Početna / Front Page Slide Show / Neoradikalizam
Neoradikalizam

Neoradikalizam

PIŠE: Aleksandar Bećić
Reč „skupština“ (pri tom Srbije) se od sinoć – piše malim slovom. U njoj je umrlo dostojanstvo, a zajedno s njim sinoć je umrla i demokratija. Zato više nema razloga da budemo ponosni na tu zgradu. Osim ako razmišljamo o njenoj arhitekturi.
Za smrt dostojanstva skupštine Srbije krivi su mnogi.
Pre svega, Heroj od Feketića i apsolutni vladar naših života (barem on misli da je to) – Aleksandar Vučić. Čovek koji ima više od 150 poslanika na svojoj strani, juče je dozvolio sebi da se dere na poslanike i deli packe.
Osim njega, za smrt dostojanstva skupštine je kriv i Zoran Živković, zato što je trenutno predsedavajućem rekao „stoko“.
I naravno,  za smrt dostojanstva skupštine Srbije je kriv jedan od najgorih manipulatora u novijoj srpskoj političkoj istoriji – Igor Bečić, zato što je predsednika Nove stranke izbacio iz sale.
Ne želeći da branim Zorana Živkovića (mislim da je neprimereno da se u skupštini upotrebljava taj rečnik) – hteo bih da podsetim one sa kratkotrajnim pamćenjem: Tomislav Nikolić pre četiri godine nije izbačen iz skupštinske sale kada je za Dinkića rekao „govno jedno“, i uz to dodao (da li njemu ili tadašnjoj predsednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović) „jebaću ti ja majku posle na replici“. 
Da ne bude kako toga nikad nije bilo, evo poluminutnog podsećanja.

Živ čovek, iznervira se pa opsuje. Ali ne zaradi izbacivanje iz sale. Te sreće nije bio Zoran Živković. Valjda zato što je Igor Bečić osetljiv. I nije kvalifikovan (kao Đukić-Dejanović) da umesto izbacivanja poslanika podeli šarene pilule.
Ko zna: pošto je posle ovog vređanja na račun Mlađana Dinkića Nikolić postao predsednik Srbije, ne znam da li da očekujem da Živković dođe na čelo države?

REZULTATI ISTRAŽIVANJA KRIVI ZA VUČIĆEVU NERVOZU 
No, sve to nije toliko bitno.
Postavlja se ozbiljno pitanje zašto se Aleksandar Vučić onoliko iznervirao i drao se u Skupštini? Zašto je vređao poslanike opozicije?
Zašto, kada ima više od 150 poslanika na svojoj strani?
Zašto kada je Srbija na dobrom putu da pod njegovom vlašću izađe na pravi put? Barem nam on tako tvrdi?
Zašto, kada on uživa toliku podršku i ugled u svetu, kako tvrdi?
Odgovor je krajnje jednostavan i kratak:
Zato što je to sve – laž spakovana u balon koji samo što ne pukne.
Da se ne lažemo: Aleksandar Vučić je inteligentan i obrazovan i ume da čita.
A ono što je pročitao – nije mu prijalo.
Prema poslednjim istraživanjima (dobro preplaćene) agencije Faktor Plus, SNS bi na izborima dobio 51 odsto glasova. I to je za Vučića sjajna vest: stavio je omču običnom čoveku oko vrata i ponavlja mu da mora da stegne kaiš još više (a malo i omču), a običan čovek hoće i dalje da glasa za njega.
Međutim, ono što je Vučić pročitao (a drugi nisu tako pažljivo) je nastavak rezultata istraživanja: Podršku od 51 odsto SNS bi dobio samo ako bi nosilac liste bio – Aleksandar Vučić. 
U suprotnom – ta lista bi mogla da računa na podršku samo 20 odsto od izračunatog procenta, odnosno tek nešto više od 10 odsto onih koji bi izašli na glasanje.
E, to je baš loše.
Za SNS, naravno.
To je znak da je imidž naprednjaka kao stranke koja vodi Srbiju u bolje sutra – ozbiljno narušen i iskompromitovan.
To je znak da običan narod ne veruje ni Stefanoviću, ni Gašiću, ni  Zorani Mihajlović, ni Verbiću i Sertiću, ni Jorgovanki Tabaković, ni Tomislavu Nikoliću, Vujoviću i naročito da ne veruje ni Vulinu.
Zato se Vučić dere. 
Zašto optužuje demokrate da su kukavice i da nisu imale hrabrost da sprovedu reforme?
Zato što je njegovo omiljeno oružje u politici zamena teza. Ona se na srpskom jeziku drugačije zove – laž. 
Dobro je poznato da u vladi Mirka Cvetkovića reforme nisu mogle da budu sprovedene zbog koalicije Dačića, Krkobabića i Palme. Upravo ta „socijalističko-penzionersko-populistička“ koalicija je sprečavala bilo koje rezanje budžeta i primanja.
Još danas odjekuju reči pokojnog Krkobabića seniora – „dok sam ja živ, penzije neće biti dirane! Penzije su sveto pismo!“. S te strane, mora se odati priznanje pokojnom lideru PUPS-a.
Partijsko zapošljavanje je i u toj vladi, a i kasnije, bilo okosnica očuvanja podrške. Sam Vučić možda je protiv partijskog zapošljavanja, ali njegovi poslanici i lokalni moćnici zasigurno nisu.
To narod Srbije vidi i zato više ne veruje u priču o tome kako će Srbija biti zemlja jednakih šansi.

BAHATOST I LAŽI UBIJAJU REJTING 
Kada u vladi imate ministra kao što je Stefanović, morate biti nervozni. Prvi čovek policije u Srbiji jednostavno nije kvalifikovan da obavlja svoj posao na adekvatan način i postavljen je na to mesto da bi politički bio što izolovaniji. Ako se samo podsetite koliko je grešaka u poslednjih šest meseci napravio samozvani doktor nauka sa Megatrenda, onda vam je jasno da je ova kvalifikacija potpuno tačna: poslednji slučaj je istraga oko atentata na Milana Beka. Isprva se tvrdilo da je pokušaj ubistva delo amatera koji je ostavio gomilu tragova iza sebe. Pre dva dana ispostavi se da su „amateri“ pratili Beka sa 10 „specijala“, odnosno telefona koji su korišćeni samo tad i nikad više.
Ministar, nažalost, nije čuo za podmenute tragove.
A voli da daje brze izjave.
O njegovim propustima u nekim drugim situacijama – da ne gubimo vreme.
Kada u vladi imate ministra poput Selakovića – mora da vas hvata nervoza. Ministar pravosuđa koji je, prema sopstvenom priznanju, u svoj kabinet ušao, a da ni jedan dan nije proveo u sudnici, doveo je do praktičnog raspada pravosudnog sistema u Srbiji apsurdnim zakonom o notarima i tvrdoglavim ignorisanjem advokata, koji štrajkuju više od 100 dana.
Kada u vladi imate ministra poput Verbića – mora da vas hvata nervoza. Više od 60 odsto škola juče je bilo u štrajku, a izgubljeni naučnik tvrdi da je sve pod kontrolom.
Kada u vladi imate ministra za manipulacije kao što je Vulin – tek onda morate da budete nervozni. Njegovi bezobrazluci i bahatost tema su više hiljada tekstova u medijima Srbije. Čak i u listovima koji su naklonjeni Heroju od Feketića.
Nije mi jasno ko još veruje u priču o socijalnim davanjima ministru koji se unaokolo vozika blindiranim limuzinama u pratnji obezbeđenja, a slobodno vreme troši u spa centru Hajata i po kojekakvim teniskim terenima, uz masažu i luksuzne koktele, od kojih svaki košta koliko i „paketić“ koji je nedavno podelio deci sa specijalnim potrebama.

BALON SAMO ŠTO NIJE PUKAO 
Investicija nema. I to je činjenica.
Beograd na vodi je pod velikim znakom pitanja. I to je činjenica.
Mercedes još nije došao. Za većinu preduzeća rešenje nije nađeno, a za Železaru se još uvek vrti priča da je problem – pitanje prošlosti, ali se datum rešenja problema stalno pomera.
Bolji život nikako da dođe.
Kuće za poplavljene nisu (i neće biti) gotove na vreme.
Narod (bez obzira na stranačku ili ideološku opredeljenost) sve glasnije govori – ovo više ne može ovako.
Poslanici vladajuće većine pucaju sami sebi u nogu time što ne puštaju u parlamentarnu proceduru zakone kao što je Zojin.
Car je go. 
Njemu je to jasno. 
A i narodu, čini se.
Zato je krajnje vreme da izaberete: da li ćete se iseliti iz Srbije i tako smanjiti nezaposlenost (pa da ovi na vlasti budu srećni) ili ćete se boriti protiv neoradikalizma i partokratije. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top