Početna / Front Page Slide Show / Čemu farbanje kad nije Uskrs
Čemu farbanje kad nije Uskrs

Čemu farbanje kad nije Uskrs

PIŠE: Rada Karanac

Ko koga farba u ovoj državi, kada je Uskrs odavno prošao?! Ko koga folira i kome zamazuju oči?
Posvađali se veliki gradonačelnik i veliki vlasnik. Dojučerašnji prijatelji i ortaci, a sada najveći neprijatelji. Ministar Obradović  priznaje da pojma nema o kakvim testovima se radi, jer je u to vreme bio na radnom zadatku u firmi gde prima platu. Jelena Karleuša na misiji spašavanja poseljačene Srbije! Neposlušne i nepoznate manekenke preko noći postaju zvezde. Funkcioneri ponovo odredili datum smaka sveta! E, stvarno…

SVE JE TO ROKENROL
Veleposednik 132 televizijska kanala, na jednom, najstrašnije opleo svog prijatelja, partijskog šefa i poslovnog ortaka. Žao mi veleposednika. Žao mi čoveka koji je toliko radio, uložio da cela država i Balkan mogu da gledaju, slušaju i veruju njegovim crtanim filmovima, horoskopima i farmerima. Žao mi je čoveka, koji je kao i ostali rokeri toliko uspeo i postao jedan od najbogatijih u državi, jer takva je sudbina rokenrola u Srbiji. Ruku na srce, zato je i propao, jer su ga sami rokeri proterali i zabranili.  Žao mi je čoveka koji je je bio častan i odan član JUL-a i koga su besramno izbacili. Žao mi  ga je, jer nikada nije izgovorio ni jednu političku rečenicu, samo je hteo da se sačuva i obezbedi, a jedini način je bio pripasti Njoj! Kao svaki roker je našao zaštitu u svom vođi, koji mu je omogućio da se skući i da ’lebom na’rani bivše i sadašnje žene i decu. Kao svaki roker je prišao sledećem vođi tražeći utehu, zaštitu i sigurnost. Primale su ga vođe pod svoje okrilje, brinule, obezbeđivale i volele. Primili su i svu njegovu veliku porodicu i napravili im veliku imperiju. Naslednici vođa su čuvali to veliko blago, mukom stečeno. Čuvali su ga od ovabeza, čuvali ga od zakona, čuvali ga od svega lošeg, čuvali  su ga za narod…
I veliki, lep i nasmejan gradonačelnik (lepši od onog prethodnog predsednika!) je bio deo nje. Narodu je sa nje slao poruke ohrabrenja, poruke podrške, poruke vere i poruke nade.  Slao je poruke da on sve može i da mu niko ni slučajno ne staje na put, jer će ih sve dok trepnu, kupiti  i preprodati. Slao je poruku da se pare mogu lako i brzo zaraditi, te da sa istim, kada god to poželite, možete da učinite šta god vam se hoće. Sada šalje poruku da ni prijatelj više nije prijatelj, ako vam ne da više i bolje, ako vam ulazi na teren i ako priča šta misli. A zna se ko misli u prestonici, zna se ko ima kapital jer zna da misli, a ostali treba da slušaju i veruju, mnogo je da svi razmišljaju, da se maltretiraju i umaraju.

(NE)ZNANJE JE BOGATSTVO
I Ministar Obradović je poslao poruku da je potpuno Aut misliti i znati, jer se znanje, za neupućene kupuje na Zelenjaku, ispod tezge, a obavezno ga prodaju zaludele čistačice iz crnih brushaltera, da znate ako ga tražite. Uostalom, Ministar je poručio da se varanje, laganje, krađa uvek isplate i da mu zato ne pada na pamet da daje ostavku na mesto koje mu između ostalog nije ni plaćeno. Pa tako nije ni znao o kakvim testovima se radi, prvi put je čuo da se polaže neki ispit, na Guglu je našao šta znači supervizor, a kuglice sa kombinacijom je izvlačio jer su mu rekli da se radi o nagradnoj igri u kojoj je glavna nagrada deonica u Telekomu. Zato je i poslao člana svoga tima (on prima platu!) da saopšti i obavesti da su svi sem njega krivi i da svi treba da lete u nepovrat, da roditelji treba da ćute i budu srećni, a dežurni nastavnici zbog iznošenja istine, treba da nadoknade sav novac uložen u polaganja.

SPAS ZA DIVU I NAPALJENI NAROD
Dobro je da se desio propust oko male mature, jer su izvesnu Jelenu Karleušu, zbog održanog koncerta na Ušću hteli da razapnu i živu sahrane. Niko nije kriv što ne umemo da sabiramo, a i Ministar je pokazao da to nije bitno, pa tako i nije dobro sabran i oduzet  broj kupljenih, istapkanih i fotokopiranih karata za koncert, niko nije kriv što nam je Bog poslao JK da nas spase i pokaže put Gospodnji, jer izgleda da i nema ko drugi.
Niko nam nije kriv što nepoznati, preko noći postaju poznati i uvaženi. Provalili i tu foru (nisu samo testovi provaljena stvar!).
Narod se pali na jezive i horor stvari. Narod se pali na bolest, nemaštinu i grupna silovanja. Narod se pali kada to sluša u vestima. Narod se pali da prati takve vesti kao španske serije, od trenutka nestajanje, preko pronalaženja, koje ima 64 verzije, pa zatim oporavak, naravno tajanstveni pozivi i poruku, pa saslušanja svedoka i ljubavnika, do teške ispovesti majke koja je zlostavljana od životnog partnera. Onda serije bude presečena nekom lažnom humanitarnom akcijom na internetu, da bi se posle par dana narod prebacio na pojavljivanje zmije na Farmi, koju ubija veliki Era Ojdanić i tako sve u krug do određenog datuma, koji nekako ostaje u senci navedenih bitnih događaja.

VAŽNI DATUMI
Odavno živimo od datuma do datuma, dnevno imamo po dva datuma i niko više ne zna šta oni znače i u kojoj godini živimo i čije datume čekamo. Samo pamtimo velike praznike, jer je njihov datum uvek isti, isti i za 264 godine. Zaboravili smo i svoje rođendane i godišnjice jer su nebitni, jer ako ne preživimo prvo određeni datum, nećemo ni dočekati da slavimo sopstvena slavlja. Ako ne preživimo datum, ugasiće nam svetla, pa će nam pokrasti i sve preostale testove, teme seminskih radova i doktorske disertacije, pokrašće nam decu, pa nećemo imati na kome ili čemu da sprovodimo zamisli i ideje.  Ako ne preživimo datum sve inkluzije će postati iluzije, svi dani će postati noći, zagospodariće smak sveta, a upustva za život u njemu ćemo dobijati preko televizijske imperije i veleposednika koji preživi.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Rada Karanac

Pametna žena sa Zapadne Morave. Iz Čačka. Master. Ali pravi, a ne kao neki (koji su takođe iz Čačka). Sociolog i kulturolog. Obično je zovu da gostuje na TV kad neko u nekoj školi nešto mnogo zabrlja. Ili kad se neki klinci potuku. A toga je bilo – koliko god hoćeš. Mi je zovemo kad želimo da napiše dobar tekst. Ili ona zove nas.

10 komentara

 1. Ma sve je to… Odavno ofarbano. I to u boje koje nam nisu poznate.

 2. Poštovana Rado, bojim se da je najgore od svega to što smo zaboravili da se sve ove stvari mogu odstraniti samo na jedan način: kao što se odstranjuje kancer iz organizma. Strah me je da smo nažalost metastazirali i da će nas neki eventualni hirurzi samo otvoriti i zatvoriti.

 3. „Niko nam nije kriv što nepoznati, preko noći postaju poznati i uvaženi. Provalili i tu foru (nisu samo testovi provaljena stvar!)“ reče autorka.
  Niko nam nije kriv što nepismeni sedoše u Parlament, na vlast i u opoziciju, dodala bih.
  Nadam se da će uskoro prestati ova šarada i nadam se da Pravednik nije u pravu, da je kancer u organizmu Srbije ipak u početnoj fazi. Možda sam naivna, ali volim ovu zemlju i ne znam gde drugo da idem.

  • Rada Karanac

   Draga Viki, u pravu ste, niko nam nije kriv što smo izabrali sve te što sede po Pralmanetu i dižu ruke ili ih ne dižu u naše ime. Nadam se i ja, da nije kancer napao Srbiju i uhvatio maha, očekujem samo lakšii oblik infekcije, koji se leči medikamentima. Očekujem jer i ja volim ovu zemnlju i niko mi nije kriv što nisam otišla negde, ako ima bolje.

 4. Rada Karanac

  Izgleda da svi mnogo volimo ovu našu Srbiju i da se nadamo da je u pitanju samo obično akutno zapaljenje.

 5. Ne mogu da se otrgnem utisku da je politicki vrh resio da se u stvari otarasi svog trenutnog miljenika veleposednika. To sto on u hipnotisanom maniru ponavlja svaki dan je Gebelsov princip. A svi znamo kako je zavrsio Gebels. Sto se tice ove bande koju ste ubacili u svoj tekst, ona je ocigledno neopozivo reisila da se napije krvi kroz vladavinu. Pa nece Evropa da donese med/mleko !!!!!

 6. …text je dobar ,ali ovakvih dobrih tekstova sam pročitao mnogo ,uzadnjih par dana…mislim da iznošenje činjenica na videlo asvi vidimo,ne pomaže rešavanju probleme…u ovoj maloj i napaćenoj zemlji ima dosta intelegentnih ljudi,ali su ˝nepravilno˝ raspoređeni…prvo mora …srbi da zaćute…i drugo da intelegentni ,postanu pametni…i molim.˝VAS˝…prestanite sa ˝deljenjem epiteta,pljuvanjem i psovanjem ljudi ,makakvi bili…ne budite
  vi…oni…samo saznanje da takvi postoje govori sve…

 7. Ma nije to farbanje, to je ciljano „ubijanje u pojam“.
  Ima jos zdrave pameti, elementarne casti i dostojanstva u ovoj zemlji, ali je sve to sa ove strane ekrana i ove strane novina.Sto se mene tice niti ih gledam niti ih citam, meni svakako nece prodati nista od tih svojih pokvarenih poruka.
  Najbolji deo teksta je ovaj o datumima. Koje je to izludjivanje jadnog sveta koji im veruje…Pretvorise sve nase zivote u pricu o datumu, i sve na ovom svetu nam zavisi od toga.
  Ja necu da ucestvujem u tome.Itekako je zivot na nekim sasvim drugim mestima, gde oni nisu zaprljali svojim bezocnim ponavljanjem bla bla datum mantre.Dok blebecu o datumu,a ta prica sluzi samo njima da prikriju sve ostalo,ovaj narod se suocava sa ogromnom borbom za opstanak svega sto iole vredi…

 8. Снежана

  Наш господин Министар свакако треба да поднесе оставку, али не само због мале матуре, већ првенствено због тога што не зна да је неправилно рећи одеЛење. По мени то је већа срамота. Исто важи за господу народне посланике.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top