Početna / Front Page Slide Show / Mali maturant ugrožava bezbednost
Mali maturant ugrožava bezbednost

Mali maturant ugrožava bezbednost

PIŠE: Ana Radmilović
Da su takozvana deca opasna i sklona viskorizičnim postupcima pokazala je srpska policija (ko zna – ako ne ministarstvo koje nas čuva od ovih kriminalaca?), kada je rešila da stvar oko male mature preuzme u svoje ruke.
Najavilo je (ministarstvo, dabome) da će ovogodišnje testiranje biti praćeno strogom procedurom i pojačanim merama bezbednosti. To je neophodno. Načelnici nazoviškolskih uprava bili su praćeni od strane organa reda, dok su preuzimali takozvane testove.
„Vidljiva pojačana zaštita materijala i viši stepen poverljivisti“, kako je reklo (ministarstvo, dabome), nije, međutim, zaplašilo ove kriminalce koji u sprezi sa takozvanim „osmacima“ bahato donose neke nečitke brljotine.
Recimo u slučaju matematike.
Oni su utrackali te testove da pošten đak (dobro, nema poštenih) ne može da se snađe, a kriminogeni petestogodišnjak da se izvadi. I to ispred nosa naše, inače zastrašujuće, policije.
Kako je reč o događaju visokog rizika, gde ne znate do kakvih sve incidenata, sporadičnih nereda i opasnosti po živote ostalih građana (nematuranata) može da dođe, pokazalo se da ove vanredne mere nisu bile dovoljne.
Ne bih da insinuiram ali recimo, jedan čitani list objavio je uznemirijuću vest o divljoj nazovideci iz Leksovca – pored čega je, kao nehajno, postavio test: „Da li ste psihopata?“
Ne znam za vas, ali, ja sam poruku razumela. Deca su psihopate!
Recimo, taj Leskovac (a sam bog ili onaj drugi zna šta će biti do kraja dana tj. noći): pa tamo su se tukli, jedan udario nekog (pivskom!) flašom i naravno da su se i mediji i policija zaprepastili.
Na našu sreću, brzim i efikasnim obaveštajnim radom i operativnim delovanjem na terenu, nazovidete s flašom je identifikovano i možemo da odahnemo.
Policija je najzad našla način da se stane u kraj ovoj pošasti, a svi znamo da to nikad nije bilo. Osmaci da se biju? Da piju pivo? Vest je toliko frapantna i, setićete se ukoliko ste pohađali osnovnu školu, da to nikad nije bilo. Policija je našla način da stane u kraj i lopovima među profesorima koji su ko zna kakve namere imali s tim testovima.
A to što su ljudi pobrkali i što neka neodgovorna pijandura nije baš najbolje štampala tu matematiku, pa se  nije ništa videlo – za to su zadužene neke druge službe. Lice da se, dakle, hospitalizuje i pošalje na prinudni rad (može rudnik, ako nema iskustva – tim bolje, pa da vidimo…), a onaj mali s flašom na doživotnu robiju.
Iz dva razloga.
Prvo, takve vesti plaše javnost koja nikad nije čula za tuče nekih osmaka (da ponovimo, toga nikad nije ni bilo do sad) i drugo, nek posluži za primer. Nećeš majčin sine plašiti isprepadanog srpskog građanina i ulivati mu nepoverenje u policiju koja, nemoj molim te, ne može da izađe na kraj s nekim malim maturantima! A nećeš  vala ni čitaoca tiražnog lista dovoditi u napast da posumnja da nije slučajno popsihopatio – pa da uzme da rešava te viskokostručne testove i, daleko bilo, zaključi da je lud!
Ako neko ne shvata ozbiljno ovu najavu „paklene pomorandže“, neka se prijavi ovde, a mi (naravno) nećemo njegove podatke proslediti organima reda i mira. Svako ima pravo da misli šta hoće i da svojim neozbiljnim ponašanjem dovodi  u pitanje bezbednost svih nas, nejakih pred tom nazovidecom.  Došlo je do kraha društva gde se građanin isprepadao od malog maturanta (mali, đavola mog, pa on pije pivo i udara druge flašom po glavi). Čak ni nekad strašna srpska policija sada predvođena još strašnijim ministrom ne može da kontroliše tu pobunu, a neki odmahuju „svašta“.
Da je ministar znao o koliko je opasnoj situaciji reč, zvao bi PTJ. I one Francuze što ih obučavaju. Ma šta Francuze, zvao bi sve!
Zavera je, ako neko nije razumeo, skovana prema starom KGB učenju koje kaže: „Sve u životu je slučajnost, ako se dobro organizuje“. I dok se naša naivna policija baktala onim Lavrovim, koji je sada potpuno nebitan kad imamo situaciju visokog rizika u državi, ovi su mahnitali s tim aljkavim testovima, pravili incidente po gradovima i – što je do sad neviđeno – tukli su se!
Na nas su, samo nemojte paničiti, istog dana napali Rus i naše rođeno dete! Novine nam diskretno govore da smo možda psihopate (to da bismo posumnjali u ovakve zdravorazumske zaključke), a za to vreme Srbiji prete poplave, požari i druge pošasti. Ko će nas braniti ako posumnjamo u mudrost policije? Niko. Svaka čast ministru i premijeru i svima na identifikovanju subjekta s pivskom flašom, koje će – nadamo se – biti procesuirano. Onaj aljkavi alkoholičar što je utrackao testove – u ludnicu i u rudnik. Nastavnici, preventivno, u zatvore. Do jednog! Deca u kućni pritvor i da im se stave one nanogice, da građanin Srbije ne bi prestravljeno išao ulicom sve se osvrćući da ga ne vreba neki ludak s flašom. Dete… jes’ baš.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ana Radmilović

Završila glumu u Novom Sadi. Živela u Budvi, Novom Sadi, Beogradu. Izveštavala s Kosova. Napisala do sada tri romana ("Kad je svet imao brkove", "Tezge, pumpe, u brdima manastiri", "Žena bez horoskopa") i kompilaciju pesama, vinjeta, dnevničkih zapisa i intervjua Zorana Radmilovića - Zalažem se za laž. Prerano otišla. Zauvek ostala sa nama.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top