Početna / DOBRI LJUDI / Koliko košta dečija suza?
Koliko košta dečija suza?

Koliko košta dečija suza?

Zaboravite, molim vas, barem na kratko, kampanju. Zaboravite sva ona obećanja o boljem sutra, o Srbiji u Evropskoj uniji, o Beogradu i ostalim gradovima na vodi koji eto, samo što nisu sagrađeni. Zaboravite na komšiju koji vam je u stranci koja osvaja vlast i koji vam obećava zaposlenje, čim glasate „za njegove“. 
Zaboravite sve to i okrenite se onima koji su najmlađi u vašoj kući.
Pogledajte u vaše dete, ako ga imate.
Pogledajte na ulici u dete koje hoda sa majkom i privija joj se uz nogu stalno se smejući dok u ručici nosi balončić.
Pogledajte bake i deke koji u šetnju vode naslednike svojih naslednika.
I pomislite – kako su srećni u toj šetnji. Čak i ako nemaju novca da detetu eto tog trenutka – kupe omiljeni slatkiš ili igračku – makar kod Kineza. Imaju njih, svoju decu, unuke. A ta deca, ti unuci, pak – imaju svoje roditelje, bake i deke…
A mala Marija?
Mala Marija koja sada ima nešto malo više od četiri godine ima svoju baku, Vesnu. Ima i mamu. Danijelu. Ali – mama ne zna da je Marija tu. Ne zna iako je svakog dana uz nju. 
Ne zna jer je već četiri godine u budnoj komi.
Znate već, ljudi… O tom slučaju ste mnogo puta čitali. Pisali su i u dnevnim novinama i portalima, snimali su priloge razne televizije, apeli su slati, ali za sada – još uvek Sve vam je bilo predstavljeno.
I neutešna baka, i izgubljena majka i dete koje svakog dana gleda u majku i pita se hoće li jednog dana mama doći po nju u vrtić.
Zašto je do toga došlo?
Pa zna se. Zbog nedodirljivih belih mantila. Onih koji u ovoj zemlji ne odgovaraju ni za šta, osim ako ih policija uhvati kako primaju kovertu sa novcem i stavljaju u svoj džep. Džaba i podneta krivična prijava, džaba i slučaj koji je prijavljen ministarstvu zdravlja u kom još uvek stoluje tehnička ministarka u ostavci Slavica.
U novosadskoj bolnici Betanija su davnih dana sproveli unutrašnji nadzor, koji je „utvrdio da ne postoji lekarska greška i da nemili ishod nije povezan sa carskim rezom“.
Nezavisna komisija? Ma dajte, molim vas. Kazna za nesavesnog lekara? Ma, dajte, molim vas: mi smo u Srbiji. U zemlji u kojoj se u roditelje i decu gleda samo u trenucima izbora. I pod uslovom da ne moraju da se daju pare, nego samo obećanja.
Danijela, koja sada ima 21 godinu ima tek nešto više od 30 kilograma. Budna spava već četvrtu godinu u rehabilitacionom centru u Starom Slankamenu. Svaki mesec njenog boravka je 100.000 dinara.
Ima li nade za oporavak? Ima. U Nemačkoj. Na klinici u Forchajmu, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtenberg kažu da postoje ozbiljne šanse za potpuni oporavak ove mame, koja je „zahvaljujući“ „brižnim“ srpskim lekarima – odlutala u neki drugi svet.
A za to treba 120.000 evra. 
Zato vam odavde šaljem molbu. 
Zastanite i – ako ništa drugo – pošaljite prazan SMS na 1727. Tako ćete donirati 100 dinara za Danijelu. I ne razmišljajte da li je to, posle svih humanitarnih skandala i zamešateljstava mnogo. Ne razmišljajte da li će ići u prave ruke. Razmislite samo da tamo, u Inđiji, živi jedna mala devojčica od četiri godine koja želi da njena majka dođe po nju u vrtić.
Ako sad sakupimo novac, njena mama će otići na oporavak. I vratiće se. Barem da je vodi u školu.
Svi vi koji možete i želite… Pomozite Danijeli.
Ove račune dobio sam od Vesne, Danijeline majke, od Vesne, bake male Marije.
Pokažite da možemo da pomognemo malom anđelu da dobije svoju mamu. 
A onda se vratite kampanji. 
Ko zna: možda i neki političar odluči da umesto plakata koje bi trebalo da odštampa – uplati neki novac. Nemojte da suza jedne devojčice bude manje važna od nečijeg glasa na izborima koji nam dolaze. 

ZA SRBIJU ŽIRO-RAČUN:

220-2930000020979-08 na ime Kovačević Danijela kod ProCredit Bank A. D.

DEVIZNI ŽIRO-RAČUN:
Danijela D. Kovačević (2010992715181)
Kralja Petra I 76/9, 22320 Inđija
IBAN: RS35 2202 9300 0002 0979 08
ProCredit Bank A. D.
Milutina Milankovića 17 11070 New Belgrade, 
Republic of Serbia
SWIFT: PRCBRSBG

NAPOMENA: Redakcija portala KOLUMNISTA nije organizator niti pokretač humanitarne akcije pomoći za Danijelu Kovačević. Priključili smo se kao ljudi. Probajte i vi. Dovoljno je da pošaljete barem jedan SMS. Značiće.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top