Početna / Front Page Slide Show / Nova runda šamaranja
Nova runda šamaranja

Nova runda šamaranja

PIŠE: Aleksandar Bećić

Da se razumemo: nećemo mi nikoga šamarati, kako bi neko mogao da razume iz datog naslova. Ne. Nas će šamarati. Za te poslove u ova dva dana biće zaduženi parlamentarci iz Nemačke i Francuske. Prethodnog puta nam je usred Beograda Merkelin pulen Andreas Šokenhof priredio šok i rekao nam da ćemo morati da pognemo glavu da bismo ušli u EU. Ovaj put je taj zadatak poveren njenom drugom pulenu, Ginteru Krihbaumu. On je, inače, u stranci zadužen za evropska pitanja.
Francuzi su u toj priči manje bitni i više služe kao logističari.
Dakle, opet će nam brideti obrazi.
Doduše, nije mi jasna ni ta autodestruktivna crta Evropljana. Šta ćemo im mi? Oni su toliko opterećeni unutrašnjom krizom, da je onaj stari vic o tome kako će se EU raspasti kad mi uđemo u nju sada, već, potpuno realan. Ta, kako je oni zovu, „porodica“ u poslednje vreme sve više liči na pravu srpsku familiju, koja se sastaje samo o slavljima i sahranama, a u međuvremenu razmišlja kako da napakosti rođaku iz daljine ili stricu iz susednog sela. No, to nije bitno za ovu priču.
Već razmišljam kako će poseta Nemaca i Francuza biti iskorišćena u cilju dokazivanja da je zvanični Beograd ipak doneo ispravnu odluku kada je rešio da kaže „istorijsko NE“ po drugi put. U to mogu da veruju samo politički poslušnici i poklonici pokreta poput Dveri. U kraju u kom sam stekao dosta životnog iskustva, taj potez se mogao opisati sa tri reči: kurčenje na prazno. Izvinite na bezobrazluku.
Objektivno, potez pregovaračkog tima, Vlade, ili već onoga koji odlučuje, je zapravo kupovina unapred izgubljenog vremena. Odlaganje konačne odluke, koja, kako god da okrenemo, neće biti povoljna za nas. Jer, ova poseta je iz domena šatl diplomatije, a ona nikad ne daje ono što hoćete. Nego vas tera da ipak, pognete glavu.
Vladajućoj vrhuški cela ta priča služi svrsi: oni rešenje za nova zaposlenja i bolji život definitivno nemaju. Istina, oni nemaju ni rešenja za mnoge druge stvari, mnogo važnije. Nemaju rešenja za sistemske probleme. Naprotiv. I oni su vrlo lako uleteli u kolotečinu. Kriju se iza fraza, opštih mesta, neslogu i nesporazume sakrivaju vešto, nedostatak ideja i rešenja kamufliraju sporadičnim dobrim vestima, ponavljanim mnogo puta, baš kao što su to radili članovi prethodne vlasti.
A Srbija, u koju su se nepristojno mnogo puta zakleli svi oni – i bivši i sadašnji – kopni.
Niko nema snage da jasno kaže da nam treba novi put. Niko nema hrabrosti da u svom dvorištu uzme metlu i čisti: dugo, uporno, strpljivo.
Svidela mi se, pre neki dan, rečenica koju sam čuo na osnivačkoj skupštini Nove stranke Zorana Živkovića: „pronađite boljeg od sebe i dovedite ga“. Iako je rečenica gotovo utopistička, dobra je – šta god da mislili o nekadašnjem premijeru Srbije i nekadašnjem potpredsedniku DS. Srbiji zaista trebaju novi ljudi, nove ideje, nova rešenja. Ali ne teorijska, nego konkretna. I treba nam neko (opet oprostite na vulgarnosti) s mudima. Neko ko će biti spreman da nam da da progutamo gorke pilule bez vode. Neko ko će nas naterati da radimo. Neko ko će rešiti sistemske probleme. Neko ko će od Srbije napraviti verziju 2.0, jer se ova verzija 1.0 guši u virusima.
Pitam se koliko će delegacija EU proći Beogradom dok ne nađemo srpsku Margaret Tačer? Ovi muškarci se u našoj zemlji nisu baš pokazali kao dobri domaćini.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top