Početna / Front Page Slide Show / Mundijal spasio vladu
Mundijal spasio vladu

Mundijal spasio vladu

PIŠE: Aleksandar Bećić
Mundijal je počeo! Vlada može mirno da spava! I Master Toma i Super Alek s njom! Naročito može mirno da spava – ministar unutrašnjih poslova. Barem narednih mesec dana. Zato što traje – Mundijal. Jer, dok je igara, za hleb se ne pita.

Najsmešnije je to što će (bez obzira na činjenicu da na „najvećoj svetskoj smotri fudbalske umetnosti“ nema naših orlova „naivaca“), veći deo muške populacije ove zemlje – da hipnotisano bulji u ekran. Da psuje sudiju. Da navija (možda) za komšije. Ili za neke druge. Da se kladi. Da kune hudu sudbu što mu neku desetinu hiljada dinara nije donela na „tiket koji je glatko prolazio“. Da sa društvom u kafani (za koju je uštekao neki poslednji dinar) psuje naš fudbalski savez.
A vlada i svi drugi zvaničnici će mirno da spavaju.
Povremeno će da napišu kako iz stranih ambasada i centara moći ovaploćenih u tajkunima kreću „najprljavije hajke“ na njih i „članove porodica“ čisto da nam zadrže nivo adrenalina.
SKUPSTINAHups, to bi bio već udar na državu: dakle, niko neće da spava, barem ne kod kuće, a naročito ne poslanici. Ima da spavaju u Skupštini Srbije, tamo da se tuširaju i „zapiraju“ „donekle“ i „odnekle“. I da peru zube. Kafa im je gotovo za dž, hrana im je jeftinija nego u Narodnim kuhinjama, prema tome – ima da sede i da rade.
Jer, dok traje obnova, nema im odmora.
A vi gledajte fudbal.
Oni u Skupštini će u međuvremenu da usvajaju zakone, jer je tako red. Niko neće moći da kaže kako poslanici ne rade.
Oni u vladi će u međuvremenu da donose tako velike „odluke“ od kojih bi normalnog čoveka (barem) zabolela glava. Ali, niko neće moći da kaže kako ministri ništa ne rade. Makar imali i Megatrend doktorat.
Šta, dosadno je više spominjati Megatrend? Nije više u trendu?
Vala, u pravu ste. Šta sad ima veze što nam jedan ministar ima njihovu titulu, kad s druge strane imamo prepoštenog magistra bez portfelja koji je svoj rad odbranio na državnoj visokoškolskoj ustanovi koju je odbranio u rodnom gradu? Jedan tamo, jedan ovamo, a ovi ostali – sve s poštenim diplomama. Malo Novi Sad, malo Zaječar, malo Beograd… Milina.
Nego – oni nisu ni bitni.
Bitne su odluke i njihov rad.
U interesu naroda.
A kad jalovo krenu „najprljavije kampanje“ koje su „platili tajkuni“, u kojima će se, kao što smo već rekli, napadati lik i delo Njega, odnosno Države, odmah će se pojaviti dežurni „nezavisni“ dušebrižnici da nam podižu prašinu u oči i da nam govore kako je za sve kriva ona bivša vlast (ali ne ona od 2012, ta je napredna, nego ona koja je bila od 2000) i da je ipak pametnije da gledamo fudbal.
Da se ne lažemo: ona bivša (demokratska) vlast jeste kriva. Za mnogobrojne pljačke. Za mnogobrojne privatizacije i kvazi-privatizacije. Za užasne zloupotrebe i sakaćenje budžeta u porodicama širom Srbije. Kriva je za bezbroj laži i bezobrazno bogaćenje pojedinih (pardon, mnogih) kadrova iz njihovih redova. I to stoji.
Ali – dve godine na vlasti je sasvim, ali sasvim dovoljno da se svi oni koji su ukrali, prevarili, izneverili, ojadili, osakatili državu i narod zarad svog interesa – smeste iza rešetaka. I da im se odredi vaspitna mera dugotrajnog rada na izgradnji onoga što su uništili.
Nije tako? 
Ipak, jeste. 
No, sad traje Mundijal.
I vlast može mirno da spava. Pardon: vlada može mirno da vlada.
U međuvremenu – neće doći investicije. Zato što ih nema. Iako su najavljivanje 2012. i 2014.
U međuvremenu – neće se otvoriti fabrike. Zato što nema ko da ih otvori – nije kampanja.
U međuvremenu – neće se otvoriti ni kancelarija za brze odgovore (šta će vam odgovori, kad investitora nema).
U međuvremenu – neće pojeftiniti struja, gas, gorivo. Naprotiv. Pa, nije kampanja.
U međuvremenu – neće se naći pare za lečenje nekog obolelog deteta, nego će se apelovati na našu humanost.
U međuvremenu – neće se krenuti sa obnovom zemlje devastirane u poplavama pre mesec dana. Nisu još pare sakupljene, a i EU treba da nam da neki evrić.
U međuvremenu – neće podneti ostavku nijedan ministar. Zašto bi, uostalom? Pa nije krao kao neki tamo. I zna se: opozicija diže buku, ali vlast se ne pušta tako lako. A opozicija u Srbiji izgleda jadno. Zar ne?
1227531-01Niz vodu je pušten Mića Megatrend. Naći će se neko ko će postaviti i pitanje kako je to doktorirao u Sloveniji 1991. kada je te godine JNA ratovala (istina, samo 10 dana) sa njihovom teritorijalnom odbranom. Postaviće neko pitanje da li je Mića doktorirao pre juna ili posle juna? Moguće ipak da mu je taj doktorat validan, ko će ga znati. Slovenci nas nikad nisu mrzeli, samo nisu hteli da žive u istoj zemlji s nama. Tako da je moguće da je jedan Srbin u sred godine kada nas niko očima nije mogao videti – doktorirao na Univerzitetu u Mariboru. Ali, on nije toliko bitan: ionako je danas rekao da će podneti ostavku na sve funkcije (koje, bre funkcije, rođače), i da je u Londonu gde traži izgubljeni doktorat.
Šta kažete? „Ja gluplje obrazloženje od ovog nisam čuo“? Ni ja. To ste Vi, gospodine Alek?
I tako će se svetina primiriti.
Ionako – traje Mundijal.
Ko te pita za investicije, lažne doktorate i master titule, ko te pita za jeftino gorivo i energente, koga briga za obnovu, ili za „dalje poboljšanje odnosa s Prištinom“… Kakva cenzura medija, obaranje sajtova i slične gluposti? Koga briga za bilo šta?
Zažmurite. Tek treba da trpimo. 
A Mundijal traje samo mesec dana. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. Da vlada ništa ozbiljno neće preduzeti već sam napisao u jednom komentaru. Ali ne slažem se sa vama da je mundijal produžio njihovu vlast – verovatno će gospodin premijer vladati večito tj. do kraja života. Ovo nisam napisao tek tako…… U selu u kome živim, gospodin Vučić ima status poluboga. Iako poniženi narod sve teže živi (ma kakvi živi, životari, jedva sastavlja kraj sa krajem) i bukvalno nema nikakvu perspektivu (zbog izgubljenog sumnjivog spora sa duvanskom industrijom mnogi u mom selu će ostati bez porodičnih kuća i imanja) – sa druge strane nikada nije bio srećniji…

    Ako me pitate da li većina ljudi i dalje veruje premijeru ja vam odgovorno tvrdim DA… Otiđite u moje selo i probajte da kažete nešto, koliko god hoćete argumentovano protiv ove vlade. Videćete, nećete se dobro provesti…

    Ovaj paradoks, da se u Srbiji sve teže živi, da ekonomski parametri nikada nisu bili lošiji, da smo ostali bez ikakve perspektive a pri tome aktuelna vlast ima skoro totalnu podršku – ja ne umem da objasnim…….. Nisam toliko pametan. O MENI nešto više na mom sajtu http://ganesajtovi.com/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top