Početna / MOJA ZEMLJA / Na Kopaoniku svega, osim putokaza
Na Kopaoniku svega, osim putokaza

Na Kopaoniku svega, osim putokaza

Mnogi bi rekli da je suludo pisati o Kopaoniku ako niste skijaš. A ja ne mogu da se složim sa tim. Jer, Kopaonik je pre svega oaza prelepe prirode, što se naročito vidi kada ga posetite u letnjem periodu. I možete uživati u njoj u svakom trenutku svake godine. Celom planinom ima mnoštvo pešačkih staza, pa vam predlažemo da probate jednu od njih, ako niste vični skijanju.

KAKO STIĆI DO PLANINE
S obzirom na to da se na Kopaonik ide uglavnom zimi (jer tad je fensi), nemojte da se šalite da na put krećete bez zimske opreme. Istina, putevi se čiste, ali – bolje da vi budete spremni nego da putari budu iznenađeni.
Ako idete iz Beograda na ovu prelepu planinu, uobičajena su dva pravca: ili ste rešeni da oprobate svoje vozačke veštine i idete preko Ibarske magistrale pravcem Beograd, Rudnik, Kraljevo, Kopaonik, ili idete lagodnijim putem: od Beograda do Kruševca autoputem, pa onda na Kopaonik. Ova druga varijanta je brža, udobnija i nešto malo skuplja (zbog putarine) i duža (nekih 25 kilometara.
Istina, ima još jedan način: put je u tom slučaju duži svega deset kilometara nego Ibarskom: Od Beograda do Mladenovca (autoputem do Malog Požarevca, pa u Mladenovac), potom do Topole, pa u Kragujevac, a iz Kragujevca u Kraljevo i dalje istim pravcem opisanim u slučaju jedan. Čuvajte se zamki! Bili smo u prilici da čujemo od profesionalnih vozača da su lutali na putu do Kopaonika. Razlog za to je što – sve do samog dolaska podno planine – nema ni jednog jedinog putokaza koji bi vam govorio da ste na putu ka ovoj zimskoj lepotici. Zato vam predlažemo da stalno zapitkujete prolaznike. Držite se pravca „za Rašku“ (jer Kopaonik i pripada opštini Raška), a kad vidite da za Jošaničku banju treba da skrenete desno, vi skrenite levo: stigli ste do Kopa…

A KAD KONAČNO STIGNETE
kopTu tek počinju vaše glavobolje. Pošto ste skrenuli ka samoj planini, videćete samo u koje selo ulazite. Mislim – selo. Nigde nijedna kuća, ali kažu da su tu sela. A to koliko vam je ostalo do hotela, do odredišta, u koju stranu treba skrenuti… Da vam olakšamo – od opisane raskrsnice sa Jošaničkom banjom treba 24 kilometra.
Kad pređete te mučne kilometre, mislite da ste završili s mukama? Ne… Niste. Jer – ni kad dođete do tog nekog hotelskog kompleksa koji je u vlasništvu MK komerca, ne možete da vidite nijedan putokaz. Znate ono: Hotel Grand pravo 500 metara, Vila Nikola 500 metara s desne strane, Hotel Anđela desno, 100 metara.
Nema. Morate da gatate u pasulj. Ili u karte. Nebitno.
Ako pitate nekog ko tamo radi kako da dođete do nekog od hotela, može lako da vam se desi da umesto konkretnog odgovora čujete „tu negde. Valjda“.
Ovo je ujedno i primedba menadžmentu na Kopaoniku. Jer, stvarno, nije moguće savladati planinu na koju prvi put dolazite bez ičije pomoći.

A SMEŠTAJ I LJUDI? 
Nema potrebe trošiti mnogo vremena na odgovor na ovo pitanje: Smeštaj (kada ga konačno nađete) je sjajan. Hrana, još bolja. Ljudi koji rade na svakoj poziciji – neviđeno ljubazni. Mogućnosti sjajne. Stručnost – izuzetna. Udobnost – na najvišem nivou. Cene? Iskreno – nisu baš za srpski džep, naročito ako plaćate sve što obično plaćaju oni koji skijaju. Ali, ko želi da zimuje na Sunčanoj planini (što je drugo ime za Kopaonik) – mora biti spreman i na žrtve.

AKO NE SKIJATE 
ibolViše volite pešačenje nego jurcanje na skijama?
Kopaonik je planina za vas.
Sjajne staze za hodanje. Čist vazduh. Puno prirode. Mnogo lokala u kojima se usput možete osvežiti.
Imate želju da osetite čari spa tretmana?
Opet – Kopaonik je planina za vas.
U svakom objektu imate centar za relaksaciju. Na samoj planini ima i nekoliko bazena. Maseri i maserke su vrhunski profesionalci. I zaista, dugo ćete pamtiti tretmane koji su vam priređeni u nekom od hotela.

PO ČEMU JE KOPAONIK SVE POZNAT
Ako ćemo o zimskoj idili, najvažnije je reći 50 kilometara uređenih staza za alpsko skijanje, 18 kilometara staza za nordijske skijaše, snoubord park, staza za noćno skijanje Malo jezero, ski vrtić, Karaman, Pančićev vrh, Duboka…
Ova planina ima 200 sunčanih dana godišnje. Zato je i zovu – Sunčana planina. Pod zaštitom Nacionalnog parka koji pokriva skoro 700 hektara površine, nalazi se 11 rezervata prirode i 26 prirodnih spomenika.
Ako ne dolazite zimi, obavezno posetite barem neki od rezervata prirode: Barska reka, Duboka, Gobelja, Jankova bara, Jelak, Kozje stene, Metođe, Mrkonja, Samokovska reka, Suvo rudište i Vučak. S proleća ćete videti, ako ste uporni endemske biljke: Pančićevu potočarku, kopaoničku ljubičicu i kopaoničku čuvarkuću. A ako gledate ka nebu, možda rizikujete da ne vidite srndaća ili divlju mačku, ali ćete najverovatnije videti sivog sokola, zlatnog orla ili buljinu.
semetesko jezeroNa području Kopaonika nalazi se nekoliko urvinskih jezera, od kojih je najveće – Semeteško, koje je kružnog oblika, a na kom su se formirala ploveća ostrva od rastinja! Osim mnogo šarana, na ovom jezeru možete videti i Tritone, repate vodozemce koje mi zovemo – daždevnjacima. Jugozapadno od Jošaničke banje nalaze se još dva urvinska jezera: Gornje (Dugačko) i Donje (Malo) jezero.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top