Početna / Front Page Slide Show / Ne kukajte za Fidelom
Ne kukajte za Fidelom

Ne kukajte za Fidelom

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Ceo dan slušam žalopojke za Fidelom Kastrom. „Umro je najveći revolucionar“. „Umro je iskreni prijatelj srpskog naroda“. „On nas je branio od agresije i bombardovanja“. „Šokiran(a) sam vešću da je umro“. „Umro je pravi borac za demokratiju“. „Kuba je izgubila pravog lidera koji je izvojevao nezavisnost svoje zemlje“…

I tako u nedogled.

I kao po običaju – preterano. Tipično srpski. I tipično fejsbukački i tviteraški. Ako ne znate na šta mislim, da krenemo unatrag.

„Kuba je izgubila pravog lidera koji je izvojevao nezavisnost svoje zemlje.“

Da, Fidel Kastro je izvojevao nezavisnost svoje zemlje. Može se čak reći da je stvorio utopiju, jer su najvažnije oblasti – besplatne (zdravstvo i obrazovanje). Nažalost, preskakale su se u tim izveštajima činjenice da je Kuba tehnički i tehnološki potpuno nerazvijena, a da 99 odsto stanovništva živi – najjednostavnije opisano – u bedi. Pošto je to pravi opis siromaštva na Kubi.

„Umro je pravi borac za demokratiju“.

Revolucionari u principu ne vole „demokratiju“. Koliki je bio stepen demokratije u Kubi? Hmmm… Pa – recimo da je bio na visokom nivou. Toliko visokom da je bila zabranjena upotreba mobilnih telefona, a internet je bio toliko strogo kontrolisan da je – zapravo – bio zabranjen.

„Šokiran(a) sam vešću da je umro“.

Pa, da, baš je neobično da u 90-oj godini umre čovek koji je praktično abdicirao pre nekoliko godina, zato što je sam procenio da više nije sposoban da vodi zemlju. Usput – da se za trenutak vratimo na priču o demokratiji – Fidel je predao svom bratu Raulu da vodi zemljom. Baš demokratski, zar ne?

„On nas je branio od agresije i bombardovanja“.

Činjenica. Fidel Kastro je za vreme agresije na našu zemlju (koju naprednjaci najednom više ne zovu agresijom već bombardovanjem) održao jedan od svojih „kratkih“ govora u kojem je, između ostalog, rekao i nekoliko rečenica u odbranu tadašnje Jugoslavije. Koliki je efekat bio posle razgovora – dobro nam je poznato. Ali iskreno, hvala mu za to.

„Umro je iskreni prijatelj srpskog naroda“.

Uhmmmm… Ne. On nije bio prijatelj srpskog naroda. On je (možda) svojevremeno bio prijatelj sa Josipom Brozom Titom (čak neki istoričari tvrde da su sve vreme glumili sukob, ali… ko će ga znati). Ali srpski narod je poslednji put imao prijatelja (pravog) u vreme Velikog rata. Pogađate. Mislim na Arčibalda Rajsa. A i baš me interesuje, kako na priču o „prijateljstvu“ naroda sa komunistom kao što je Fidel Kastro misle svi oni koji su na političkoj desnici, ili oni koji zastupaju ideje neoliberalnog kapitalizma.

„Umro je najveći revolucionar“.

Možda je poštenije reći da je umro najveći latino-lover… Znam – skačete sad pored svojih kompjutera, pljujete u ovaj tekst, ali čovek je promenio ko-zna-koliko žena a pet puta ulazio u bračne vode i naštancovao ukupno devetoro dece. Pa… Možda je on i bio najveći (seksualni) revolucionar. Što se tiče onih borbenih revolucionara – tjah… Ima istorija i svetlijih (pardon, boljih) primera.

Nemojte, stvarno, molim vas, kačiti Fidelove slike. Nemojte ispisivati „hasta siempre, komandante“. Ako ništa drugo – zato što Fidel Kastro nije voleo lažove. A 99 odsto vas nije spremno da uradi ono što je on uradio: Otišao u šumu i puškom izborio vlast. A vi za to nemate muda. Lepše je kuckati i slušati „Buena vistu“…

I uostalom: Zar se nismo dogovorili da se promena političkog sistema izvodi samo na izborima? Velika većina vas ni za to nema muda. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top