Početna / Front Page Slide Show / Novogodišnja manipulacija
Novogodišnja manipulacija

Novogodišnja manipulacija

PIŠE: Haris Ibrahimović 

Sigurno je i vaš grad pun novogodišnjih čari. Trgovi su obasuti novogodišnjom rasvetom i daju ti lažan osećaj privilegovanosti, lepote i optimizma, zar ne? Samo što nije tako. Sve je to čista manipulacija. 

Stvarnost je mnogo drugačija.

To što vam šljašti sa svih strana, to nije praznična rasveta: to  je po jedna zapaljena sveća za svaki mozak koji se odlio.

Vidiš plakate „najluđa noć“… I jeste najluđa, mora joj se priznati. Ti tada pevaš jer počinje januar, hladan i dug, kad se malo radi, a mnogo troši, ali baš tebe briga, najluđe i razumno ne idu zajedno. Pored tvojih očiju (tebe, koji si radio svakog dana osim nedelje, a možda i nedeljom), odigravaju se prava slavlja, slavlja bogatih u luksuznim hotelima gde piće košta koliko tvoja dnevnica, tu ne možeš ni da uđeš, a kamoli nešto više.

Ipak, ostaćeš slep na tu ogromnu razliku, i otići na trgu da se mrzneš uz koncerte dobro plaćenih, „dobrih“ pevača kao i ostala zatucana sirotinja.

Podigao si ono zadnje crkavice sa računa, kupio „kolu“, kokice, neki čips i čokoladu i postavio na stolu da nekako sebi kažeš „pa ipak mi je dobro, ima se“. Opet sebi ubrizgavaš lažni optimizam, a znaš oni u EPS-u koji ti poskupljuju struju svake pola godine, primiće trinaestu platu, i oni u poreskoj takođe, verovatno će i oni u PIO podeliti nekakve bonuse, oni što su ti smanjili penziju. A baš tebe briga: ti glođeš čips i gledaš zvezde Granda. Ili neke druge zvezde.

Ko peva ove godine u tvom gradu? Kod mene je prošli put pevala Severina, došla doterana, vrckasta, sa onim njenim vragolastim osmehom i vikala da voli moj grad. Da smo super publika, da je ovo nesvakidašnji događaj i opet ponavljala kako nas voli. Nama bilo super, hej Severina! Zna za naš grad, i još nas voli! Wow, od života nam ništa nije trebalo sve dok je bila tu. Kada je otišla, zatrebao nam neki dinar, trebalo nam nešto asfalta, radno mesto, sve nam je falilo, ali kažu doći će opet i sve ćemo imati. Znate šta, nikad se više nije javljala. Počeo sam da sumnjam u Severininu ljubav? Ko će ove godine voleti tvoj grad? Možda Željko Joksimović? Ceca? Dino Merlin? Haris Džinović? Aca Lukas? Sigurno da neko hoće, neki od lažnih bogova koji žive od dividendi jednog zavedenog naroda.

Deda Mraz ti prodao „kolu“, Telenor neki popust, Win Win kakve su stipse opet samo neke nebitne stvari na sniženju, ali IDEA i kompanija te ne zaboravljaju, biće i nekog jeftinog mesa. Svi te jašu još malo pred kraj godine, a ti? Šta si ti kome prodao? Koliko si zaradio? Kome si koliko novca zaradio? Lično se pitam kome ćeš ove godine pasti na kolena. Možda nekom iz Mongolije, Čečenije, Kube, Indije… Reci? Kome bi voleo da klečiš u 2017. godini?

Čestitaju ti i žele ti mnogo zdravlja. E to je pametno. To ti samo prijatelji žele. Trebaće ti, jer ako odeš na bolovanje ode posao. Ili zamisli nađe se neka pijana budala i kaže ti, daj Bože da ne zatrudniš. Ti kreneš da mu spominješ majku, da ga udariš. Ali stani! Ne, i on ti je prijatelj. Seti se, i trudnice moraju na bolovanje. Taj ti želi dobro.

I nisam ja ono Džangrizalo, (uzgred preporučujem film), jednostavno iskreno ti želim sve najbolje i smeta mi što pola sam sebi ubrizgavaš anesteziju, a pola oni dok ti operešu zdrav razum. Da, da, da ne zaboravim kupi detetu poklon, jer na maštu, fantaziju i iluziju deca još uvek imaju pravo, ali samo deca.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Haris Ibrahimović

Jedan od najmlađih autora na portalu Kolumnista, koji svojim briljantnim tekstovima dokazuje da nas sve more iste brige, bez obzira na to da li živimo u Novom Pazaru, Beogradu ili Čenti, Vranju ili Užicu. Radio kao profesor tri godine. Dobio više književnih nagrada. Prevodi sa engleskog i nemačkog jezika. Sarađuje i sa drugim portalima u regionu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top