Početna / Front Page Slide Show / O svadbi, ovaj put uz fotografiju
O svadbi, ovaj put uz fotografiju

O svadbi, ovaj put uz fotografiju

PIŠE: Aleksandar Bećić
Aleksandar Vučić nema pravo na privatan život. Toga se odrekao onog trenutka kada je rešio da se bavi politikom. Zaklanjanje iza priče o „neprimerenim komentarima o privatnom životu“ je najgora stvar koju možete uraditi na jednoj vanrednoj konferenciji za medije.  To će vam reći svi oni koji se bave odnosima s javnošću.
Zato ste vi, gospođo Zorana Mihajlović, zloupotrebili novinare, kada ste sazvali vanrednu konferenciju za novinare u ponedeljak u 10 ujutro.
Jer, novinari su došli. Ponadali su se da ćete najaviti Bajatovićevo smenjivanje. Ili barem neki novi korupcionaški skandal. Ali, ćorak. Dobili su Vašu odbranu lika i dela stranačkog šefa.

PROPUSTILI STE ŠANSU
Nego, da se mi vratimo toj prljavoj kampanji, koju pominjete. Da se vratimo na temu koja interesuje javnost više nego li bilo šta što se dešava na Farmi, u X faktoru, Licu koje zvuči poznato, Zvezdama Granda i ostalim programskim sadržajima rezervisanim za zamajavanje naroda. Naravno – govorim o „ženidbi“ Aleksandra Vučića. Da ponovim: onog trenutka kada se opredelio da bude vođa (pa makar u pitanju bili i samo i isključivo članovi SNS), on se privatnog života odrekao. Tako je u svetu, tako je i u Srbiji.
Moram vam skrenuti pažnju da je privatni život vaših političkih protivnika bio omiljena tema raznih tabloida po ovoj zemlji: setite se samo koliko tekstova je objavljeno o Tadiću i Đilasu i njihovim bračnim (ne)uspesima.
Kad smo kod brakova – šta je tu – gospođo Mihajlović – neprimereno?
Ako je priča o „venčanju“ Aleksandra Vučića izmišljena – onda se to na vanrednoj konferenciji – demantuje. Argumentima, naravno.
Ako je priča o „venčanju“ Aleksandra Vučića istinita – postavi se na vanrednoj konferenciji za novinare pitanje – a šta je loše u tome što se osoba koja vodi ozbiljnu političku partiju – zaljubila? 
Zato ste vi, gospođo Mihajlović, propustili sjajnu šansu da do nogu potučete svoje političke protivnike i one koji „sprovode nečuvenu kampanju protiv Aleksandra Vučića“ – ma kako se oni zvali: Mišković, žuti, ljubičasti, plavi, crni, tajkuni, kriminalci…

O NAVODNICIMA, LOKACIJAMA I FOTOGRAFIJI
Da objasnim: lično mislim da je priča o „venčanju“ nespretno izmišljena. Stavljam reč „ženidba“ pod navodnike zato što sam do sada dobio samo uveravanja da je Aleksandar Vučić – Supermen. Prema „pouzdanim“ izvorima, isti se „oženio“ u poslednjih 15 dana najmanje deset puta, na različitim lokacijama (a „kampanja“, je lansirana baš 9. decembra o čemu sam pisao u tekstu O svadbama i izborima među naprednjacima). Od tog dana kada sam objavio pomenuti tekst, da Vam taksativno pobrojim, lično sam dobio informaciju da se:
1.Oženio 7. decembra u Beogradu. Jednom. I to u privatnom elitnom restoranu;
2. Oženio 8. decembra u Loznici. Jednom. Takođe u privatnom elitnom restoranu;
3. Oženio 13. decembra u Beogradu. Dva puta. Kad kažem dva puta – mislim na dve lokacije. U isto vreme. U Domu Garde na Topčideru i u Domu Vojske u centru;
4. Oženio 14. decembra u Beogradu, Šapcu, Loznici. Pet puta: u Beogradu tri puta (Dom Garde, Dom Vojske, jedan zemunski lokal), a po jednom u Šapcu i Loznici (u elitnim restoranima, naravno). U isto vreme;
5. Oženio nekad, mnogo ranije, ali je to tek sad procurelo u javnost.
U svim ovim taksativno pobrojanim situacijama, pojavljuju se tri zajedničke priče:
Prva: Piće je na „svadbi“ za 300 duša služio rođak „pouzdanog izvora“, koji je dvorio – naravno – baš lično Aleksandra Vučića. I naravno, taj rođak nema nikakvog razloga da izmišlja priču kako je vino sipao Njemu.
Druga: Na „svadbi“ je među visokim zvanicama navodno bio samo jedan stranački zvaničnik – Nebojša Stefanović. Ostali članovi vrha stranke koja je tako homogeno proslavila pet godina postojanja u Areni – nisu bili pozvani.
Treća: Svi „pouzdani izvori“ kao krunski dokaz nude fotografiju. Koja se šalje isključivo e-mailom.

KRATKA ANALIZA FOTOGRAFIJE
umanjenaDa, da: znate vi… Ovo je ta fotografija.
Dobio sam je sedam puta. Kao krunski dokaz da je veselja bilo. Naravno, uz molbu da nikako ne objavim od koga sam je dobio.
Svi oni koje sam pitao – a da li su na „svadbi“ bili – odgovorili su da nisu. Ali da je tu bio njihov dobar prijatelj. Ili već pomenuti rođak. Da je baš on napravio fotografiju.
I ta fotografija ima gomilu grešaka.
Da fotografiju ponovimo, ovaj put uvećanu, i da pokažemo koje su sve greške napravljene. A na njih će vam ukazati svaki poznavalac fotografije. Da naglasim: ne želim da govorim kako sam jedan od onih koji mogu da uoče montažu (naročito ako je dobro napravljena). Ja sam o ovoj fotografiji razgovarao sa ljudima koji zarađuju novac tako što svakodnevno slikaju druge. Ali – ne na svadbama. Nego u situacijama koje mogu da budu i opasne.
Nego, hajde da pričamo o greškama:
1. Različiti izvori svetla: pogledajte kako su osvetljeni likovi Aleksandra Vučića i (po jednim izvorima) Tanje ili (po drugim izvorima) Tamare. I ne samo izvori svetla: jasnoća Vučićevog i lika „mlade“ su potpuno različiti.
GRESKE JEDNE SLIKE32. Da je ova fotografija realna, mogli bismo da zaključimo da Aleksandar Vučić ima vrat kao pevac: tanak. Međutim, više je nego jasno da je vrat „zasečen“ zajedno sa glavom i umontiran na fotografiju
3. Svaka dlaka na Vučićevoj glavi se vidi jasno, dok je ostatak fotografije mrljav, nejasan.
4. Na licu mališana su „mačje oči“ – odbljesak koji se vidi kada se slika „idiotom“ ili telefonom podešenim na automatski režim. Na ozbiljnim aparatima (koji su slikali samo Vučićevu glavu) takva greška se ne pojavljuje.
5. Najtraljavije odrađen segment fotografije: rukav mališana – za kog inače tvrde da mu je sin. Dakle, tu je jasno da je iskorišćena neka druga fotografija, sa koje je isečena figura deteta i ubačena u ovu montažu. Osim toga, i jedno i drugo Vučićevo dete odavno su prerasli uzrast deteta sa fotografije i „prešli su “ Vučićeve laktove.
6. Senka koju navodno pravi Vučićev (a ko zna čiji) sako: sa onakvim osvetljenjem – nemoguća.
7. Senka koju navodno pravi Vučićeva glava: sa onakvim osvetljenjem – nemoguća.
8. Senka koju navodno pravi venčanica: takođe nemoguća.
9. Frizura deteta – veštački produžena i zamagljena.
10. Navodna Vučićeva ruka: jasna, jaka i izrazito maljava. Na svim fotografijama Vučićeve ruke su jake, ali glatke.
11. Za razliku od Vučićeve ruke koja je u pokretu, ali jasna, ruke poslužitelja tanjirića su u pokretu i zamagljene.
Dakle, ako je svadbe (ili veridbe, kako po najnovijim pričama, tvrde „dobro obavešteni izvori“) bilo – ova slika sigurno nije nastala na njoj.

KAD POLITIKA OBJAVI DA JE SVADBE BILO…
To se već ne može nazvati „prljavom kampanjom“.
Barem tako misle razni novinari. Jer, od Politike se ne očekuje da se bave neproverenim informacijama. Od tabloida po Srbiji se očekuje, ali od Politike… Ne.
Zato mi nije jasno: čega se plašite, dame i gospodo naprednjaci? Pa svojim neveštim formulacijama samo podgrevate sumnje.
Da li je svadba ili veridba, nije bitno. Da li je istina ili laž – nije bitno. Da, prethodna kampanja naprednjaka je bazirana na vrednostima porodice, ali, zaboravio je to narod. Jednostavno, priča koja je mogla da vam služi, priča koju ste mogli da iskoristite kao odlično sredstvo za prikupljanje poena – obila vam se o glavu. Jer – i pored ove analize fotografije – i pod ovim tekstom će biti priče kako je „svadbe ipak bilo“.
Za mene lično svadba ili bilo koje veselje porodice Vučić nije vest.
Za mene će naprednjačka konferencija za novinare biti bitna onog dana kada zaista udarite na korupciju. Dakle, ne kada pritvorite, nego u bukagije stavite svakog tajkuna.
Za mene će vest biti kada smenite ne svoja dva gradonačelnika opštine, nego svakog koji nije radio kako treba u opštini u kojoj ste pobedili.
Za mene će vest biti kada dovedete one milijarde investicija.
Kada uspete da smenite Bajatovića. Kad oprostite dugovanja za struju svim siromašnim građanima ove zemlje, a bogatim dužnicima oduzmete džipove.
Za mene će vest biti kad u Srbiju donesete bolji život. Ali nemojte to da činite za pet godina. Jer – u tom boljem životu tada neće moći niko da uživa.

Share Button

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir. Autor je nekoliko romana (Svi naši razvodi i ostale porodične priče, Prvi čin, Treća komanda, Evo zašto te volim), drama (Sin domaćeg izdajnika, Telefon, Dan kada se nisam probudio, Partija bivših). Razvija scenario za originalnu sitcom seriju...

3 komentara

 1. Gospodine Bećić,
  Veoma rado čitam Vaše kolumne ali razočarala me je Vaša analiza vesti o „navodnom“ venčanju nj.v. Vučića. Umesto da govorite o neverovatnoj medijskoj cenzuri koja je očigledna (slučaj Mobtel, emisija Revolucija, kiparske pare, Mentalno razgibavanje…. ) a koju sprovode stranke na vlasti, Vi ovim tekstom kao da pokušavate da je opravdate. Nije krivično delo razvesti se, ali zar nije baš ta Zorana Mihajlović o kojoj pišete indirektno priznala da je ova vest tačna jer je ni jednom jedinom rečenicom nije demantovala? Samo je ljutito rekla da je „ružno zadirati u nečiji privatan život“ a radi se o najjavnijoj ličnosti u Srbiji. A da li je bilo ko iz SNS-a demantovao ovu vest kao najprljaviju laž, izmišljotinu, glupost, spletku…???
  Za fotografiju koju analizirate već na prvi pogled se može reći da je loša foto montaža i Vaša analiza je potpuno bespotrebna ali to ne znači da nismo odavno postali „Severna Koreja“ kad je u pitanju sloboda medija. Pa o toj famoznoj svadbi govori čak i g. Žarković u poslednjem Utisku nedelje (http://youtu.be/zX6YSOS1cFk?t=1h20m41s) i pita se kakva je to nevidljiva ruka koja uspeva da sve medije (na žalost, gladne ovakvih vesti) spreči da je objave. To je do sada uspevalo samo Kim Džong Un-u i evo sada bivšem ministru informisanja koji je doneo čuveni Zakon o informisanju pre 15 godina. Čak je i Ksenija Vučić, jedna od najaktivnijih tviterašica, odjednom nestala sa Tvitera. Zašto ona nije demantovala ili bar šaljivo prokomentarisala ovu vest? Mislim, da će Vam uskoro biti jako žao što ste izgubili vreme na ovakvu analizu koja ide u prilog totalne medijske cenzure u Srbiji, nezabeležene još od Brozovog vremena…. Pozdrav i svako dobro.

  • Poštovani Milane, pre svega hvala Vam što redovno čitate ono što se objavljuje na KOLUMNISTI. Baš zato me čudi da ste dali ocenu kako se na KOLUMNISTI – ne piše o medijskom mraku, kiparskim parama, Revoluciji, Mentalnom razgibavanju.
   Vašoj pažnji bih preporučio sledeće tekstove:
   O Mlađanu Dinkiću i kiparskim parama http://kolumnista.com/svi-nasi-dinkici/
   O cenzuri i pritiscima: http://kolumnista.com/dzaba-vam-pritisak/ kao i http://kolumnista.com/cenzura-u-reziji-rra/
   O zabrani emisiji Revolucija http://kolumnista.com/pismo-gradaninu-dinkicu/
   O zabrani Razgibavanja i (auto)cenzuri http://kolumnista.com/dobar-dan-devedesete/
   Verujem da ste sasvim nehotično ustvrdili kako ja pokušavam da opravdavam „medijsku cenzuru“.
   Ja se protiv toga borim već previše dugo.
   Što se tiče gospodina Žarkovića i njegovog gostovanja u Utisku nedelje, radije ne bih komentarisao njegove porive: ja se, poštovani Milane bavim činjenicama. DAJTE PRAVU FOTOGRAFIJU; DAJTE TAČAN PODATAK; DAJTE INFORMACIJU I PRVI ĆU JE OBJAVITI. Ako pročitate malo pažljivije tekst, videćete da navodim da se sve svodi na spekulacije, a da naprednjaci padaju ispit iz PR-a. O poverenju kod njihovog biračkog tela – da ne govorim. Takođe sam rekao da Vučić nema pravo na privatan život.
   Nadam se da ćete i dalje ostati uz Kolumnistu.
   Srdačno Vas pozdravljam.
   PS: Ne zaboravite! Cenzuru u njenom najgorem obliku su uveli nekadašnji članovi DOS-a. Pročitajte najnoviji tekst na ovom portalu (Dobar dan, devedesete)

   • Izvinjavam se na loše sročenoj rečenici. Većinu vaših tekstova sam čitao a neke i podelio na društvenim mrežama. Da nemam pozitivno mišljenje o Vama ne bih čitao a ni komentarisao bilo šta. Baš zato me je i iznenadio ovakav stav oko „navodnog“ venčanja (prvi tekst posebno) koje niko od „nadležnih“ nije demantovao a što je neverovatno prosta stvar. Zašto se čudite što nema pravih informacija i fotografija kad ste i sami svesni nezapamćene cenzure (i autocenzure) i straha koji vlada u medijima? Pa čak i za vreme Miloševića imali smo B92, Danas, Studio B… Smejali se Indeksovcima. A danas? Zabranjuju Razgibavanje. Da podsetim samo na nedavne slučajeve Dušana Mašića ili Milene Tabaković. Baš zato a i na osnovu mnogih drugih detalja više sam sklon da verujem da je ova vest o venčanju tačna. Ali nije problem u venčanju nego u najstrašnijoj cenzuri u 21. veku. Jer i da vest nije tačna to neće promeniti sliku o (strogo kontrolisanim) srpskim medijima u kojima se ne može čuti ni jedna jedina reč koja bi mogla negativno da utiče na rejting nj.v. Sve najbolje.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top