Početna / Front Page Slide Show / Nije bitna dužina
Nije bitna dužina

Nije bitna dužina

PIŠE: Haris Ibrahimović

Zamislite za trenutak da ste na času istorije. I da na času istorije dobijate egzaktne, lako proverljive podatke. Istorijske, naravno. A oni su nepobitni. Proverljivi. Zamislili ste? Sjajno. Podaci na koje mislimo kažu sledeće: 

Čerčilov znameniti govor u britanskom parlamentu („Ne mogu da vam ponudim ništa osim krvi, napora, suza i znoja“), kada je u sudbinskom trenutku stupio na položaj ratnog premijera, trajao je tek nešto više od pet minuta i izrečen je u svega 680. reči.

Čuveni inauguracioni govor Džona Kenedija („Nemojte da pitate šta vaša zemlja može da učini za vas, pitajte se šta vi možete da učinite za vašu zemlju“) trajao je nešto manje od 14 minuta.

Tradicionalno godišnje obraćanje američkog predsednika kongresu SAD, takozvani Govor o stanju nacije, trajao je ove godine 58 minuta.

Govor Martina Lutera Kinga („Ja imam san“) 17 minuta.

Obraćanje pape vernicima rimokatoličke crkve za Božić i Uskrs (Urbi et Orbi) već decenijama traje oko 10 minuta, bez obzira koji papa je u pitanju.

Srpski premijer Vučić, posle osam meseci zamajavanja i natezanja građana takozvanom „novom“ vladom, cedio je svoj beskrajni (navodno drastično skraćeni) ekspoze pred Narodnom skupštinom punih šest časova!

Koliko god ova činjenica delovala impresivno za omamljeni, lakoverni plebs, ova inflacija reči ne može da nadomesti nedostatak političke pameti, razuma, sposobnosti, stručnosti i vizije.

Naš narod ima poslovicu „Melje ko prazan mlin“ , a jedna druga, afro-američka poslovica kaže: „Pun čajnik ćuti, na pola prazan neprestano pišti“…

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Haris Ibrahimović

Jedan od najmlađih autora na portalu Kolumnista, koji svojim briljantnim tekstovima dokazuje da nas sve more iste brige, bez obzira na to da li živimo u Novom Pazaru, Beogradu ili Čenti, Vranju ili Užicu. Radio kao profesor tri godine. Dobio više književnih nagrada. Prevodi sa engleskog i nemačkog jezika. Sarađuje i sa drugim portalima u regionu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top