Početna / Front Page Slide Show / Mesec dana od izbora! Čestitam, Srbijo
Mesec dana od izbora! Čestitam, Srbijo

Mesec dana od izbora! Čestitam, Srbijo

PIŠE: Aleksandar Bećić
Dragi građani Srbije, srećnih vam prvih mesec dana apsolutne pobede Srpske napredne stranke. Vreme je da se podsetimo nekih stvari o kojima smo razmišljali kada smo se opredeljivali pre mesec dana za ili protiv naprednjaka. 
Koliko da vas podsetim, to je ona stranka koja nas je pre mesec dana ubeđivala da ima program za bolju, naprednu Srbiju.
Koliko da vas podsetim, to je ona stranka koja nam govori da neće više biti pljačke državnih (čitaj narodnih) para.
Koliko da vas podsetim, to je ona stranka koja nam govori da će Srbija biti sjajno mesto za život. Uskoro.
Koliko da vas podsetim, to je ona stranka koja je osvojila više od 48 odsto glasova na poslednjim izborima. Pre mesec dana. 
Neka me neko ispravi, ali postoji nekoliko stvari koje mi nikako nisu jasne.
Pre svega, nije mi jasno do kad ćemo slušati priče o praznoj kasi koju je ostavila prethodna vlast? Gospodo naprednjaci, prethodna vlast je izgubila vlast na na izborima koji su bili na Đurđevdan 2012. Vi ste, zajedno sa svojim koalicionim partnerima na vlasti od tada do danas. Ako za više od 18 meseci boravka na vlasti niste uspeli da napunite kasu, ili barem ozbiljno zakrpite rupe – znači da ne znate svoj posao. 
Nije mi jasno do kad ćete govoriti priče o partijskom zapošljavanju koje je ojadilo državni budžet, kao o specijalitetu prethodne (mislim – DS) vlasti? Ovo pitam zato što ste vi nastavili tu praksu u istom (ako ne i pojačanom) ritmu. Lično znam najmanje 10 osoba koje su dobile posao zahvaljujući članstvu u Srpskoj naprednoj stranci. O njihovim kvalifikacijama ne bih. A dobile su posao u organima. Državnim, naravno.
Dokle ćete žute optuživati za pljačku? Ako su već toliko pljačkali, pohapsite, pa da se radi! Redom, bez milosti i bez pardona! Nek kukaju, nek vrište, nek cvile! Samo hapsite, voli to narod! Ali, pazite, ne znam šta ćete raditi kad budete morali da počnete da puštate na slobodu?
Još mi nije jasno – zašto već mesec dana čekamo da se formira vlada Srbije? Zašto odmah posle saopštavanja rezultata (onih konačnih) vaš lider, gospodo naprednjaci, nije izišao pred narod i rekao: „ovo je moj tim sa kojim ću da Srbiju odvedem u bolji život!“. 
Tako bi trebalo da se ponaša neko ko kaže da je odgovoran i da hoće da spasi ovu zemlju. 
Znate, 18 meseci vlasti je više nego dovoljno da se u potpunosti sagleda situacija, zakrpe hitne rupe, osvoji vlast i krene se dalje. Sa timom u koji niko ne može da sumnja. Sa jasnim planom. Planom koji se ne piše posle izbora, nego pre njih. Planom koji je gorak i oštar ali realan.
U zemlji u kojoj vlada napredna stranka, mi – u ovom trenutku – definitivno idemo nazad. Mediji (više i manje provladini) kroje vladu i smenjuju još nepostavljene ministre. Stvara se sve nepovratnije atmosfera da se može razmišljati samo – napredno. Ma koliko nazadno to bilo. Sve ostalo postaje jeres.
Naprednjaci su bezgrešni. U njihovo poštenje niko ne sme da posumnja. Pogotovo ne mediji. Ne daj bože da neko postavi pitanje koliko članova SNS ima aktivne krivične prijave. Ne daj bože da neko u medijima postavi pitanje koliko je koji koordinator nekih opštinskih odbora po Srbiji uzeo para od prethodne vlasti. Ne daj bože da se neko u medijima zapita koliko je neki lokalni funkcioner SNS dužan novca za porez? Ili – koliko je nenamenski potrošio para od Fonda za razvoj? Ma, naprednjaci su toliko napredni da njihovim funkcionerima i koordinatorima ne može da se desi ni trotinet da uzmu od deteta, a kamoli da recimo voze neregistrovan automobil iz fabrike koja je u stečaju… 
Mesec dana je prošlo od izbora. Isto toliko je prošlo od kako smo shvatili da je Aleksandar Vučić zajedno sa SNS osvojio skoro 50 odsto glasova onih koji su izašli na glasanje. 
Baš na današnji dan dobili smo novi saziv Skupštine. Nek nam je s novim poslanicima – bog u pomoći.
Vladu – nemamo. Program vlade – nemamo. Sastav vlade – nemamo. 
Biće i to. Uskoro. 
Čestitam ti, Srbijo. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top