Početna / Front Page Slide Show / O Tomi, Tačiju i Teletabisima
O Tomi, Tačiju i Teletabisima

O Tomi, Tačiju i Teletabisima

PIŠE: Aleksandar Bećić
Dakle, narode, recnuo si još jedan dan na kalendaru i pomislio „dobro je: još samo 256 dana do boljeg života koji nam je obećao Znate Već Ko. Nije to ništa. Mogu ja to.“ Lepo, narode. Samo ti broji. Ali razmišljaj. I nemoj da daš da ti mažu oči.

SLUČAJ LETEĆEG PREDSEDNIKA
Jedno je sigurno: priča o tome da je sve u redu u Srpskoj naprednoj stranci je priča koju prihvataju još samo članovi stranke. I to oni koji čine partijsku vojsku. Rukovodstvo zna da nije tako. A struje unutar stranke – samo pršte u svojim aktivnostima.
Slučaj pokvarenog predsedničkog aviona (tačnije, aviona Republike Srbije koji služi za prevoz zvaničnika) je najbolji primer za gore navedenu tvrdnju.
Da se razumemo: nisam jedan od onih koji je zarad lajkova na mrežama bio spreman da zlurado, sarkastično komentariše kvar na Falkonu 50, starom 34 godine, kojim je Master Toma trebalo da odleti u Rim, pa do Vatikana limuzinom.
Da se razumemo: da sam predsednik Srbije – rekao bih da u taj avion neću da uđem.
Da se razumemo: drago mi je što je incident ostao na nivou incidenta i da u njemu niko nije izgubio život.
Ali…
Da li neko (na primer sveznajuća Stanislava Pak) može da mi odgovori koji se, na kraju, motor na avionu pokvario? I da li je uopšte u pitanju motor?
Da li neko (na primer sveznajuća Stanislava Pak) može da mi odgovori gde se incident desio? „Odmah po poletanju“, u „neposrednoj blizini Beograda“ ili „nad Jadranom“?
600454_avion_ffDa li neko (na primer sveznajuća Stanislava Pak) može da mi odgovori zašto je pilot (ako se kvar desio nad Jadranom) rešio da rizikuje život svih u avionu i uputi se ka Beogradu, umesto da prastari Falkon spusti u Tivat, Podgoricu, Ćilipe, Mostar, Sarajevo, Ponikve, na Lađevce? Sve su to aerodromi koji mogu da prime takav avion.
Da li ista osoba može da mi odgovori kako to da ona tvrdi da se incident desio iznad mora, a Flightradar koji beleži sve letove – pokazuje sasvim suprotno?
Mnogo je pitanja na koja će tek u narednim danima mnogo stručniji ljudi od mene davati odgovore.
toma recenzentJedno je sigurno: poseta Vatikanu je otkazana. Do daljeg. Ima onih koji kažu da je do toga došlo zato što „onaj gore“ nije mogao da dopusti da Toma poseti Papu, zbog toga što je bio recenzent jednoj knjizi Vojislava dr Šešelja. S druge strane, ima onih koji kažu da je ovolika buka oko kvarljivog Falkona dignuta da bi se, umesto višenamenskih helikoptera za vojsku – kupio novi avion za državne organe. Iako je Heroj od Feketića već rekao da para za novi avion nema i da ih on ne da. U svakom slučaju, Šutanovac, Jeremić, Cvetković, a potom i Dačić i Vučić, imali su neprijatna iskustva sa letelicom koja je dobrano zagazila u četvrtu deceniju života.
Da li će naši zvaničnici ubuduće leteti redovnim linijama nacionalne avio kompanije kad god se može (štednja, ljudi, štednja), ili će se baciti u šoping nekog Lir Džeta ili Falkona 2000 – videće se.

TAČI, ILI PRIČA O KUKAVIČIJEM JAJETU
Meni je potpuno jasno da smo mi odavno rešili da po svaku cenu uđemo u tu Evropsku uniju, pa makar se ona pre toga raspala. I potpuno mi je jasno da je sve sa predznakom Evropa u bilo kom pojavnom obliku – veoma „in“. Jasno mi je i da je veoma „in“ sve što dođe iz Brisela. Ali, meni lično nije „in“ ta buka oko dolaska Tačija u Beograd.
U poslednjih 36 sati nema ko se nije oglasio po pitanju dolaska „ministra“ spoljnih poslova „vlade“ Kosova. I mišljenja su polarizovana: od onog da je apsolutno dobrodošao (što nam poručuju nevladine organizacije) preko briselskih „nota“ da bi to bilo „sjajno za produbljivanje dijaloga“ dve strane (čitaj: ima da dolazi jednom u šest meseci, čisto da vam pokažemo kako može), do onog da će „kad kroči na tle centralne Srbije – biti uhapšen“.
Mislite šta god hoćete o mom pisanju i mom stavu, ali, ideju da u Beograd dovede osobu koja je na optužnici za ratne zločine, može imati samo neko ko je politički veoma glup, ili ko je plaćen da se pravi da je glup. Pošto su u pitanju dve nevladine organizacije (poziv Tačiju da dođe uputila je organizacija Ambasadori mira, a skup na koji je pozvan je konferencija o razvoju saradnje, u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje – što je opet ime za NVO), pisaću pažljivo:
nlb
Pre svega NVO koju mediji pominju kao „pozivara“ je – prema registru APR – fantomska. Organizacija Ambasadori mira – ne postoji u našem sistemu. Ova druga je postojeća. Omladinski odbor za obrazovanje postoji već pet godina i njen izvršni direktor (prema navodima Večernjih novosti) je Naim Leo Beširi, svršeni student beogradskog FPN, koji je karijeru počeo u Helsinškom odboru za ljudska prava 2005. Momak ima respektabilnu karijeru u NVO sektoru. A bome, radio je i za OEBS. Verujem da ima dobre veze u svim fondovima i fondacijama, s obzirom na to da je učestvovao u raznim projektima, od kojih su neki imali budžet i od 200.000 evra. To se sve transparentno vidi.
Elem, osnovna ideja Omladinskog odbora za obrazovanje je da će Hašim Tači – doprineti procesu pomirenja i daljih evro-integrativnih tokova.
Iskreno, čini mi se da nisu sami od sebe došli na tu ideju. Čini mi se da je takvu ideju podržala, recimo, ambasada Velike Britanije (u konkretnom slučaju).
Ako zaista mislite da će dovođenje osobe koja je direktno odgovorna za ubistva srpskih civila na Kosovu 1999. doprineti pomirenju; ako zaista mislite da je to dobro za dijalog; ako zaista mislite da bi takva poseta morala da bude uslov za ulazak u EU; onda – ne govorimo istim jezikom.
I da: mislim da će samo par sati posle hapšenja Hašim Tači bio pušten. I poslat nazad u Prištinu.

I NA KRAJU O TELETABISIMA, NARAVNO
Davnih dana mi je rečeno da, kada svi bruje o nekom događaju, i ocenjuju ga kao skandalozan, strašan ili ne znam ti ni ja kakav, treba da otvorim četvore oči, jer se nešto sigurno dešava „ispod žita“. Nešto što neće odgovarati narodu.
Nažalost, takva tvrdnja se opet obistinila.
Jer, dok se mi takmičimo u dosetkama na račun onog jadnika koji već više od 1,000 dana igra ulogu predsednika Srbije, dok mi pljujemo posetu Tačija ili je priželjkujemo, dotle se Srbiji spremaju dva zakona.
Jedan se za sada zove Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu. I u tom nacrtu se predviđa da izgubite sve pogodnosti koje biste, eventualno, kao zaposleni, mogli da imate. Uključujući i pravo na pauzu, kao i pravo na – plaćen prevoz. Tim nacrtom se predviđa i da se ukine mogućnost zaposlenja na neodređeno vreme. Tim zakonom – onako – jednostavno rečeno – postajete marioneta u rukama gazde (ili države, ako vam je država gazda). Minuli rad? Regres? Radnička prava? Na to možete da zaboravite. A drug Julin (ako ne bude izbačen iz vlade) će vam lično objašnjavati koliko je taj najnoviji akt – u skladu sa EU standardima. A vi mu poverujte i dočekajte ga, onako prvomajski, urankom.
Drugi zakon se za sada zove Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova i možete ga preuzeti sa internet stranice Ministarstva unutrašnjih poslova.
Ovaj zakon (ako bude usvojen) može da ugrozi kompletnu internet zajednicu i svakog pojedinca u ovoj zemlji. Ukoliko se ne pobunimo i ne kažemo jasno i glasno šta mislimo o ovom zakonu. Kad kažem pobunimo – mislim na primedbe na tekst zakona. Jer – ovaj nacrt je na javnoj raspravi. A ako ne promenimo neke odredbe ovog zakona, država će sa vašim alternativnim, virtuelnim bićem, prisutnim na internetu, moći da radi šta god hoće.
Očigledno je da je internet, kao mesto gde se možete slobodno informisati – postao trn u oku vladajuće stranke, kojoj se botovanje vratilo kao bumerang u glavu. Zato spremaju ovaj zakon. I zato on – ne sme proći.
Mislite svojom glavom.
To je sve što molim.
Nemojte dozvoliti da razne državne drame u vazduhu, razne briselske i ine začkoljice ili poluraspale starlete kroje vaše mišljenje. Nemojte biti teletabisi.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. Hvala ti Aleksandre Bećić-u na ovakvoj dobroj kolumni i iscrpnom informisanju. Što se tiče tog našeg jade od predsednika države, i bolje je što nije stigao tamo gde je (navodno) pošao, nije on za tamo, brukao bi i sebe a i nas koji smo i tako bruka sami po sebi zahvaljajući tom Tomi i njegovoj političkoj garnituri ali i onima pre njega što su bili. Toma je samo za internu upotrebu, akademija nauke je za njega i tako to, jer tamo je među svojima, sve sami volovi praci i magarci. (Doduše, možda ima i izuzetaka i njima svaka čast, ali šta će onda tamo?) Za ovoga Tačija? To je svakako vešt manevar nekih k…..h sinova, ali dato mu je upozorenje, ako se o tome ogluši sam je kriv, inače da bi ga odmah izpustili to je bez sumnje. Zakon o radu (koji pripremaju) i zakon koji se odnosi na obradu podataka i tretira internet u policijskom smislu, svakako treba biti budan 100% jer nečastivi Toma i njegovi politički đavoli samo gledaju kako da se zaštite i budu u svakom pogledu nedodirljivi.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top