Početna / Front Page Slide Show / Noam Čomski: Ako unište Islamsku državu, pojaviće se nešto još gore
Noam Čomski: Ako unište Islamsku državu, pojaviće se nešto još gore

Noam Čomski: Ako unište Islamsku državu, pojaviće se nešto još gore

PRIREDIO: Aleksandar Bećić 
Ceo virtuelni svet u sredu je preplavila nova pretnja terorista Islamske države. U ovoj poruci su kao glavna meta označeni vojnici SAD, Irana, Turske, Rusije, ali i 60 zemalja članova međunarodne koalicije za borbu protiv ID, uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. 
Osim standardnog bloka pretnji Amerikancima da će borci kalifata proganjati um američkih vojnika i sejati smrt u njihovim srcima, izriče se i zaključak da su svi (pa i mi, jer se na snimku pojavljuje naša zastava) „deo vražje koalicije“… I da ćemo goreti.
Sve to je izgovoreno na bosanskom jeziku i (između ostalih) objavljeno na jednom od sajtova koji propagiraju Islamsku državu.
Interesantno je da je taj sajt registrovan u SAD. 
Interesantno je i da taj sajt pripadnici haktivističkog pokreta Anonimus nisu oborili. 
Interesantno je da na tu pretnju niko iz ove države (a ni okolnih, zapravo) nije još dobrano reagovao. 
Jedino što je ukinuto – to su fejsbuk i tviter nalozi ovakvih pokreta. 
Mnogo puta se u poslednje vreme govori da je ISIS – zapravo čedo Sjedinjenih Američkih Država, odnosno njihove centralne obaveštajne agencije CIA.
Evo šta o tome kaže Noam Čomski na snimku koji je napravljen pre tri meseca: pre napada u Francuskoj. 

„Nedavno se pojavio interesantan tekst jednog sjajnog analitičara, Grejema Fulera, koji ima svoju profesionalnu pozadinu u CIA i jedan je od vodećih poznavalaca prilika na Bliskom istoku.
Naslov tog teksta je bio „Sjedinjene Države su napravile ISIS“. To je inače teza dobrog dela sveta, ali, sada je izvor značajno drugačiji: iz srca Amerike.
Naravno, to ne znači, i Fuler to objašnjava, da su SAD odlučile da naprave tu organizaciju i nastavile da je finansiraju.
Poenta je, i mislim da je prilično tačna, da su SAD stvorile pozadinu, odnosno osnov za stvaranje ISIS-a iz čega se on kasnije razvio. Pre svega tu se misli na „sledž-hamer“ pristup SAD: udri po onome što ti se ne sviđa, razvali ga.
To se desilo 2003 kada su SAD i Velika Britanija napale Irak, a invazija na ovu već uništenu zemlju koja je devastirana decenijskim ratom sa Iranom (u kom su SAD podržavale Irak), bila je pogubna. Potom su tu došle decenijske sankcije, opisane kao genocidne od strane međunarodnih zvaničnika koji su ih sprovodili i potom dali ostavke u znak protesta. Te sankcije su očvrsnule diktatorski režim, uništile nukleuse civilnog društva i primorale obično stanovništvo da se oslone na diktatora kako bi preživeli. Zbog toga on dosta dugo nije dosta dugo poslat na put bez povratka na način na koji su mnogi drugi lideri oboreni. Najzad su ga oborili napadom 2003 koji je od mnogobrojnih Iračana opisan kao mongolska invazija koja se dogodila 1.000 godina pre toga.
Rezultat? Stotine hiljada poginulih, milioni izbeglica, milioni interno raseljenih lica, uništena arheološka bogatstva iz sumerskih vremena i – sada dolazi ono najvažnije – momentalno razdvajanje šita i sunita na čemu je radio Pol Brener, mozak čitave operacije.
U narednih nekoliko godina došlo je do uzajamnog pokolja, pravog verskog rata između šita i sunita.
Ako pogledate mapu Bagdada iz 2002 videćete da je to mešani grad, sa mešanim brakovima šita i sunita, sa pomešanim komšilukom, gde se zapravo nije znalo ko je u jednoj a ko u drugoj islamskoj denominaciji. Postoje razlike između njih, baš kao što postoje razlike između raznih protestanata ili hrišćana, ali te razlike su male. Čak je jedno vreme bilo govora sa obe strane kako nikada neće biti konflikta između šita i sunita. Nažalost, već 2006 je besneo rat koji se proširio na sunitsko-šitski konflikt u celoj regiji. Iz takvog konflikta i prirodne dinamike izlaze najekstremniji, koji imaju svoje korene u najbližem američkom savezniku – Saudijskoj Arabiji, koja je zbog ogromne količine nafte tako bliska SAD, iako je u pitanju diktatorska vlast jedne porodice.
Velika Britanija je pre nego SAD jasno stavila do znanja da joj više odgovara radikalni islamizam nego sekularni nacionalizam. SAD je samo nastavila tu politiku. Radikalni islamizam je najprisutniji u Saudijskoj Arabiji, u odnosu na koju Iran izgleda kao umerena, tolerantna, moderna država. Ali, nije to samo režirano od strane Saudijske Arabije kroz ekstremističku vehabijsku, salafijsku verziju islama, već je to misionarska doktrina te države, koja svojom naftom otvara sva vrata, pa potom gradi verske škole, džamije i slično od Pakistana do Afrike.
Ekstremistička varijanta ekstremizma Saudijske Arabije je postala doktrina koju je preuzeo ISIS.
Ideološki – to je to, i na to je mislio Fuler: Da Saudijska Arabija nije obezbedila samo ideološki kor koji je vodio do ISIS-ovog rasta, već i novac. Naravno, to ne radi saudijska vlada, već bogati Saudijsci i bogati Kuvajćani obezbeđuju sredstva i ideološku podršku za sve džihadističke grupe.
Možete biti sigurni da što se više bude zaoštravao konflikt, javljaće se još brutalnije, još gore, još ekstremnije grupe koje će preuzimati aktivnu ulogu.
To se dešava kada nasilje postane sredstvo interakcije. To vam je tako ne samo u regionu, nego u međunarodnim odnosima.
Ako uspeju da unište ISIS, pojaviće se nešto još ekstremnije.
Ovo je rekao Noam Čomski.
A vi – mislite o tome.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top