Početna / Front Page Slide Show / Malo je reći – sram vas bilo
Malo je reći – sram vas bilo

Malo je reći – sram vas bilo

PIŠE: Aleksandar Bećić
Meni je, zapravo, žao premijera Srbije. On zaslužuje bolje medije, bolje novinare, bolje saradnike, bolje protivnike, bolje ulizice, bolje botove, bolju stranku… Ma, on zaslužuje bolju zemlju i bolji narod. Ako niko drugi u to ne veruje, budite sigurni: Aleksandar Vučić vrlo iskreno veruje u ovo što sam upravo napisao.
Nekih 90 minuta pre početka konferencije za novinare koja je održana u subotu 4. aprila u 13 sati – postavio sam pitanje šta ćemo čuti od srpskog premijera:
a) Gašić podneo ostavku
b) Vučić podneo ostavku
c) Ništa pametno
Nažalost, čuli smo ono pod „C“. Ili možda – pod „D“: Ogromnu količinu zamene teza, postrojavanja „novinara“ i novinara, i iščuđavanja. I naravno, vesti o tome kako je bezobrazno dobro živeti u Srbiji, kojoj sve bolje ide.
A novinari i „novinari“ su najednom bili krivi što je samo dan ranije bilo mnogo pljuvanja po majoru Omeru Mehiću  i njegovim drugovima.
„Nije mi jasno! Već danima i nedeljama vas pitam šta hoćete da postignete? Major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Ževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović, za mene su heroji koji su pokušali da spasu bebu iz porodice Ademović.“
I za mene su heroji. I za narod su heroji, Aleksandre Vučiću. Svi oni juče nisu bili heroji za one retardirane (i ponoviću, retardirane) članove tvoje stranke koji su, kako se to kaže, aktivisti na internetu. Botovi. Oni su, Aleksandre Vučiću, pljuvali po Mehiću i njegovim drugovima. Oni su razapinjali te heroje. Danas će veličati tvoje reči. To se, u mom selu, zove licemerje.
A šta smo hteli da postignemo?
Da se sazna istina. Puna istina. Ali, prema tvojim rečima „istražne postupke ne vode analitičari i novinari“, već pravosudni organi.
Greška, Heroju od Feketića.
Pravosudni organi vode istražne postupke samo pred sudovima. A novinari? Novinari bi trebalo da vode istražne postupke u medijima. To se, znaš, zove istraživačko novinarstvo.
Kažeš, Heroju od Feketića, da se od prvog dana protiv tebe vodi „lov na veštice“.
Greška, Heroju od Feketića.
Nikakav lov na veštice nije u pitanju. Samo je u pitanju želja da se otkrije cela istina i da se nađe krivac. Moralni, komandni, politički, suštinski, kako god. Krivac.
Tražio si od novinara da se ne bune i ne osuđuju oficire koji su napravili izveštaj. I rekao si „nemojte kriviti ljude koji su završili izveštaj za dva dana“.
Pa dobro, a zašto smo čekali još 17 dana da vidimo taj izveštaj?
Rekao si pre nekoliko dana da ništa spektakularno nećemo pročitati u izveštaju. A ono – neki istražitelj iz tužilaštva reče da su tri od četiri člana posade bili pijani! To nije spektakularno? A ono – hoću da sletim na VMA – ne ne – sletećete na Surčin? To nije spektakularno?
Dobro.
Pominjao si, Heroju od Feketića, da niko nije tražio ostavku Angele Merkel zbog pada aviona Džermanvingsa.
Izvini, kakve veze ima srpski vojni helikopter i nemački civilni avion privatne kompanije koja postoji već 70 godina?
Kome, bre, podmećeš kukavičja jaja?
Odgovoran premijer bi se na današnjoj konferenciji za novinare zahvalio na saradnji  ministru vojnom i poslao bi ga da nastavi gradnju crkve pokajnice.
Ti si okrivio novinare.
I pričao si kako nam dobro ide.
Nadam se da će tvoj ministar za obavljanje keramičarskih poslova moći ujutro da se pogleda u ogledalo. Nadam se da će moći da spava. Nadam se da će ti oficiri, koji su radili istragu, moći mirno da spavaju. Nadam se da će narod ove zemlje moći mirno da spava, kad zna da u ovoj zemlji, ako te partija štiti, možeš sve.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

2 komentara

  1. Ja ne mogu mirno da spavam. To da su nam politicari nesposobni, bahati, bezobrazni, da nam otimaju, lazu, kradu – vec smo naucili. I navikli. Ali da se bez pardona igraju tudjim zivotima, da beskurpulozno unistavaju sve preostale vreednosti i da im ni to nije dovoljno, nego ih jos i nipodastavaju – mene to iskreno plasi. Zbog gluposti, nesposobnosti, neprepoznatljivog stepena bahatosti.
    Inace, mogli su bar da se raspitaju da li covek uopste konzumira alkohol… u bilo kojoj prilici!

  2. Neprilagodjena

    Evo, danas nas samozvani, sveznajuci heroj, u `Politici`, kopira Nemce i kaze da je slucaj tabloidizaran.
    Suvisno je bilo sta reci, jer ako njemu nije jasno, sta je on sam radio, sam davao spktakularne izjave, krsio procedure, citao, pa nije citao, izvestaje, mi smo u problemu koji je neresiv. Jer ako mu je jasno, zaista ne znam zasto ne poradi na svojim izjavama, zasto se ne kontrolise, zasto se ne ponasa kao premijer, vec mu je i recnik toliko siromasan, argumenti jadni i provocirajuci. Pa ne moze on da kaze da ne da Gasica i Loncara, komentarise izvestaj, a sad se pravi naivan i okrivljuje druge , nas, vas, njih, i sve svodi pod politizaciju. Okrivljuje novinare, i prvi put samo deo javnosti, sto je napredak, jer smo do sada bili svi, za lavinu bunta koju je sam pokrenuo. Ili moze, kao sto i moze, jer je svemoguc. Bez blama i srama, bez premijerskog tona, bez argumenata, spinuje do besvesti.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top