Početna / Front Page Slide Show / Tele-komuniciranje
Tele-komuniciranje

Tele-komuniciranje

PIŠE: Aleksandar Bećić

I konačno taj treći tekst o legalnom kraduckanju. Sa dokumentima. Da se razumemo: prema slovu Zakona – to nije kraduckanje. Barem tako tvrde u Telekomu. A može im se. Tačnije, može se nekome da u poslednjem trenutku uzme još neki dinar procenta. Prema nekim advokatima iz Beograda (a o tome ćemo drugi put), to takođe nije kraduckanje, već kršenje zakona.
Idemo redom:
Pre skoro tri meseca (tačnije 24.5. ove godine), Telekom Srbija raspisao je nabavku pod rednim brojem 298/13 za zamenu opreme za crno-belu štampu iz rolne sistemom od dva visokoproduktivna štampača. Nabavku tešku oko dva miliona evra, prema postojećim i dostupnim cenama.
Pa dobro, kažete vi, gde je tu kraduckanje?
Polako. Stižemo do njega:
74370_10_030613_PiO (2)-1Nabavka pod pomenutim rednim brojem ima i svoju napomenu u kojoj se navodi da se na nju  „ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama Republike Srbije („Sl. glasnik RS“ broj 124/12) na osnovu člana 7. stav 1 tačka 4) Zakona, a iz razloga što predmetna nabavka predstavlja nabavku čija je isključiva i neposredna namena obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija i prodaja elektronskih komunikacionih usluga u smislu zakona kojim se uređuju elektronske komunikacije, a koje i drugi privredni subjekti pružaju na relevantnom tržištu.“

BABE POSTAJU ŽABE
Hups!
Samo malo: otkad je to nabavka opreme za štampu – pružanje elektronskih komunikacija i prodaja elektronskih komunikacionih usluga?
U obimnoj konkursnoj dokumentaciji koja je data na uvid zainteresovanima sve piše. Kad kažemo – sve – mislimo – sve. Jedino što nije napisano je – da Telekom želi da kupi mašine od Žike iz Pržogrnaca (ovo je naravno stilska figura), koji je generalni zastupnik opreme više nego zastarele. Prevedeno na jezik pravnika, specifikacija opreme je u potpunosti prepisana iz dokumentacije samo jednog proizvođača. Ostali – nek se žale. Samo se ne zna kome. Jer je samim uslovima nabavke onemogućena konkurencija. I – eto ti korupcije.
Na opremi koju će neki tamo Žika iz Pržogrnaca da isporuči dragom nam Telekomu između ostalog će se štampati novi računi za utrošene impulse na vašim telefonima, mobilnim telefonima i kompjuterima. Ali, opet… Kakve veze imaju ink-džet štampači sa elektronskim komunikacionim uslugama?

KO ĆE ŽIKI DA DOSKOČI
Na pomenutu nabavku javilo se nekoliko firmi. Autoru teksta je poznat podatak da su se za istu prijavile i barem dve firme koje zastupaju neke od trenutno najjačih proizvođača opreme za kolor varijabilnu štampu iz rolne (još jedan od komplikovanih tehničkih termina).
I kod tih ljudi se pojavilo logično pitanje: kakve veze imaju ink-džet štampači sa elektronskim komunikacionim uslugama pa se zato ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama?
U Zakonu o elektronskim komunikacijama Republike Srbije kaže da je “Elektronska komunikaciona usluga …usluga koja se po pravilu pruža uz naknadu, a sastoji se u celini ili pretežno od prenosa signala u elektronskim komunikacionim mrežama, uključujući telekomunikacione usluge i usluge distribucije i emitovanja medijskih sadržaja, ali ne obuhvata usluge pružanja medijskih sadržaja ili obavljanja uredničke kontrole nad medijskim sadržajima koji se prenose putem elektronskih komunikacionih mreža i usluga, niti obuhvata usluge informacionog društva koje se u celini ili pretežno ne sastoje od prenosa signala elektronskim komunikacionim mrežama”.
Vidite li vi u ovoj definiciji da se negde navodi štampa? Mi – ne.
Dakle, Žika iz Pržogrnaca (stilski rečeno) je – glavni baja.

O BEZOBRAZLUKU DIREKTORA I „NEZAVISNIM“ MEDIJIMA
74370_12_130613_OdgovorNaPrigovor (4)I šta dalje? U nastavku ove priče koja će u ishodu koštati na stotine hiljada evra, jedan od ponuđača se požalio nabavci Telekoma. Požalio se i upravi Telekoma. Požalio se i komisiji za sprečavanje korupcije. Požalio se kome god je mogao. Otišao je i do medija. Ovih naših štampanih, nezavisnih…
U Telekomu je – naravno – naišao na zid ćutnje.
Doduše, iz ovog Javnog preduzeća je dobio i odgovor na obrascu – jasno je da je odgovor unapred bio spremljen – vidi se iz naslova dokumenta koji je pored ovih redova.
I u tom odgovoru – osim što se kaže da je prigovor (naravno) neosnovan, jedan javni činovnik (direktor sektora) kaže „ukoliko pažljivo pročitate deo Zakona o elektronskim komunikacijama koji ste iskopirali u Vaš dopis, uočićete da po definiciji elektronska komunikaciona usluga uključuje pružanje telekomunikacionih usluga.“
Dakle, narode srpski, samo da znate, kad vam poštar ubaci u sanduče račun na kom je iznos koji morate da platite, to je telekomunikacija. Poštar komunicira sa nama – telićima. Koga, bre, direktore sektora, Radenko Živanoviću, diplomirani inžinjeru, ti zajebavaš???
Komisija za sprečavanje korupcije se oglasila nenadležnom – jer je Telekom  – sveta krava. I ako oni kažu da se Zakon o javnim nabavkama ne odnosi na raspisanu nabavku – onda je to tako. Ekipa Kolumniste je kontaktirala četiri advokatske kancelarije sa pitanjem da li se ovakva „zamena opreme“ može obaviti bez primene Zakona o javnim nabavkama. Na sva četiri mesta smo dobili odgovor – ne može. Ali, to nisu advokati koji rade za pomenutu komisiju.
Najtužnije je što su naši „nezavisni“ mediji zaignorisali vapaj ponuđača koji je pokazao kompletan materijal i ukazao na moguću korupciju. Marketing je čudo prirode. A plaćeni oglasi iz Telekoma su vitalni za podelu plata u ovo krizno vreme.
Uzalud. Žika iz Pržogrnaca je bio jači i od svetski renomiranih firmi i njihovih zastupnika. Konkursnom dokumentacijom je bilo predviđeno da se sve pristigle ponude otvore 24. juna. A onda je Telekomu ostavljen rok od 90 dana da se odluči kom će se carstvu privoleti. Žikinom, naravno.
Nije mi jasno zašto su ostavili tako dug rok, kada su u pozivu naznačili da se ponude dostavljaju u zatvorenim kovertama na čijoj će poleđini pisati naziv ponuđača. Bilo je dovoljno da samo pročitaju: Žika, Pržogrnci.

NAPOMENA: PORTAL KOLUMNISTA poseduje kompletnu dokumentaciju ovog „poziva“ za „nabavku“ i može je dostaviti na uvid nadležnim organima i pojedincima koji su zainteresovani za raskrinkavanje ovog primera korupcije.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

4 komentara

  1. Vlada Dojcinovic

    Žiko, bre, zašto si seljak veći i od Žike Seljaka šareničastog? Pusti bre ljude da uzmu i oni jedan tender, ne mo’š bre sve da postigneš!!!!!!!!!!!!!

  2. Odlican, ozbiljan, tacan.

  3. Goran Petrović

    STRAŠNO!!!

  4. Goran Petrović

    STRAŠNO!!!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top