Početna / Front Page Slide Show / Mali, portret lažova
Mali, portret lažova

Mali, portret lažova

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Danas je 12. februar. Prošla su oba Božića. Nova godina. Srpska Nova godina. Prošla je, bre, i kineska Nova godina. Siniša Mali još nije izdao naredbu da se grad Beograd raskiti. Nek šljašti. Za sve pare. I ulice, i sva zdanja koja mogu da sjaje. 

Zapravo, ja razumem Malog. Pre svega, onomad ga je premijer presekao na dva dela i poručio mu pred kamerama, ko biva u šali, „Mali, okiti Knez Mihailovu, nemoj ja da je okitim“… Kažu dobro obavešteni da je Mali istog trenutka skočio i počeo sam da kači lampione po centralnoj gradskoj pešačkoj ulici. A s obzirom na to da premijer (kao što znamo) ovih dana nema vremena ni da se dokopa kancelarije, a kamoli šta drugo, Mali Sićko misli da je bolje da ostavi lampione da sjaje. Ako ga Veliki Vođa u neka doba izgrdi što troši struju bez potrebe, on će opet da prione na posao i poskida lampiončiće očas posla. Onda će da pozove direktora EDB-a da mu oprosti utrošak električne energije za ovih mesec dana viška. Šta sad: ako država može da oprosti Er Srbiji ukupno 60 miliona evra, iz nekoliko tranši, zašto ne bi Beogradu oprostila koje milionče potrošene struje?

Na kraju krajeva, možda Mali čeka da prođe Sretenje, pa da raskiti prestonicu? Ili nam je grad stalno praznično osvetljen, jer već 43 dana živimo bolji život, pa da u ovako osvetljenom gradu bolje vidimo? 

A možda i ne sme da se javi Velikom Vođi nakon što su ga fotografi uslikali na proslavi Miškovićeve Delte, kako sedi za istim ‘astalom sa gazda Miškom, a ovamo se „bori protiv tajkunizacije i korupcije“…

Smešan mi je taj Mali. Nikako da postane pravi političar. Nikako da nauči da laže onako masno, da mu narod poveruje. Kao što veruje Velikom Vođi. Ili nekom iz prethodne garniture.

Evo zapetljao se oko narodnih kuhinja; Samo što je rešio da ih zatvori i podeli neke sitne pare nevoljnicima, pa da oni prehranjuju celu porodicu sa 5.040 dinara mesečno, počeo je da priča kako on kuhinje nije zatvorio, nego javni poziv nije bio gotov, pa se moralo pomoći a oni su… I ne treba… I ako treba… Mislim, razumete? Uostalom, za sve su krivi ovi iz bivše vlasti. I sve je to maslo onih koji žele da sapletu Srbiju i Beograd na putu ka boljoj budućnosti. I on je na poligraf spreman da ode da to posvedoči. I dok je on gradonačelnik neće biti gladnih u Beogradu? Tako mu 24 stana u Bugarskoj.

E, moj Mali… Pa ti i ne znaš koliko gladnih ima u ovom gradu. Nisu te obavestili. Tako je to kad se ne voziš javnim prevozom nego službenim automobilom.

Zapetljao se Mali i u priču oko toga da bi izbori za Skupštinu grada Beograda ugrozili projekat Beograd na vodi i druge investicije. O bože… Što kaže Veliki Vođa, ja dugo veću glupost nisam čuo. Ako je vladajuća stranka toliko sigurna da će da pocepa sve živo, a naročito opoziciju, na izborima; Ako je vladajuća stranka tako sigurna da će i naredne četiri godine da upravlja Srbijom u koju veruju; Ako vladajuća stranka unapred računa na podršku svojih koalicionih partnera, koje, doduše, svako malo pljucka, zašto onda i čemu uopšte strah od izbora za nešto tako nebitno kao što je Skupština Beograda? Zar nije Beograd na vodi projekat od nacionalnog značaja? Zar država ne stoji iza toga celokupnim Vučićem? 

Strah me da zamislim koliko bi se Mali zapetljao priču o svom sopstvenom doktoratu. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top