Početna / Front Page Slide Show / Koliko je potrošeno za njihov bolji život
Koliko je potrošeno za njihov bolji život

Koliko je potrošeno za njihov bolji život

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Kada sam, pre izvesnog vremena, napisao tekst Šta se sve moglo sa parama od kampanje, mnogi su mi zamerili da sam preterao i uveličao troškove koje je imalo preduzeće Velikog Vođe, u APR-u registrovano pod imenom Srpska napredna stranka. Uh, oprostite; Nije APR, već Registar političkih stranaka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Nikako da se naviknem. 

Elem, rekoše meni tada (pre svega naprednjaci, poznanici), kako sam preterao, precenio. Džaba što sam objašnjavao da je to podatak Transparency Srbije. E, sad je, zapravo, ispalo da smo ih svi, zapravo, potcenili. Naime, tada sam napisao da su nas izbori koštali oko sedam miliona evra. Tjah… Pogrešio sam.

pitaSamo SNS doo je potrošila sitnih 6.3 miliona evra. Od toga 5.1 milion evra na reklamiranje i zakup TV termina.  Paaa… Koliko su para uložili u reklamu, malo su poslanika dobili.

Socijalisti su na kampanju izdvojili 2.9 miliona evra.  To su vam oni što se nominalno zalažu za to da svi budemo jednaki, ali uglavnom plivaju u parama koje nisu baš zaradili iz budžeta.

Žuti i njihova koalicija – skoro pa 750.000 evra. Boranija, mada ni to ne znam odakle im.

Radikali, po još uvek nepotpunim informacijama, nešto više od 650.000 evra. Brzo su se na noge postavili.

Dverjansko-DSS-ovski blok nešto više od 530.000 evra, a  Savez Vojvođanskih Mađara – 112.742 evra.

Za već sad propalu koaliciju ČBČ se još ne zna koliko je para potrošila da se prebaci preko magičnih pet odsto. Transparensi je „onomad“ izneo podatak da su potrošili 46.118.205 dinara, ili oko 375.000 evra, ali se pokazalo da cifre nisu tačne.

Nema podataka ni za DJB. Mada – oni su već ranije izjavili da „ni dinar nisu potrošili na reklamiranje i oglašavanje u medijima“. Ali su zato na internetu bili najjači, a koliko ih je to koštalo – ne bih mogao da vam kažem.

Sve u svemu, ako uzmemo da su gore navedeni podaci tačni, konačni kao rezultati izbora, gospodo moja draga, onda su kampanje stranaka koje su ušle u parlament ove godine koštale nešto više od 11,6 miliona evra. Ili – nešto više od 1.430.000.000 dinara. Milijardu i četiri stotine trideset miliona dinara.

ceneNismo računali druge manjinske liste i kojekakve „zavetnike“, „inadžije“, „levice“… Verovatno su i oni „uleteli“ u kampanju „neki dinar“. I da: Nismo računali troškove samih izbora! Znate ono – štampanje listića, transport pod pratnjom, obezbeđenje glasačkih mesta, UV sprejevi i lampe, baterije, lenjiri, kafa, sendviči, dnevnice… Uz to, nismo računali ni troškove pokrajinskih izbora. Da vam čisto bude još malo više muka. Ne bih da vam ponovo stajem na žulj, ali sami pogledajte ovu tabelu koliko šta košta, a treba Srbiji i izračunajte koliko se čega moglo uzeti za milijardu i po dinara.

Interesantno mi je da je u kampanju uložio najviše konglomerat oko Velikog Vođe. Umesto da ozbiljnu fabriku otvore. Bolji bi efekat postigli. Ej, bre, 6.3 miliona evra u kampanju! Zvanično… Mada, potrošili su oni mnogo više. Da bi obećanjima osvojili što više vlasti. A znate kako – naš narod ima staru, dobru poslovicu. Obećanje – ludom radovanje.

E, moj narode… Samo ti onako zatupelo slušaj bajku Velikog Vođe kako je on otkazao posetu i kako su mu ambasadori EU i SAD izrazili zahvalnost za sve što je uradio na evropskom putu Srbije. Ili slušaj, narode kako je on baćuški Putinu u lice sasuo kako će vlada Srbije biti na evropskom putu. Slušaj, moj narode, kako je plata u Srbiji „prvi put u novijoj istoriji“ prešla 400 evra. Mada je pre dve godine govorio kako je plata u Srbiji „480 evra, dajte da se ne lažemo više“. Slušaj, moj narode, kako Veliki Vođa ne da Stefanovića (kao što onomad nije dao Batu Gašića). Slušaj kako isti taj „doktor“ nauka tvrdi kako tražimo balkansko proleće. Mada, nije mi jasno šta je loše u proleću? Priroda se budi… 

Nekako – jedva čekam sledeće okupljanje onih stranih plaćenika i domaćih izdajnika pod vođstvom patkice. Da vidim koliko će tad ljudi biti. Da se prošetam lepo prestonicom. Da zviždim. A vi? Ostajete kod kuće ili počinjete da razmišljate svojom glavom?

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top