Početna / Front Page Slide Show / Šta to radiš, Lazo, Bog te mazo!
Šta to radiš, Lazo, Bog te mazo!

Šta to radiš, Lazo, Bog te mazo!

PIŠE: Aleksandar Bećić

E pa, neka je srećna slava Svetog Lazara Finansijskog onom ko slavi. 
Zli jezici kažu da smo se pre izvesnog vremena isto tako ponosili mladićem koji je smislio prvi srpski satelit, a kog su mediji gromoglasno najavljivali kao „velikog genija“, „novog Teslu“, „momka za primer“ i tako dalje. Svi znamo da se na kraju ispostavilo kako je u pitanju momak željan slave.
On je tu slavu dobio. A sad će da je plati.
Što se tiče Lazara Krstića, sumnje nema: momak je zaista diplomirao na Univerzitetu Jejl, stvarno je član srpske Mense, uistinu je talentovan i bio je član tog ultra „tajnog“ društva studenata u kom su bili i mnogi američki predsednici.
Što se tiče Lazara Krstića, takođe nema sumnje: mlad je. Nije, doduše, golobrad, što se iz fotografija koje kruže internetom ovih dana da videti. Ali, nije ni mator: što je opet dobro, jer ne robuje starim obrascima, šemama i fazonima.
Nego – oni kojima nikad ništa ne valja – počeše da postavljaju razna „dobronamerna“ pitanja.
Jedno od njih je – visina plate mlađanog Svetog Lazara Finansijskog. Ko biva, u „Politici“ je izjavio da bi radije u Srbiji radio za 6.000 evra, nego u Americi za 60.000: „Šta će njemu tolika plata?“ „Zna li taj balavac kako se ovde živi?“ „Što ne da pola svoje plate u humanitarne svrhe?“ „Šta, bre, balavac od 29 godina zna o Srbiji i ekonomiji?“
Raščerečiše dušebrižnici momka pre nego što je seo u kabinet.
Da krenemo redom:
„Šta će njemu tolika plata?“ Svaki ministar koji ima program i zna da radi svoj posao treba da ima veliku platu. Bolje tako, nego da ga posle šest meseci zovu Ministar pet posto. Uostalom, recite mi, kolika je plata „fudbalera“ Crvene zvezde i Partizana? I kakav im je učinak?
„Zna li taj balavac kako se ovde živi?“ Zna. Živeo je u Srbiji do pre nekoliko godina. Uostalom, roditelji su mu ostali ovde. Da li slušajući apel iz davnina Alekse Šantića ili razmišljajući realno – nije ni bitno.
„Što ne da pola svoje plate u humanitarne svrhe?“ Polako. Dok je dobije. Ja bih radije da Sveti Lazar Finansijski zaista uvede red i disciplinu u finansije Srbije – tada humanost svih nas (koja je već mnogo puta dokazana) – neće biti upitna. A samim tim, preliće se taj red i u najkritičnija ministarstva u Srbiji.
„Šta, bre, balavac od 29 godina zna o Srbiji i ekonomiji?“ Mnogo toga. Diploma na Jejlu se ne kupuje kao diploma na nekim privatnim univerzitetima po Srbiji. Tamo nema prepisivanja. I nema foliranja. Koliko da znate, niko se nije bunio kada je Mlađan Dinkić sa nepunih 36 godina preuzeo ministarstvo finansija posle 5. oktobra. A Mlađa nije završio Jejl. I nije član Mense. Istina, komponuje i to dobro.
Nije ni Dominik Stros Kan… Barem nije dokazano. Tako da su sobarice bezbedne.
Da li ja to verujem u Lazara Krstića? To nije pitanje. Ja bih samo predložio da Vučić ili Dačić pronađu još nekoliko takvih. Pa da ih ubace u – recimo – ministarstvo zdravlja. Da smene Slavicu Đukić Drpanović. Pardon – Đukić Dejanović. I da onom sramnom primerku lekarske profesije  Bab(unov)iću koji vodi Republički fond zdravstvene zaštite zajedno sa resornom mu ministarkom vidimo leđa.
U svet smo pustili mnogo Lazara. Vreme je da ih vratimo. Pa da se Srbija (za početak) pridigne. O vaskrsenju iste ćemo drugom prilikom.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

3 komentara

  1. Ovako se dizala prasina i oko djelica i dinkica,nista novo

  2. Rece momak da ce imati „punu politicku podrsku“. Znas li ti gde is se vratio, covece? Pa tebe su hteli da zaborave oni koji su ti novi pasos dali… A ne verujem da su ovi bolji!!!

  3. Зоран Влајковић

    Иако подржавам Вашу добру вољу да са оптимизмом гледате на довођење новог министра финансија у Србију, заиста сам забринут да момак који „говори тихо и води пса са собом“ може да разреши Гордијев чвор звани финансије у Србаља. Надам се да му је јасно да ће оног дана када заседне у фотељу почети телефонирање са свих страна. Такође се надам да момак има разрађен систем отклањања непожељних и непотребних ласкаваца. У праву је мој имењак Зоран када поставља питање да ли Лазар Крстић (како му име а и презиме велико звучи) има благе везе где се братио? Променила се Србија за ових неколико година. Сада је много гора него што је била. И за те промене су криви и они некад а и ови сад.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top