Početna / Front Page Slide Show / O svadbama i izborima među naprednjacima
O svadbama i izborima među naprednjacima

O svadbama i izborima među naprednjacima

PIŠE: Aleksandar Bećić
„Kakav si ti to novinar, ni slova nisi napisao o ženidbi“, izgovori podsmešljivo jedan od onih koji vole da kritikuju aktuelnu vlast kada smo se videli na ulici. U džepu brižljivo čuva stranačku knjižicu. Čiju – nije ni bitno.
„A o kojoj ženidbi“, upitao sam ga, iako sam znao da će sasuti salvu komentara vezanih za „stopiranu priču“ o „venčanju“ Onoga-Čije-Ime-Smeš-Izgovarati-Samo-Kada-Govoriš-O-Dobrim-Stvarima. Da, pogađate, u pitanju je Aleksandar Vučić.
„Kako kojoj ženidbi? I tebe su kupili? Ne smeš da napišeš ni slovo, zvali te, platili ti…“ krenu on peneći uz mlataranje rukama.

HAJDE DA RAŠČISTIMO
Jednom za uvek! Tekstove na ovom portalu isključivo uređujem ja. Tekstove na ovom portalu pišu autori koji se potpisuju isključivo imenom i prezimenom. Onim pravim, iza kog stoji njihova lična karta, jedinstveni matični broj građana, otisak prsta i sve ostale generalije.
Baš zbog toga što su tekstovi takvi kakvi jesu, na ovom portalu nema prostora za naručivanje tekstova, plaćene tekstove, sugerisane kolumne, prethodno usaglašene u ko zna kojim i čijim kabinetima. Na ovom portalu nikad se nismo bavili privatnim životom političara koji bi na bilo koji način mogao da ugrozi njihov integritet. I nismo objavljivali glasine.
A venčanje Onoga-Čije-Ime-Smeš-Izgovarati-Samo-Kada-Govoriš-O-Dobrim-Stvarima  je – glasina. I ništa više.
Uostalom, i da je do venčanja došlo, šta u njemu ima tako loše?
To što bi Aleksandar Vučić prethodno morao zakonski da okonča brak sa svojom suprugom Ksenijom, sa kojom ima dvoje dece (čitaj: da se razvede)?
Zar bi bio prvi koji je to u Srbiji uradio?

ISTORIJA JEDNE PATKE. NOVINARSKE
Mnogo stvari mogu da zamerim Aleksandru Vučiću. I to sam i uradio. Imenom i prezimenom. Za mnoge stvari sam prozvao i njega i njegovog (kako sam to kaže) „političkog oca“, Tomislava Nikolića.
Ali ne vidim zašto je brak, venčanje, ulazak u vezu bilo kog političara sa bilo kojom osobom iz „realnog sveta“ tema za portal kao što je Kolumnista.
Jer, zbog navodnog Vučićevog venčanja, u ovoj zemlji se ne bi živelo ni bolje ni gore. Zbog navodnog Vučićevog venčanja ne bi u ovoj zemlji bio rešen nijedan problem. Ne bi ostale sumorne teme srpske svakodnevice. One koje treba da se reše.
Ne vidim zašto bi se na portalu kakav je Kolumnista pominjalo ni Vučićevo, ni Đilasovo, ni Tadićevo, niti bilo čije „venčanje“.
Baš kao što ne vidim ni razlog da se informacija te vrste (ukoliko je tačna) stopira u bilo kom mediju ove zemlje.
A glasine kažu da je tokom vikenda čitam tim SNS-a zvao uzduž i popreko sve redakcije i sve novinare kako bi stopirao priču. Pod obavezno. Kako drugačije?
E, pa, dragi moji kritizeri, da vam skrenem pažnju na neke stvari:
1. „Čitav tim SNS-a“ se ovog vikenda bavio za njih važnijim zadatkom i taj zadatak su obavili odlično. Kad kažem važniji zadatak – mislim na važniji zadatak za njihovu stranku. I da, pogađate, bavili su se izborima. Na Voždovcu, Odžacima i Kostolcu. Kad kažem da su zadatak obavili odlično – mislim na činjenicu da su pobedili na izborima. I to tako ubedljivo, da se sve stranke moraju zapitati – zašto se bave politikom. To da li sam ja lično oduševljen pobedom SNS-a na tim izborima je suvišno komentarisati.
2. „Čitav tim SNS-a“ nije zvao urednike. Barem ne onih pet sa kojima sam tokom vikenda razgovarao. A imajući u vidu kakvi su prema aktuelnoj vlasti, verujem da bi baš oni, da je bilo istine u „venčanju“ iz inata objavili kako je bila svadba. A nije.
3. Osnovni problem je novinarska patka da se „proverena informacija“ – u ovom slučaju – „venčanje“ odigralo u petak. A nije. Kako znam? Pa, pre svega, petak je bio 13. I nema veze sa baksuzlukom. Nego sa činjenicom da se neko ko slavi slavu, govori za sebe da je vernik i još što šta – neće venčati na petak, niti u vreme Božićnog posta.
sedma sila4. Originalna informacija o „venčanju“ Aleksandra Vučića sa izvesnom Tanjom Đukanović (iz Loznice koja će, eto, sad kad je postala gospođa ministarka, da postane i voditeljka TV Pink) objavljena je na jednoj internet stranici 9. decembra. A tekst je u lidu (prvoj rečenici kojom bi trebalo da se zaokupi pažnja čitalačke publike) glasio ovako: Desetodnevno “nepojavljivanje”  vicepremijera gospodina Aleksandra Vučića  u medijima  i nagađanja tim povodom šta bi to moglo da bude dobilo je lep epilog: Gospodin Vučić se oženio.“ I da, objavljeno je crvenom bojom. Zaista vas molim da mi pronađete ne deset, ne pet, nego dva, samo dva dana tokom kojih se Aleksandar Vučić ne pojavljuje u medijima.
5. U internet svetu ovakva informacija se zove „HOAX“. Laž. Nalik onoj da je Tom Henks „izjavio“ kako je „Kosovo uvek bilo deo Srbije i kako će opet jednog dana biti u sastavu Srbije“. Takve se informacije plasiraju iz više razloga. Prvi: da podignete čitanost slabo posećene stranice. Drugi: da izazovete neke komentare. Treći: da zaradite neki dinar, jer vam je neko možda tutnuo neku novčanicu kako biste objavili „proverenu vest“, s koje, eto čuda, nema fotografija.
Kod nas takvih priča nema.
A vama, kritičari i dušebrižnici iz raznih stranaka, zabrinutim za nezavisnost ovog internet portala preporučujem da se bavite rezultatima izbora od nedelje. Razvaljeni ste. Krajnje je vreme da se osvestite i počnete da se bavite politikom. A ne tračevima.
Kada rešite probleme ove zemlje, slobodno se bavite svadbama. I razvodima. Baš kao što su se pojedini tabloidi bavili vama.

Share Button

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir. Autor je nekoliko romana (Svi naši razvodi i ostale porodične priče, Prvi čin, Treća komanda, Evo zašto te volim), drama (Sin domaćeg izdajnika, Telefon, Dan kada se nisam probudio, Partija bivših). Razvija scenario za originalnu sitcom seriju...

4 komentara

 1. bravo druže

  Uzročnoposledično objašnjenje.

 2. Hvala za tekst, da imam šta da natrljam na nos onima koji su me ubeđivali da je „venčanje AV zaista velika vest, i da o tome mora da se piše“.
  I dalje ne razumem zašto, a sada mi je lakše kad vidim da u tome nisam usamljena.

 3. Драган Петрушић

  На Фб сам „лајковао“, а овде ПОХВАЉУЈЕМ и новинарски подржавам. Веома објективно!

 4. Zoran Ostojic

  Svaka ti cast. Na objektivnosti I na dokazivanju, ali I na analiticnosti. Gledao sam I komentare za fotografiju koja se pojavila. Bravo jos jednom

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top