Početna / Front Page Slide Show / Kratak uvod u diktaturu
Kratak uvod u diktaturu

Kratak uvod u diktaturu

PIŠE: Aleksandar Bećić
Što se mene tiče, gospodo iz vlasti, vi ste krivi za svaki izgubljeni život ovog proleća u poplavama Srbije. Nije ovo, da se odmah na početku razumemo – strančarenje. Ovo je samo slaganje kockica. A ove kockice su zastrašujuće.
Da nije bilo dobrovoljaca, policajaca i vojnika, da nije bilo spasilaca sa strane, ova zemlja bi danas imala hiljade mrtvih. U to sam gotovo siguran. Ali mi nije jasno kada ćemo se, kao država, opametiti?  
Znate li koji se gradovi brane u Srbiji?
Beograd. Obrenovac (beogradska opština). Sremska Mitrovica. Šabac. I da ne bude zabune, moraju se braniti. Zbog svih naših ljudi tamo. Zbog sve dece.   Ali… Čini mi se da je ovo – uvod u diktaturu. A evo i zašto. 

SVE PREĆUTANE TRAGEDIJE
Da li ste čuli kako je i koliko stradao Krupanj?
Niste. Zahvaljujući internetu mogli ste da vidite recimo ovaj snimak.

To je snimak Krupnja pre dva dana. Jutros na kratko se, na „velikim“ portalima mogao videti snimak RTV Marsh koji prikazuje sukob građana i policije prilikom posete Nikole Selakovića, koji se posle svih ovih dana setio da dođe do ovog razorenog mesta. Snimak je, naravno, sklonjen. Zbog autorskih prava? Ko zna. Evo snimka:

SNIMAK RTV MARSH
Da ne zaboravim: u Krupnju SNS nije na vlasti.
Biće posle ovih poplava, jer je Master Toma već rekao kako štab u tom gradu „nije dorastao situaciji“… Kvazipredsedniče, šta si čekao – ponedeljak da ljudima pomogneš?
Da li ste čuli kako je i koliko stradao Paraćin? To je onaj grad gde je nekad bila fabrika stakla. To je onaj grad koji je nama – malo starijima bio omiljen zbog fabrike žvakaćih guma. Paraćin je prvog dana poplava zadesilo ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=J6y9WnJMHA8
Ni drugih dana nije bilo ništa bolje.

Da li je tamo SNS na vlasti? Pogađate: nije. Pomoć u Paraćin? Polako… Dok ustanovimo da ta opština nije odgovorila kako treba na ovu pošast. A ustanovićemo. Dok dođe Tomislav. Ili Nebojša. Ili Nikola. Ili možda čak i On.
A Svilajnac? Prema rečima reportera Al Džazire, u ovoj opštini Centralne Srbije je prvi nalet poplava odneo najviše – posle Obrenovca. Pomoć? Hmmmm… Vlast? Ne, nije SNS. Snimak? Evo ga:

Ovako je izgledalo kad je situacija već bila bolja!
Nego – da se vratimo na vlast… Gde je policija? Gde su spasioci? Gde je panika za odbranu?
Nema…
Možemo mi ovako da nabrajamo koliko hoćete. Snimaka ima – pun ih je internet. Samo pogledajte…
Neću da ulazim u to da li je situacija u Šapcu bila zloupotrebljena: to se dogovarajte vi među vama, bando političarska. Isti ste svi: i oni na vlasti i oni u opoziciji. Samo da vam je kamera, fotoreportera i sekundi u javnosti.
Samo me interesuje: zašto je snimak jedne žene iz Obrenovca „sklonjen“ iz kasnijeg emitovanja? Na koji snimak mislim? Evo, na ovaj:

MUVE BEZ GLAVE U NEMANJINOJ 
Kada sam objavio tekst u kom sam rekao da mi ne treba premijer koji se slika podelom humanitarne pomoći, oštro me je kritikovao i jedan kolega, silan momak, fotoreporter koji verujem već danima u vodi radi svoj posao. Znam čoveka, sjajan je. Ide tamo gde drugi ne smeju. Rekao mi je „nije sad vreme za pljuvačinu, posle ćemo“.
Nećemo posle, dragi moj prijatelju. Bojim se da posle – neće imati ko. Ili neće smeti.
Zato – sada:
To što Vučić obilazi poplavljena mesta je dobro. Za imidž i rejting stranke na vlasti. Dobro je i za narod, što vidi da mu funkcioner ne sedi u fotelji. Ali, to ne treba da radi stalno. Bilo je dovoljno jednom. Ovo sad, sa stranim novinarima je već paradiranje. Baš kao i stalno posećivanje od strane raznoraznih ministara.
Gospodo političari, ne treba da se slikate više. Zna se da ste na vlasti. Pustite druge da rade svoj posao.
Pustite prave heroje: dobrovoljce, policajce, vojnike, spasioce, strane spasioce da rade svoj posao. 
Vi se bavite drugim stvarima. Ne cenzurom, već smenama. Hitnim.
Smenite Velimira Ilića, zato što je potpuno promašio svoj zadatak, zato što ni danas ne znamo gde šta od pomoći ide, kome šta gde treba.
Smenite Rasima Ljajića, zato što narod nema šta da jede tamo gde je zarobljen. Zato što nije odmah, ali odmah odredio da se hitno uputi voda i hleb onima koji su ugroženi i zarobljeni.
Smenite i sve one koji su vaši ljubimci ili vaši članovi – a nisu sprečili ovakve razmere tragedije.
Smenite one koji rade u raznim službama za uzbunjivanje koji nisu probudili ni građane Šapca, ni građane Obrenovca, ni građane bilo kog potopljenog grada.

NEMOJTE SAMO DEMAGOGIJU 

Te priče kako se sila prirode ne može predvideti je čista glupost. Predvideo je meteorolog Igor Kovačić. Te priče kako se ovakva katastrofa nije mogla sprečiti je takođe glupost. Mogle su se sprečiti ove i ovakve posledice.
Ne govorim samo o materijalnim posledicama. Govorim o vašoj priči kako u celoj Srbiji (u ovom trenutku) ima 20 žrtava. Pa da li je moguće da samo s one strane Drine u Doboju ima 21 utopljenik, a u celoj Srbiji – 20? Bože, ako je to istina, oprosti što ću reći „hvala ti“, ali – moglo je i gore. 
Nije mi jasno kako to da ništa niste učinili za protekla dva meseca, od kako smo imali poplave? Šta ste učinili za ove dve godine koliko ste na vlasti da bi se običan građanin bolje i sigurnije osećao? Ništa.
Sećam se kao danas da je Marić pre mesec dana na televiziji govorio da nas u maju čekaju jake padavine i da smo izloženi opasnosti od velikih poplava zbog kojih „pod hitno moramo da učinimo sve kako bismo sprečili ono najgore“. Još u martu je u Kuriru objavljen tekst da nam prete katastrofalne poplave u kojima će biti ugrožena Zapadna Srbija. I? Šta ste uradili?
Ništa.
Bavili ste se izborima, koji su bili „neophodni“ kako biste proverili volju naroda. A onda ste samo zamenili uloge i prepakovali ministarstva. 
Prošle godine ste, umesto bržeg podizanja sistema civilne zaštite svako malo trošili novac na kojekakve vojne vežbe sa potpuno nejasnim ciljevima. Na tim vežbama ste ukupno digli 6.000 ljudi. A mogli ste pare potrošiti pametnije. U kupovinu ponekog čamca za spasavanje. Neka leži tamo u nekoj stanici policije. Zlu ne trebalo. Hleba ne jede.
Ne… Izbori su bili bitniji.
Pre ovih poplava predviđalo se da ćemo se do kraja godine zadužiti još 5.5 milijardi evra.
Bojim se da neće biti tako.
Moraćemo da se zadužimo još mnogo, mnogo više.
Još kad krenu da nam bankrotiraju razna osiguravajuća društva…
Eto nama lude, vrele jeseni.
Tada već – zaista nećemo imati za jelo.
Pa čak ni na radnim akcijama koje najavljuje Jorgovanka Tabaković. To je ona žena čija je plata oko 5.000 evra. Pitam se, da li će njena kćerka učestvovati na nekoj od njih? Pogodite! 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

12 komentara

 1. Strancarenje

  U samom startu kazes nije strancarenje, pa kad nije sto se neseti da pomenes onog gradonacelnika Obrenovca kome je ovo sve bio macji kasalj i da te pitam da nije i on iz SNS? Ako vec nekoga pominjes onda pominji sve a ne samo dvojicu. I ako nekoga zelis da kritikujes onda budi sto realniji. Uhvatio si se Vucica kao da je jedini u Srbiji al covek je bar izasao koliko toliko da pomogne sad dal je to zbog rejtinga ili cega vec zar je to sad bitno. A coveka cije je najvece zaduzenje to bilo nema ga nigde pa cak i u tvom tekstu se samo na kraju pominje. Znaci ti podrzavas ljude koji nista nerade za Srbiju. Da i on covek nije hteo da se mnogo cima jer jos ni sekretaricu nije dobio a ti ga samo u jednoj recenici pominjes i sad me ubedi da to nije strancarenje. Ja niti sam za SNS niti za DS al nemogu da napadam coveka koji se koliko toliko zalagao da spase necije zivote a da cutim za najvece krivce. Samo budite realni nista vise.

  • Poštovano Strančarenje:
   Hvala Vam što ste odvojili vreme da pročitate moj tekst a potom i napišete komentar.
   Gospodin Čučković, predsednik opštine Obrenovac je jedan od onih koji moraju krivično odgovarati i potpuno ste u pravu da sam napravio propust što ga nisam pomenuo.
   Vučića se (pu, pu, pu) nisam uhvatio, već onih što ga okružuju a ne rade ništa: naročito Velimira Ilića kome sam posvetio tekst do kog možete stići ako kliknete na ona crvena slova u tekstu (gde pominjem mog kolegu koji me kritikovao).
   Ne, ja nikad nisam podržavao ljude koji ništa ne rade za ovu zemlju. Da ste me barem jednom videli – znali biste da je tako.

   • „Nemamo mi vlast od poverenja, imamo samo sami sebe i nase heroje iz naroda“.
    Počinjem citatom čitateljke „NEPRILAGOĐENA“ koji u jednoj rečenici otkriva srž naše politike i političara, bilo prošlih ili ovih sadašnjih.A možda bi sve bilo drugačije da je premijer održao obećanje i posmenjivao bahate lokalne funkcionere iz sopstvene stranke.Ali, obećanja se kod nas vrlo brzo zaboravljaju i uvek se daju da bi se ostvario određeni cilj a potom…
    E, zato se sada humanost u Kikindi uvodi dekretom, gde jedan od tih bahatih, u lokalnom nedeljniku, objavljuje da će svi zaposleni u opštinskom javnom sektoru morati da se odreknu najmanje deset odsto od majskih zarada.Možda svojim autoritetom nije mogao da ih navede da to urade dobrovoljno.Da li ćemo devalvirati i tu lepu reč „HUMANOST“ tako što ćemo nekom narediti da pomogne unesrećenima.Mislim da su mnogi izgubili kompas pa sada lutaju opasnim predelima u kojima se slabo snalaze.
    Možete zamisliti komentare ljudi kojima je NAREĐENO da moraju da daju, ali i koliko da daju.
    Imao bih još mnogo toga da napišem, ali se plašim da ću biti svrstan na ovu ili onu stranu, a to mi nije cilj.Verujem da su namere novog premijera iskrene, ali sumnjam u iskrenost njegovih eksponenata širom Srbije.Nažalost, neke od njih poznajem pa mogu reći da znam o čemu govorim.

 2. „Što se mene tiče, gospodo iz vlasti, vi ste krivi za svaki izgubljeni život ovog proleća u poplavama Srbije“……GOSPODINE ALEKSANDRE…..(kao što ste rekli „bez strančarenja“)….DA, KRIVI SU OVI IZ AKTUELNE VLASTI i za decenijsko urušavanje sistema vojske koja danas kroz provedene reforme nema obučene mlade ljude za snalazenje u vanrednim okolnostima, niti rezervni oficirski sastav – za urušavanje sistema civilne zaštite pa se general Vojske Srbije mora slati u Šabac da bi komandovao kriznim štabom – za nepopunjavanje magacina civilne zaštite sa svim potrebnim resursima za društveno odgovorno postupanje u vanrednim situacijama – za nepostojanje zaliha čizama, kabanica, lopata, džakova, dušeka, vreća za spavanje, sanitetskog materijala – za nepostojanje centra za obuku inžinjerijskih jedinica, kao i neodržavanjem tehničke efektive inžinjerijskih jedinica koje mogu adekvatno da odgovore na ovakve situacije – za privatizaciju privrede iz kojih para su tadašnje stranke na vlasti preko podobnih privatnih firmi izvlačile silne pare umesto da su ulagane u (npr.) obnovu hidroregulacionog sistema u državi koja ima božji dar da leži na toliko reka. Krivi su i zato što se u društvu (ne pamtim od kada) nije održala niti jedna akcija ili vežba civilne zaštite, krivi su i zato što su kanali i hidroregulacija zapušteni decenijama i što niti jedna hidro ili termo elektrana u Srbiji nije sagrađena poslednjih 40 godina …..itd..itd…Više je napravio i obnovio pokojni i „prokleti“ Sloba u obnovi posle 99. i to pod međunarodnim sankcijama, nego što su „demojrate“ uradile posle 5. oktobra, a bili su puni para (što od donacija, što od privatizacija), a sada su ovi na vlasti krivi za sve ovo što pobrojah i to samo za 1,5 godinu vlasti…..znate Aleksandre, iako je novinarska misao slobodna, postoji i u novinarstvu etika i moral koji društveno odgovornom novinaru nalažu da u teškim trenucima po naciju paze šta pišu i vode računa da ionako uzburkane emocije nacije ne podrivaju dodatno…….vi ste očigledno ZABORAVILI NA NOVINARSKU ETIKU a to me pogotovo smeta jer smo generacija….ne preostaje mi ništa drugo nego da vam kažem da mi je veoma žao što ste novinar. Pozdrav

  • Svaka čast potpuno mislim kao i ti možda zato što smo generacija.

  • da krivi su.znali su sta se sprema a nisu reagovali na vreme.samo da su upozoreni gradjani bilo bi dovoljno.imali su prognoze strucnjaka medjutim niko ih nije shvatio ozbiljno.nije njihova krivica u krampovima,kabanicama i asovima,nije ni u vojsci koja ne postoji ali jeste u tome sto nista nisu uradili na vreme da sprece razmere ove stete i u totalnoj neorganizovanosti na opstinskim nivoima.videcemo kako i po kojim gradovima ce ici obnova.

   • Tvrdoglavi i neodgovorni građani niti dan danas (jedan deo) ne žele samostalno da napuste svoje domove iako je evidentno da je voda TU, a kamo li tada kada vode nije bilo niti na vidiku, a razmeri štete se ne mogu sprečiti tako što ćete popraviti i ojačati nasipe za 1,5 godinu vlasti, a isti nisu 20 godina taknuti, niti održavani …. i gibanica kada je izvadiš iz rerne nakon 20 minuta splasne i kalira, a kamo li nasipi…..da vidim da li će neko da prokune One koji su poslednjih 15 godina sistematski pljačkali Srbiju i u Nju nisu ništa uložili

  • Novinarska etika o kojoj govorite nalaze i da se podsetimo perioda pre 2000. Nije Srbija nastala te 2000. dolaskom zutih na vlast vec mnogo ranije. Novinarska etika nalaze i da podsetite ljude u kakvom stanju je Sloba ostavio zemlju iza sebe, a ostavio je razrusenu i razorenu, kako od bombardovanja, tako i ekonomski od zajma za preporod Srbije, stare devizne stednje, dafine, jezde i ostalih malverzacija tokom svoje vlasti devedesetih. O stanju u drzavnim sluzbama i velikim privrednim sistemima je iluzorno govoriti jer su vec bili razruseni ili pljackom ili bombardovanjem. Ne, nije godinu i po dana, vec dve godine. Ne, nisu presvuceni radikali pali sa Marsa, vec su celu deceniju pre povratka na vlast postavljali nogu Srbiji na svakom koraku ka EU (bulevari ratka mladica, stiropori, amandamani u skupstini itd.), da bi se danas proglasavali najvecim evropejcima. Novinarska etika takodje nalaze da kad se vec pominju donacije iz EU za vreme zutih, pomene i cinjenica da su ti zuti vratili milijarde devizne stednje koje je Sloba oteo od svog naroda. Etika takodje nalaze da se pomene kako je odlaskom zutih sa vlasti u drzavnim rezervama ostalo oko 10 milijardi evra, a kada su dosli na vlast 2000. drzavnih rezervi nije bilo. Etika takodje nalaze da pomenete akciju „Ocistimo Srbiju“ koju je vodio Dulic za svog mandata i koja je vrlo verovatno posluzila za neke mahinacije ipak imala rezultate i u dobrom delu ocistila priobalje, inace bi danasnja katastrofa bila jos veca. Ti odvratni zuti su za svog mandata napravili i nasip na Adi, a pokazali su se i kao prilicno sposobni u Vojvodini za vreme ovih poplava (Jesic). Mozemo jos na desetine primera da navodimo, ali ako zaista smatrate da se posle katastrofe sa vodom u Uzicu, aflatoksina u mleku… i sada sa poplavama ne moze prigovoriti i traziti odgovornost ove vlasti… pretpostavljam da je za Vas negde u Nemanjinoj ostavljena koverta za saradnike i savetnike Vlade.

   • Što se tiče Nemanjine (neka vam služi na čast licemerje iako ništa ne znate o meni), nemam ništa protiv (pozlatila vam se) jer bih sa osnova struke, iskustva, karaktera, etičnosti i znanja (kao dugogodišnji nekompromitovani rukovodilac) sigurno bio od velike koristi Srbiji.
    A što se tiče svega ostalog što ste napisali, ostaviću vas da „uživate“ u pobrojanim velikim uspesima i ….No coment

 3. Neprilagodjena

  Mislila sam da cutim i ne pisem dok se sva ova muka desava, ali ne mogu vise, revoltirana i zapanjena moram. Premijer koji ne poznaje i ne veruje u svoj narod, misli da nece poci vise od petsto dobrovoljaca za Sabac. Sva neorganizacija svaljuje SE na organizatore u Sapcu, a premijer koji je pozvao dobrovoljce je nevin i zacudjen neorganizacijom. Od samog pocetka kasne reislila da cutim i ne pisem dok traje ova agonija, ali ne mogu vise, sokirana, zapanjena i revoltirana, eto moram. Narod nista ne valja, slusam ovih dana od premijera koji toliko poznaje taj narod da nije verovao, on i njegovi akcije i nereagovanja se pokrivaju ocajnim scenariom, mogao je da angazuje profesionalca da mu odradi bolji ili bar nekog ko ima manje bujnu mastu, ovako vredja inteligenciju naroda. Ako se pozivaju dobrovoljci od strane premijera, ne sme da se dozvoli da upustva koja on treba da da i na koja se ceka kasne,naravno sve iscenirano.Zna li on koje su i kolike probleme imali roditelji sa decom od sesnaest godine pa nadalje zato sto im nisu dozvolili da idu u pomoc na takav neorganizovan i isceniran poziv, zna li koliko je njih ipak krenulo bez pitanja. Naravno da ne zna, jer je poziv bio vrlo efektan, kako za situaciju tako i za prikrivanje neblagovremene reakcije u Obrenovcu.Sabac ima pedeset hiljada stanovnika, iako bi svako ko je mogao krenuo u pomoc, sto se i pokazalo na delu, bila je potrebna predstava za javnost, kako nasu, tako i inostranu.I sve mi se cini da nije zbog stranacke smene vec zbog jaceg utiska na medjunarodnu zajednicu, da nam ne izmakne pomoc.Manipulisati na taj nacin, bez ikakve potrebe, jer je tragedija i steta bila ocigledna, je bezobrzluk. Namerno koristim ovu rec, jer slusam da je rec izbora za demantovanje, da je omiljena u nasoj Vladi. Tako da svako ko je cuo ono sto tvrdi da je cuo, ne citao vec cuo, taj je bezobrazan. Ne mislim ni da je broj zrtava trocifren, ali za sumnje, strah i neizvesnost oko broja nesrecno izgubljenih zivota, kriv je sam premijer i svi koji su ga podrzali da se time manipulise. Kakve su to izjave da ne moze da se dodje u sela koja su pod vodom, pa nema vise bujica, brzaka, mirno je, dobili smo i savremenu opremu i vrsne ronioce. Ja licno ne mogu da prihvatim takvo objasnjenje, i nameno odlaganje saopstenja. Iz kog razloga, to sam premijer zna, jer je puteve njegovog razmisljana u trci za skretanjem paznje na sebe i priznanjem nemoguce svariti. Nisu njega zanimali strucnjaci iz oblasti gradjevinarstva, vodostaja, hidrometeolozi, u prvi mah je ostavljao utisak despotske samouverenosti, razleteo se da spasava licno, ne znajuci sta mu je posao, a kod mene i vecine ostavljajuci utisak da sam moze sve da nas spasi. Potpuno apsurdno. Ali, mozda mu nije bas ni zameriti, to procitah negde u nekom kometaru blogera, pa da se nadovezem, covek je navikao da vodi kampanje, da se slika, manipulise i naredjuje. Onoliko su se radovali zbog navodne vecine, napominjem da nisam clan ni jedne partije, a nisam ni simpatizer, tako da su imali istorijsku, hiljadugodisnju sansu da nam pokazu kako umeju da zastite zivote. Cinjenica je da sistemski nije ulagano u izdradnju nasipa, cinjenica da su i oni , mislim na Sns, bili u kolu koje je obecavalo a uistinu skresavalo budzete za obnovu istih.
  I kako je samo narod koji nije hteo da se evakuise kriv, pitam se. To je vanredna situacija, sokantna, prvi premijer treba da bude smiren, a ne da patetise, drami i unosi uznemirenost. Kako niko iz Vlade ne pominje gradonacelnika Obrenovca, zasto on i krizni stab nisu smenjeni, mada se i ne zna gde je taj takozvani rukovodioc od poverenja. Mene licno u ime Obrenovcana vredja stalno isticanje onih koji nisu hteli da evakuisu, cime se opet posredno prebacuje krivica na sve ljude iz Obrenovca,a sta je sa onima koji ih nisu evakuisali na vreme,sta je sa sirenama za opasnost, a to je ceo Obrenovac, jer niko nije ocigledno ni verovao u Vladi i pored najave kisa i nepogoda, da ce doci do ovakve katastrofe.A i da su verovali, nisu mogli da dodju do reci od premijera, jer je on taj koji je pisao program Vlade, sam covek pise program, pa valjda misli da ima sva prava i da ga sam sprovodi, dozvoljeni su samo saglasni i oni koji se smeskaju. A kad su poverovali, a ne bi se opasuljili na vreme da nisu kritikovani na internetu.Secate se patetike i uvlakaca na drugoj sednici kriznog staba, da covek lepo ne poveruje u ono sto slusa i gleda koliko su se zaneli ili pak, sa puno vere misle, da su svemoguci i Bogom dani.Vi ste gosn premijeru divni, sad ste smireni, vi ste tako brinuli da ste i ton, a uistinu*dranje* zbog toga promenili…A sto se tice Tabakovicke, sasvim je jasno da ce i njena cerka na radne akcije ako je voze drzavnim autom i ako dobije neko rukovodece mesto, kao komandira akcije, npr. I ne zaboravite razliku izmedju vanredne situacije i vanrednog stanja. I tu su se , kao Vlada ogradili i zastitili na racun naroda. Pomozimo nasim stradalima,kao sto vec svi radimo, onoliko koliko mozemo, ali i jos malo preko toga, jer to ovaj narod radi. Nemamo mi vlast od poverenja, imamo samo sami sebe i nase heroje iz naroda.

  • Vladimir Niketić

   Prvo o diktaturi koja se stalno u zadnje vreme od oponenata stalno zloupotrebljava da bi se neko zaplašio, izvinnitr mene niste, ali verovatno nekog ko nezna šta je diktatura možda jeste jer je to jedna od „dobrih“ reči za kako Vi kažete za pliuvanje neistomišljenika.
   Izvinite ja ne verujem u zapadnu demokratiju jer mi niko do sada nije objanio šta je to i šta ona donosi dobro radnom narodu koji je pod njom, isto tako ne verujem ni u kapitalistički način privrede. Demokratija bi verovatno dobra kada bi se nenasilno prihvatala a ne na silu gde se uspostavlja po istom šablonu po celom svetu, jedan od primera smo mi, prvo su nas izolovali deset godina od sveta (zašto) verovatno da pokažu snagu demokratije a kad to nije uspelo onda su nas demokratski bobardovali i razarali verovatno opet da pokažu dobrotu koju donosi demokratija a narod to neće da razume. Potom se uvozi ružičasta,žuta,narađasta ili bilo koje boje plišana demokratska revolucija, koja konačno dovršava već porilično „demokratski“ razorenu zemlju kako ekonoski tako i sistemski. Prvi korak je da se sistem neke zemlje proglasi nedemokratski a potom njihov vođa proglasi da je diktatator (Sloba, Sadam, Gadafi,.. ) a uzemlji da vlada diktatura (Srbija, Ukrajina, Poljska, Čekoslovačka, Gruzija, Irak, Libija, Sirija, … ). Nakon pripreme za uvoz demokratije dolazi sve ono što se nama desilo.
   Nije problem što se promenio politički sistem već što su demokrate uništile sve sisteme koju čine osnovu za život jedne zemlje (bankarski, ekonomski, vojni, miliciski, … ) mesto da su poboljšavali i dograđivali i postavili svoje rukovodsvo oni su uništavali na primer je SDK koji je koristan sistem za kontrolu ekonomskih i drugih tokova novca od strane države i tada nije moglo da se desi da poslodavac da platu a ne uplati ostale doprinose. Tako smo dobili plaćenu vojsku, ne mislim na oficire nego na vojnike, kojih je malo i ubudeli nas da će da brane državu u slučaju rata jer oni jedino znaju da pucaju iz puške a verovatno i lovci. Sistem civilne zaštite je takođe razoren što se pokazalo prilikom ove poplave da je prvi čovek Srpske vojske morao da preuzme organizovanje odbranu od polave grada Šapca.
   Nijedan važan državni sistem se ne pravi za godinu dve već oni se prave i neguju od postanka države ne kako koja partija dođe na vlast sve počinje ispočetka.
   Izvinite ja odužio za sada toliko.

 4. Ja sam cuo da je taj tip(predsednik) opstine obrenovac, PRE poplave bulaznio kako ce se obrenovac dici kako ce sve biti opet super. Ljudi su se pitali sta prica, iz cega dici. Onda je dosla poplava, mnogi kazi sto i jeste cinjenica miniranjem nasipa na KOLUBARI! NE SAVI! Citam po netu kao tako se u stvari odbranio BG. Koliko je to istina, da li je to trebalo uraditi ZASTO ovolika frka ,,samo,, oko obrenovca? To su pitanja na koja ce ovi morati da odgovore! Inace linc mase ce biti jeziv!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
Social PopUP by SumoMe