Početna / Front Page Slide Show / Maratonska trka po partijske knjižice
Maratonska trka po partijske knjižice

Maratonska trka po partijske knjižice

PIŠE: Aleksandar Bećić

Kondicione pripreme su počele! Ne, ne pričam o nacionalnim reprezentacijama Srbije u sportovima poput fudbala, košarke, rukometa, odbojke, vaterpola. Govorim o pripremama radnika za predstojeće izbore. A radnici se ove godine pripremaju za višeboj!
Potpisivanje političkih programa na sto strana. Trka s preponama za 200 stranačkih knjižica. Štafetna trka na 300 dana bez plate kombinovano (dozvoljeno angažovanje bračnih parova i ostalih „zaposlenih“ članova porodice radi postizanja što boljeg rezultata). Maratonski štrajk. Za ovu poslednju disciplinu se prijavljuje najmanje ljudi. Shvatili su odavno Srbi da je lakše uzeti partijsku knjižicu i mahati njom umesto radničkom knjižicom u borbi za posao.
„SVETO“ TROJSTVO PARTIJSKO
Bolje tako, ozbiljno se pripremati, nego nespreman dočekati da vladajuća koalicija sprovede svoj program štednje. Osnovni postulat u svakom srpskom programu štednje do danas (kada govorimo o ekonomiji) ogledao se u spremanju najdebljeg mogućeg registratora sa spiskovima onih koji će dobiti otkaz. A da biste to predupredili – naravno – morate imati člansku knjižicu. I to barem jednu. Po mogućnosti – najjače stranke koja je na vlasti. Potom, zlu ne trebalo, člansku knjižicu glavnog koalicionog partnera. I na kraju, najjače opozicione stranke. Da se nađe. Jer – s obzirom na to da se odavno dokazalo (a ne na poslednjim izborima) kako su sve političke kombinacije u Srbiji (a i šire) moguće, potrebno je imati svu potrebnu dokumentaciju.
Nadaju se radnici da će im vađenje partijske knjižice pomoći da zadrže posao. Jer – više niko ne zna kako drugačije to uraditi. Doduše, to je odavno poznata tehnika: već više od godinu dana je star podatak da je navodno tri četvrtine žitelja Srbije zaposleno preko partijske knjižice. Program i plan (za ove druge, kao i za izlazak iz krize) ne postoji. To je više nego jasno svakome ko posmatra kako zvaničnici ove zemlje kao muve bez glave putuju ovih dana i pribavljaju podršku zarad datuma. Objektivno, program i plan ne postoji već godinama. U vladajućoj koaliciji (baš kao i pre četiri godine) svako vuče na svoju stranu. Svako udomljuje svoje kadrove i parkira partijske vojnike u kancelarije državne uprave. Odatle će ih iskoristiti na pravi način kad dođe vreme. Da pokrenemo Srbiju. Onu evropsku. U kojoj će stručnost biti ispred politike.

POLITIČKA IMPOTENTNOST
Nadam se da prepoznajete cinizam.
Jer, evropska Srbija najviše liči na utopijsku ideju koju bismo mi baš želeli da prigrlimo, ali tamo neki Franc (ili Fric) i ona zla Angela nam ne daju.
Jer, Srbija se uspešno pokrenula samo ka ponoru. A u toj Srbiji ne možeš ni da udahneš od partijskih kadrova smeštenih u već pomenute kancelarije državne uprave, u kojima se mitinguje na sav glas, iako to baš i nije dozvoljeno članom 5. Zakona o državnim službenicima.
Jer, u Srbiji stručnost nikada nije bila iznad politike. Da jeste, ne bi se svaka šuša bavila politikom već dve decenije, već bi razmišljala kako da zaradi za svoju porodicu, pa makar i kanale kopao. Ovako, radnici i dalje trpe i gledaju kojekakve partijske kadrovike kako se šire po direktorskim kabinetima i upravnim odborima raznih javnih gubitaških preduzeća.
Živo me zanima šta će se desiti na taj Vidovdan.
Da li ćemo kukati kako nas ceo svet mrzi i vratiti se na politiku onih koji su u crno uvili mnoge domove (opcija A, u slučaju nedobijanja datuma)? Ili ćemo slušati hvalospeve raznih „medija“ o uspešnoj proevropskoj politici aktuelne garniture? Koliko da vas podsetim, to je garnitura koja je najavila da će u prvoj godini njene vladavine u Srbiju pohrliti investitori koji će svakom biznismenu u pokušaju dati deo od dve milijarde „direktnih stranih investicija“.
Ne sećam se da sam te investicije video, ali, biće da sam zlurad i da ne vidim kako se u Srbiji zapravo sve bolje živi. I to sve sa gubitašima, administracijom koja je veća nego što je bila u SFRJ, partijskim kadrovima i mastodontima ovaploćenim u javnim kućama. Pardon, preduzećima.

NA IZBORIMA NIŠTA NOVO
Da li će nam izbori (ako ih, kako najavljuju mnogi „eksperti“, raspišu do kraja godine) doneti nešto dobro?
Neće.
Nesposobni kadrovi će nam se po ko zna koji put smešiti sa bilborda, samo što će neki od njih promeniti ime stranke. To donekle povećava problem već apostrofiranim radnicima koji će morati da tragaju za još partijskih knjižica. Slogani i poruke će se, kao po običaju, zaklinjati u boljitak Srbije, zemlje mogućnosti i budućnosti. Možda će se pojaviti neka zaista nova ideja, neka zaista nova stranka koja će nuditi nešto zaista novo, ali je veliko pitanje da li će ta ideja biti prepoznata od strane birača.
Bojim se da će, na dan izbora, svi letovi sa oba međunarodna aerodroma u Srbiji biti rasprodati. U njima će sedeti oni koji su odlučili da ne potpišu pristupnice partija. Oni koji će zaista tražiti dobro plaćeni posao. Pa makar u pitanju bilo i odnošenje smeća u nekoj američkoj zabiti. A njihovi glasački listići? Oni će ostati beli. Zauvek.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. Ma naćiće se već neko ko će da popuni njihove glasačke listiće, u korist svoje partije. Imaju oni načina da glasaju i kada su u Bodrumu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top