Početna / Front Page Slide Show / Nepogrešivi Toma
Nepogrešivi Toma

Nepogrešivi Toma

PIŠE: Aleksandar Bećić
„Nemojte pritiskati predsednika Republike. Pogrešnu odluku nikada nisam doneo, pa neću ni sada“, reče Master Nikolić po imenu Tomislav, kada ga novinari upitaše hoće li pomilovati Radeta Markovića. Pre toga nam reče da će „odluku doneti sam“, kada zahtev prođe sve procedure.

ŠTA KAŽE ZAKON, A MASTER NE ZNA
Nemojte pritiskati?
Niste doneli pogrešne odluke?
Hajde ovako, da se dogovorimo neke stvari:
Kako je Zakonom o predsedniku Republike i njegovim članom 6 ustanovljeno da je vaš rad javan, te da podleže Zakonu o dostupnosti informacija, novinari, Master Nikoliću po imenu Tomislave imaju ne samo pravo, nego i dužnost da vam postave pitanje pomilovanja nekog osuđenika. I mnoga druga. I vi na njih morate odgovarati, osim ako takav odgovor ne bi mogao da vas dovede u situaciju da povredite propise o zaštiti tajnih podataka.
Duboko se nadam da informacija o tome da li će Rade Marković biti pušten ili ne – nije informacija koja može biti označena sa „državna tajna“. Osim ako među tim dosijeima (kojima preti osuđeni Marković) nema i neki od bivših radikala, a sadašnjih naprednjaka, Master Nikoliću po imenu Tomislave… Ako je tako, onda mi je jasno što tražite da vas ne pritiskaju.

O GREŠKAMA KOJIH SE MASTER NE SEĆA
Kad smo kod pomilovanja, abolicija i ostalih postupaka na koje ste ovlašćeni, kao osoba koja obavlja dužnost predsednika Srbije, moram da vas obavestim da ste tim aktom oslobodili najmanje 50 osoba koje su se brže bolje vratila u kriminalne vode, a pomilovali ste i Uroša Mišića, onog finog i bogougodnog momka kog – inače – tužilaštvo označava kao jednog od organizatora haosa na stadionima… Da vas podsetim, taj dični SrbIN je nabio baklju u usta policajcu u civilu. Bilo je govora da ste oslobodili i ubicu koji je navodno posle silovao, ali izgleda da to baš i nije isto. No, to vas, Master Nikoliću po imenu Tomislave, ne abolira od činjenice da ste oslobodili gomilu nasilnika i lopova. Tada vas niko od novinara nije pritiskao. Hoćete li da mi kažete da takva odluka (ili takve odluke) nije bila pogrešna?
Koliko da vas podsetim, Master Nikoliću, davnih dana ste rekli da se nikada ne biste rukovali sa Tačijem. Pa ste se rukovali. Da li je to bila greška, ili je greška ono što ste izjavili?
Koliko da vas podsetim, Master Nikoliću, davnih dana ste rekli da se nikada ne biste izvinili zbog Srebrenice (što je inače uradio Tadić, pa ga vaskolika Srbija ispljuvala). Potom ste se i vi izvinili. I to ne jednom, već nekoliko puta u samo 20 minuta, koliko je trajao intervju za državni televizijski kanal u Bosni i Hercegovini. Dakle, da li je greška bilo izvinjenje ili vaša izjava?
Koliko da vas podsetim, Master Nikoliću, sve do 2008. ste u svojim biografskim podacima i zvaničnim stranačkim materijalima navodili kako ste stekli srednješkolsko obrazovanje, da bi se onda ispostavilo da ste, u svojoj skromnosti, da li, preskočili da nas obavestite kako ste završili fakultet još 2007, a bogme i diplomu mastera stekli! Niste, doduše umeli da odgovorite na neka pitanja o teoretičarima koji su značajni za oblast kojom ste se u master radu bavili, ali nije bitno… Bitno je da mi kažete šta je greška? Tvrdnja da imate samo srednju školu ili ipak i fakultet i master diplomu?
I na kraju (mada je trebalo to staviti na početak) ispravite me ako grešim, ali, vi ste beše bili godinama drugi čovek Srpske radikalne stranke? Da li je to bila greška? Ili ne?

I ŠTA JE TAČNO, NA KRAJU?
Stvarno, šta je tačno, Master Nikoliću? Da ste grešili ili da niste grešili?
Strah me je da vas neki savetnik ipak ne nagovori da pustite nekog tamo Markovića.
Bojim se da ne vidim neka – sada već dugo zatvorena – lica, kako piju kafu u centru grada. Ne zbog mene: mojim dosijeom nema ko da maše. A nema ni zašto.
Bojim se vaše samostalnosti, Master Nikoliću po imenu Tomislave. Zato što ste grešili kao i svaki drugi normalan čovek. Ali se više od svega bojim toga da vaše greške zaboravljate i pre svega – ne priznajete.
Zbog toga me je, Master Nikoliću, strah vaše nepogrešivosti.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. dubokibajbok

    „moja ljubav je metalika“

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top