Početna / Front Page Slide Show / Može još jedan kredit? Može…
Može još jedan kredit? Može…

Može još jedan kredit? Može…

PIŠE: Aleksandar Bećić

Stvarnost u Srbiji me sve više podseća na dijalog u jednoj poznatoj TV reklami, koja se ovih dana emituje na svim televizijama.
„Dobar dan, ja bih kredit kod glasača na četiri godine, sa grejsperiodom od tri godine i devet meseci i mogućnošću refinansiranja kroz nove izbore!“
„Može…“
„A nova kreditna kartica sa kojom mogu da plaćam glasove birača?“
„Može…“
„I… Nova tura lažnih obećanja bez kamate?“
„Mooože…“
Sve može u Srbiji. I kič umesto kulture i prevaranti umesto političara i foleri umesto fudbalera… Zato mi se, valjda, i čini da smo pobrkali lončiće. Da više ne znamo šta je zaista važno i zbog čega treba da se zaista brinemo kada se pojavi vest na stranama crne hronike. Ili neke druge rubrike u dnevnim novinama. Primeri koje navodim su svakodnevni i pojavljuju se svuda oko nas:

 • Leš Radovana Ž. (56) iz Valjeva, za koga policija smatra da se zapalio zbog velikih dugova, pronađen je u njegovoj kući u Varvarinskoj ulici u ovom gradu.Osam komentara na ovu užasnu vest.
 • Pevaljka za koju sam rekao da neće više dobiti ni red na ovom portalu postavila video klip i rekla „evo dokaza da je bilo 40.000 ljudi“. Na ovo je stiglo 597 „lajkova“ i 150 komentara u trenutku nastanka teksta.
 • Rista J (29) zabo je nakon kraće rasprave nož u leđa a potom i u grudi T. J. u Kraljevu, naočigled njenog malog deteta koje je zapomagalo. Rista J. je uhapšen. Tri komentara na ovu krvavu dramu.
 • Skandalozno! Ekrem pozdravljao Hašima Tačija u sred Srbije na Farmi! Za ovu idiotariju 2453 lajka i 258 komentara. Do podneva.
 • Izvesni S. M. iz Stare Pazove osuđen na šest i po godina zatvora zato što je svoju maloletnu kćerku podvodio u zamenu za alkohol i cigarete. Jedan komentar.
 • Od Nove godine u Švedskoj će biti zabranjen svaki seks sa bilo kojom vrstom životinja. I kažnjavaće se novčanom kaznom i zatvorom. Ako vas uhvate. „Svega“ 254 „lajka“. I nekih 15 komentara.

Sve ove vesti mogle su se pročitati na mnogim portalima u Srbiji. Ja sam uzeo Kurirov. Mogao sam i Blicov. Male su razlike u brojkama i rečima objavljenim o ovim temama.
Šta mi volimo da čitamo? Da li nam televizijski ekran služi za mentalnu eutanaziju naroda? Ili (ne)svesno želimo da postanemo nevidljivi?
Da li zaista ne umemo više da dignemo glave i kažemo „dosta je“?
Želim da živim u zemlji u kojoj se vesti drugačije slažu. Zemlji u kojoj se Farma ukida zbog slabe gledanosti. Zemlji u kojoj nema potrebe da se u narodu sakuplja pomoć za lečenje neke bebe. Zemlji u kojoj je sramota ako ne pročitaš barem jednu knjigu sedmično. Zemlji u kojoj svaki problem ima rešenje, a ne u zemlji u kojoj svako rešenje ima problem.
Ima li ko da mi se pridruži?
Da li to čujem „možeee“?

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

3 komentara

 1. Može! Ali tek onda kada ovde imenovani „Kurir“ i drugi slični mu i neslični mediji prestanu da od vesti, poput onih koje su boldovane u Vašem tekstu, predstavljaju kao vesti od životnog i „nacionalnog“ značaja! Kada nekom iz vlasti (bivše, sadašnje, buduće) doputuje u glavu da je kultura nasušna potreba i da nema i ne sme da ima nikave veze sa tržišnom utrkom! Tržišnim zakonima može da se prepusti plasman ovog ili onog deterdženta za veš! A kultura ne!
  A narod voli da sluša i gleda ono na šta su ga navikli! A ovaj je narod na svašta naviknut, jer mu je svašta i oduzeto!

 2. MOŽEEEE!! Aleksandre, brate, mnogo ti oćeš! Metastaziralo je ovo. Nema pomoći. (Ako je vidiš, pokaži mi.)

 3. Slavica Delić-Marković

  Evo sa malim zakašnjenjem – može i što se mene tiče. I ja želim da živim u takvoj zemlji kakvu opisuješ!
  Ali uzalud – mi smo nevidljivi!!!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top