Početna / Front Page Slide Show / Milan Petrić: Slogu su ubili javašluk i anarhija
Milan Petrić: Slogu su ubili javašluk i anarhija

Milan Petrić: Slogu su ubili javašluk i anarhija

RAZGOVARAO: Aleksandar Bećić
Sprska parlamentarna scena počela je da se menja pred kraj ove godine. To i nije neka prevelika novost: vladajuća garnitura nastoji da uzme sve i svakoga na svakom nivou.

Zato je i odlazak Milana Petrića iz poslaničkog kluba Demokratske stranke protumačen kao još jedan glas koji će u parlamentu podržavati politiku stranke Aleksandra Vučića. Petrić, pak, tvrdi da nije tako:
„Nemam nameru da podržavam finansijske malverzacije predsednika sindikata Željka Veselinovića i to je razlog što sam izašao iz ‘Sloge’, a iz poslaničkog kluba DS zato što ga podržavaju“, rekao je on.
Da li je Milan Petrić postao profesionalni preletač i koja je cena preleta u samostalne poslanike?
Izlazak iz poslaničkog kluba DS-a je posledica želje da nepristrasno zastupam radnike i njihova prava. Preletanja u neki od postojećih poslaničkih klubova neće biti, samim tim – barem u mom slučaju – ne postoji „cenovnik.
Odmah nakon izlaska iz poslaničkog kluba DS bilo je optužbi da ćete podržavati vladajuću koaliciju. Da li je to tačno?
S obzirom na to da je izlazak lično moja odluka, zadržavam pravo i smer da podržim svaku dobru ideju, predlog koja je u korist građana, kao i pravo da svaku lošu, nepodobnu ideju kritikujem. Bez obzira koja stranka ili pojedinac je predloži. Ne podržavam vladajuću koaliciju, a ni opoziciju, već samo ideje koje će doneti dobrobit radnicima.
Novinskoj agenciji Tanjug ste izjavili da nećete vratiti mandat jer pripada Vama, a ne DS-u ili Slozi, zahvaljujući kojoj ste se našli na mestu poslanika?
Prema važećim zakonima naše države poslanik je ‘vlasnik’ svog mandata. Iako sebe vidim kao osobu koja se bavi politikom, a ne političarem, smatram da bi takvih osoba (stručnih u svojoj delatnosti) trebalo da bude više u Parlamentu. Vraćanjem mandata bih samo potvrdio suprotno.
Dragan Đilas je vratio mandat jer ne želi da bude sa onima koji su ga smenili. Čije će interese zastupati Milan Petrić?
Ako uzmemo nemački princip delovanja sindikalnih organizacija smatram da bi u Parlamentu trebalo biti više osoba , koji bi poput mene zastupali isključivo interese radnika, izlagali njihove probleme i predlagali rešenja istih. Iz pomenutih razloga pre par meseci je osnovana nova sindikalna centrala sa novim idejama za poboljšanjem radničkog statusa u Srbiji.
Da li je Slogu ubila nesloga ili pohlepa?
Slogu je ‘ubilo’ jednoumlje, anarhija i sebičnost. Iako je bila najperspektivnija sindikalna organizacija u jednom trenutku je došlo do saznanja za određenim finansijskim malverzacijama, kršenja Statuta i donošenja loših odluka bez kvoruma. Takva saznanja nisu mogla biti bačena pod tepih, jer se krše sa svim načelima u koje ja, kao predstavnik radnika, verujem. Ono što je usledilo nije moglo biti realizovano, jer su u Srbiji predsednici sindikata bogovi u svojim sredinama i kao takvi uživaju potpunu mogućnost informativne manipulacije nad članovima.
Da li ćete tražiti dalji politički angažman?Sebe vidim kao osobu koja bi trebala zastupati svaku osobu koja ima problem bez obzira kojoj političkoj ili sindikalnoj opciji pripada. Skup radničkih prava ne treba gledati kroz pripadnost određenim idejnim strukturama, jer svako ima pravo izbora.
Gde vidite sebe po isteku mandata? Ne razmišljam o tome. Uvek sam bio pobornik ideje da ukoliko radiš dobro svoj posao da će uvek imati osoba koje će to ceniti.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. vladimir radosavljević

    Bravo Bečiću! Dao si prostor ovom preletaču. U sledećoj kolumni intervjuiši Vulina ili Vučka…

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top