Početna / Front Page Slide Show / Kosovo: Velika Pirova pobeda
Kosovo: Velika Pirova pobeda

Kosovo: Velika Pirova pobeda

PIŠE: Aleksandar Bećić
Neuspeh Kosova da bude primljeno u UNESCO, organizaciju koja se bavi zaštitom svetske kulturne baštine (doduše, ne previše uspešno, vidi se po tome kako prolaze spomenici u Siriji i Iraku), već satima se proglašava najvećom diplomatskom pobedom Srbije u novijoj istoriji. 
Iako se veselim rezultatu i tome što je ovim došao (privremeni) kraj šaradi iz Prištine zvanoj „Kosovo is in UNESCO“, hajde da pojasnimo nekoliko stvari:
1. Ovo jeste pobeda srpske diplomatije pod komandom Ivice Dačića (a ne Aleksandra Vučića). Ovo je prva ozbiljna i nadasve – Pirova, privremena pobeda: O članstvu Kosova u UNESCO će se raspravljati za dve godine ponovo. Prosto se plašim da pomislim kakav će tada biti rezultat.
2. Ako današnje glasanje u UNESCO posmatrate kao utakmicu, mi smo igrali na to da izgubimo sa što manjom razlikom. Diplomatija koja ide na to da izgubi sa što manjom razlikom, umesto da pobedi je – loša diplomatija.
3. I od takve sakate i kljakave, a opet velike pobede srpske diplomatije ne bi bilo ničeg – da nije bilo hiljada internet aktivista iz celog sveta koji su podigli svoj glas i naprosto izbombardovali ceo svet porukom #NoKosovoUnesco. Naročito treba izdvojiti akcije studenata iz severne Kosovske Mitrovice. 
4 Ne treba se zahvaljivati samo onima koji su glasali protiv. Treba se zahvaljivati i onima koji nisu bili u sali i onima koji su bili uzdržani. 
5. Ne treba pljuvati komšije: Crnogorce i Makedonce što su glasali za prijem Kosova u ovu organizaciju. Polovinu njihovog stanovništva čine Albanci. U ovom trenutku ni Podgorici ni Skoplju ne trebaju demonstracije. 
6. Ne nasedajte na priču da uživamo veliku ugled u svetu: Svi naši „veliki evropski prijatelji“ (uključujući Austriju, Francusku, Nemačku, Švajcarsku i Veliku Britaniju) glasali su za prijem Kosova u UNESCO. Pardon, svi Vučićevi prijatelji.
7. Prijatelji Velikog Voljenog Vođe s one strane okeana i iz dalekih prostranstava (Australija, Kanada) takođe su glasale za prijem Kosova u UNESCO. Ako se pitate kako to da nema SAD u ovom glasačkom šeširu – odgovor je jednostavan: zbog prijema Palestine u UNESCO, SAD i Izrael ne plaćaju članarinu i nemaju pravo glasa.
8. Nikako ne smemo zaboraviti da je ambasador njegovog brata i prijatelja šeika Bin Zajeda glasao za prijem Kosova u UNESCO. Baš kao i ambasador Ujedinjenih arapskih emirata. To je ona zemlja što hoće da pokupuje banje, u kojima takođe ima istorijski značajnih kulturnih spomenika.
9. U naredne dve godine ova država, ako zaista želi da zadrži teritoriju Kosova, mora da uozbilji svoju diplomatiju i da u nju ozbiljno uloži. A ne da iseče sve troškove, kao što je sada slučaj. Dakle, kadrovi, a ne političari. Eksperti, a ne članovi stranke.
10. Unapred se izvinjavam svim vernicima u ovoj zemlji, ali, sledeći put kada vam patrijarh srpski Irinej zatraži da se Kosovo brani silom, zamolite ga da preseli Patrijaršiju u Peć. Gde joj je i mesto. I da tamo on prvi stoluje i brani Kosovo. I Metohiju – naročito.
11. Ko je verujući i slavi Mitrovdan, neka zahvali svom svecu što nam je i on pomogao danas. 
Amin. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top