Početna / Front Page Slide Show / Oprosti im Džone: njima život nije bitan
Oprosti im Džone: njima život nije bitan

Oprosti im Džone: njima život nije bitan

PIŠE: Aleksandar Bećić

Oglasili su se! Čekali su, istina, da se Predsednik i Vlada oglase pre njih. Da i oni potvrde ono što je parafirano. A onda su se oglasili. I rekli su nam da je Kosovo (zajedno s Metohijom) prodato. Valjda su se oglasili da bi poslanicima u Skupštini rekli šta smatra Sinod.
Naravno, mislim na vrh SPC. Isti onaj vrh koji je tek danas razrešio „vladiku“ Kačavendu, ali zato neke druge vladike nije ni taknuo. Namerno sam pod znake navoda stavio reč vladika. Zato što je krajnje nemoralno uz svoje ime (pa makar to bilo i ono koje izabereš pred Bogom) „parkirati“ titulu vladike, a da se ovamo zabavljaš pedofilijom. Ili da si u kancelariji optočenoj zlatom, koja više liči na Versaj, nego na prostoriju u kojoj boravi monah. Ili da se voziš džipom najnovije proizvodnje, bez plaćanja goriva, dok ti polovina naroda nema ni za autobusku kartu. Ništa manje nemoralno (po mom ličnom ubeđenju) nije ni govoriti da je Kosovo (i Metohija, naravno) srce Srbije, iz luksuza glavnog grada, iz luksuza kancelarija u centru istog tog Beograda. Ništa manje nije nemoralno govoriti o zabrinutosti za narod i njegov opstanak na „svetoj srpskoj zemlji“, a ovamo ne pokrenuti akciju za spas nekog mladog života.
Ali, neću da se bavim saopštenjem SPC, DSS, SRS, Naših, Vaših, Njihovih, i nekih drugih organizacija političke ili nevladine prirode (kao što je crkva).
U trenutku dok se centrom Beograda kreću „mase“ onih koji bi iz glavnog grada da se bore za povratak „otete“ i „prodate“ pokrajine u okrilje otadžbine, meni je teža i tužnija priča koja je osvanula na društvenim mrežama, a u kojoj je glavni protagonista Džon Timoti Bajford. Za one mlađe, neupućene, to je čovek koji je sedamdesetih godina prošlog veka sa ekipom britanskog BBC-ja došao u Beograd. Da snimi neki film ili već šta li. I ostao je zauvek. A onda se, taj isti Džon Timoti Bajford, pre osam godina razboleo od raka. Da li zbog osiromašenog uranijuma, ili svih onih eksplozija koje su zatrovale ovu zemlju, nije ni bitno. Razboleo se. Nije o tome mnogo pričao. Nije se žalio ljudima. Nije se žalio medijima. Nije tražio pomoć. Sve do pre nekoliko dana. Na svom profilu „all mighty Facebook“-a napisao je „Ako povremeno čujete vrisak sa Zvezdare, moguće je da sam to ja, jer zavisim od određenog leka protiv bola kojeg više nema u apotekama. Znam da nisam sam, ali voleo bih da čujem za bilo kog političara koji je ostao bez leka od koga zavisi“.
On, kom moja i mnoge druge generacije treba da zahvali na lepšem detinjstvu (jer se Bajford potpisao iza serija kao što su „Neven“, „Poletarac“, „Metla bez drške“), ostao je bez leka Durogestic, koji uzima već četiri godine. To je lek koji ubija bol. Ali leka više nema, zbog zakona koji još nije usvojen. Zbog birokratije, koja ubija efikasnije od bilo koje bolesti.
Bajford nije sam. Stotine bolesnika je osuđeno na muke zbog nedostatka ovog leka. Stotine drugih je osuđeno na muke zbog drugih razloga. Stotine? Ne… Hiljade…
Srbija nema rešeno pitanje načina lečenja od teških bolesti. Nemamo rešeno pitanje palijativne nege. Nemamo rešeno pitanje lečenja dece od retkih i teških bolesti. Nemamo rešeno pitanje slanja na teške operacije, naročito kad su deca u pitanju. Nemamo rešenu gomilu pitanja. Tih pitanja je toliko da bi mogla stati u neku debelu, predebelu knjigu. I sve se svodi na to da neko, negde, pokrene akciju prikupljanja novca za ovu ili onu svrhu. To što nema sistemskog rešenja – to Srbiji nije bitno. Bitno je da ćemo mi sad ka Evropi.
A jednog dana, možda, bavićemo se rešavanjem životnih problema. Na evropski način. Nažalost, tek tada ćemo se nagledati birokratije.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. „Zivot je svetinja“- kod nas vise ne vazi,
    egoizam i sujeta tu caruju po svome,nepostenje ih u stopu prati, reč prazna a teska dusu truje, dok na delu zaveru za zaverom kuje.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top