Početna / Front Page Slide Show / Lazo, sine, nemam čime!
Lazo, sine, nemam čime!

Lazo, sine, nemam čime!

PIŠE: Aleksandar Bećić
Da sam malo mlađi i da sam podložan poltronisanju (čitaj „uvlačenju u dupe“) zbog nečije funkcije, verovatno bi trebalo da ovaj tekst počnem sa rečima „gospodin ministar Lazar Krstić…“, ali ne mogu.
Ovaj mlađahni novopečeni ministar finansija doveden je sa Jejla. To svi znamo. Predstavljen je kao spasilac broda koji već godinama tone, a koji nosi ime zemlje u kojoj živimo. I bio sam, zaista iskreno, spreman da ga podržim u tom spasavanju otadžbine. Kada su ga svi podsmešljivo prozivali zbog golobradosti loše skrivene iza brade namenski puštene, kada su svi pljuvali po njemu zbog (ne)iskustva, dok su dežurni kritičari ukazivali na njegove ideje razgovora sa MMF-om, objavio sam, baš na ovom sajtu, tekst u kom sam pozvao javnost da mu ipak da podršku i pruži šansu da nam dokaže šta zna.
Nije mu bilo lako: morao je da prebroji koliko ljudi u ovoj zemlji prima platu od države. Morao je da zajedno sa Sašom Stečajnim Radulovićem spremi program mera izlaska iz krize. Morao je da pred zaboravljenim profesorima ekonomije žednim slave i pozicije savetnika objasni kako nas čekaju gorki plodovi, koji će nam u narednih nekoliko godina biti osnovna hrana.
I pokazao nam je da zna znanje.
Odmah po dobijanju ministarske funkcije dobio je i tri mesta u upravnim/nadzornim odborima.
Da ne bude kako izmišljam, izvolite: izvod njegove imovinske karte iz Agencije za borbu protiv korupcije.
lazar krsticJoš mi odzvanjaju u ušima reči (iako sam ih pročitao) Aleksandra Vučića koji je „sinu Lazi“ rekao „Ja ću ti pomoći, ja ću te štititi od svih teških poteza, reći ću da je to naša zajednička ideja, pa će to iskoristiti da udare po meni. Ali moraćeš da očvrsneš, da se tučeš, da se boriš, jer sve reforme koje mislimo da sprovedemo bolne su i teške, ali napraviće nam normalnu zemlju“.
Ovako li se dovodi zemlja u red, dragi moji vlastodršci?
Da se razumemo: nemam ništa protiv da ministar finansija Srbije ima najveću platu koja se može zamisliti. Nemam ništa ni protiv toga da ima sve beneficije koje možete zamisliti. Nemam ništa ni protiv toga da ima vozilo s rotacijom, ni obezbeđenje (trebaće mu, besni su mnogo profesori i lekari na njega zbog ovog solidarnog poreza, a tek će biti besni činovnici i (najgore) policajci). Nemam ništa protiv ni toga da jednog dana ubere procenat – ako nas zaista spasi.
Ali, zašto ovako pilićarski Lazare Krstiću?
Plata podešena ispod 100.000 a apanaže iz upravnih odbora ispod 50.000… Setite se samo, prema prvoj verziji koja je objavljena u dnevnim listovima sa „pouzdanim izvorima iz vrha vlasti“, trebalo je da sva primanja preko 50.000 budu oporezovana. Dakle – zlu ne trebalo, ha?
Ovo se u nekim drugim, uređenim zemljama zove „tax evasion“ – izbegavanje poreza.
U našoj se zemlji ovo zove – naknada za fotelju.
Sve mi je jasno, ali kakve veze ima ministar finansija sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva? Šta će ministar finansija u tom telu?
dusan bajatovic
Zašto bih se onda nervirao što Dušan Bajatović,  o kome bruji cela Srbija ovih dana, a koji nikako da ode „u svojstvu građanina“ na „informativni razgovor“ u Upravu kriminalističke policije ima mesečna primanja kolika ima (vidi tabelu iz Agencije za borbu protiv korupcije)?
milutin mrkonjicZašto bih se onda nervirao što je 15 dana Milutina Mrkonjića na mestu narodnog poslanika koštalo 89.000 dinara (sitniš da preskočimo)?
Zašto bih se onda nervirao što tamo neki Dejan Đurđević, vanredni profesor Pravnog fakulteta (naravno, član SNS) ima mesečna primanja od preko 450.000 dinara?
Zamislite samo sa koliko licemerja je profesor Đurđević rekao kako će „i njega pogoditi mere štednje“?
Mene, Lazo, tvoje mere štednje neće pogoditi.
Nemam ja toliko para.
I ne radim u javnim preduzećima.
A i da imam, posle ovoga što sam pronašao na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije i ja bih odmah smislio da primam apanažu od neka tri preduzeća. Samo da mogu punih usta da kažem, kao nekad naši stari „Lazo, sine, nemam čime„!
Na moju veliku žalost, slučaj Krstić je samo još jedan dokaz da čoveku treba da daš vlast, pa da vidiš kakav je. Postoji samo jedan problem: tada je već kasno.
Nego, da ja vas pitam: evo, bliži nam se 500 dana vladavine naprednjaka i socijalista (ili obrnuto, ako hoćete). Živite li bolje? Naročito vi, bez članskih knjižica?

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

5 komentara

 1. Ja zivim extra.

 2. E moj predobri Aleksandre,
  Nisu ti koji su na vlasti krivi već onaj ko ih je tu postavio. Eh kada bih mogao prvo bi ovaj narod promenio. Mada, ideja da iznajmljujemo naše glasače stranim političarima, zvuči kao odlična u cilju ostvarenja dodatnog prihoda za finansiranje naše administracije, tako bi mogli da ih zadržimo na radnim mestima i smanjimo nezaposlenost. I taj Jejl, nista nije naucio naseg Lazu sem da sreže troškove (što u svakom slučaju nije loše kad je u pitanju državni aparat), a malo enterpreneur inicijative, pa da država malo ostvari neke prihode sem poreza ( to se znalo još pre Turaka – nije potrebno završiti Jejl)… Da se vratim na početak sve ovo naš narod zna ali opet GLASA

 3. He he, svaka čast. Znači pošto su Dinkića izabacili morao je MMF opet da preuzme finansije. Sledeći članak vidite tamo molim Vas je li MI6 ili 5 ili je CIA?

 4. Boris Bogdanović

  Поштовани суграђани, браћо и сестре по мајци СРБИЈИ
  Набрајати ћу таксативно да се коментар не расплине.
  1. Сваки народ има заслужено владе (политичаре, до политичара и оних „у политичарима“) онакве какав је и сам народ који чини ту државу.
  2. Земљи Србији којој је Богом подарено да се развија пољопривредно и сточарскси у основи (не треба да се занемари ни једна друга привредна грана која земљи и народу пружа просперитет), ми Срби све (не)урадисмо да дамо туђину, који боље од нас самих зна водити бригу о Србији и српском народу.
  3. У основи, ми смо један јако лењ народ у рођеној земљи, али зато на далеко признати у свету као радници, стручњаци, научници, итд (само као појединци) чим (ако) се вратимо у отаџбину врaћамо се „добрим српским обичајима“, САМО СЛОГА СРБИНА СПАШАВА или СРБИН СРБИНА СЕКИРОМ СЕЧЕ, избор обичаја је на сваком од нас.
  Могао бих још доста тога набројати али…….. са собом ја раѕговарам и својом главом се служим а Ти мој народе српски, шта радиш ?????

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top