Početna / Front Page Slide Show / Srpska medijska farsa
Srpska medijska farsa

Srpska medijska farsa

PIŠE: Aleksandar Bećić

Neka mi njihova kraljevska visočanstva princ Vilijam i princeza Kejt oproste, ali, šta me briga što stiže prinova u britansku kraljevsku porodicu? Šta me briga što se Stanija verila sa Filipom? Šta me briga što je Kimi Raikonen lumpovao u Budvi uz Cecu? Šta me briga što JK izbacuje sliku sebe mučene, pošto je svi, jadnu, napadaju?
Šta me briga?
Ionako živim u zemlji koja ne treba da se zove Srbija, već Farsija.
Ja živim u Srbiji, zemlji u kojoj oslobađanje jednog tajkuna košta 12 miliona evra. U kešu. Živim u zemlji u kojoj se uveliko priprema tlo da se tajkun koji je na poternici Interpola  – vrati bez ikakvih problema u nju: na kraju krajeva, finansirao je kampanju mnogim strankama.
Ja živim u Srbiji, zemlji u kojoj život jednog deteta košta toliko mnogo, da umesto države, moraju da ga plaćaju građani slanjem SMS poruka. Živim u zemlji u kojoj je moralo da u poslednjih nekoliko godina umre 50 dece, koja su čekala da im neko obezbedi lečenje ili transplantaciju u inostranstvu, a da bi se političari setili kako je neophodno doneti novi zakon za njihov život.
Ja živim u Srbiji, zemlji u kojoj su političari (svi: i ovi prošli i ovi sadašnji) iskoristili sav mogući superlepak kako bi se zalepili za svoje fotelje, koje po potrebi prenose iz ministarstava u nadzorne odbore i direktorske fotelje javnih preduzeća. Da je drugačije, odavno bi ova vlada pala. Ili se sama – rekonstruisala.
Ja živim u Srbiji, zemlji u kojoj se ne zna koliko je ljudi bez zdravstvene knjižice, ali se zna gde je bilo koja iole poznata pevaljka prošle noći bila. I naravno, s kim.  Živim, brale, u Srbiji, zemlji u kojoj radnik neće smeti da štrajkuje van svog radnog mesta, ali će zato poslodavac moći da ne plaća porez.
Živim u zemlji u kojoj se svaki balavac zaklinje u Svetog Savu i krsti s tri prsta, urla kako je verujući, a ako ga pitate ko je bio Rastko Nemanjić, velika je verovatnoća da vas pita – za koji klub igra, ili na kom splavu peva.
Živim u zemlji u kojoj svako zna ko je Ekrem Jevrić (i pri tom sam mogao da kažem i ko je – recimo – Milan Tarot). Ali malo njih zna ko je Svetlana Velmar Janković. A ona je još i poznat pisac.
Živim u zemlji u kojoj najčitaniji mediji diktiraju da je danas važnije ispratiti porođaj britanske princeze, nego razmišljati – dokle će ovi političari (svi: i oni bivši i ovi današnji) da nas zajebavaju (hups, oprostite na prostoti) sa pričom o boljem sutra – ali malo sutra.
Farsija, a ne Srbija. Kažem vam.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

5 komentara

  1. Mislim, čoveče, hoćeš li prestati da gađaš u srce? Hoćeš li više prestati da kao skalperom sečeš svoje čitaoce? Voleo bih da se nasmejem jednom dok čitam tvoj tekst. Ovako me sve ovo mnogo boli. Ali, baš mnoooooogo boli.

  2. Zoran Ostojic

    I šta kažete? Ova vlast se bori za bolji život i protiv korupcije? Hahahahahahahaha…

  3. Tamara Dragićević

    Poštovani gospodine Aleksandre, iako pomno čitam svaki tekst na Vašem sajtu, retko se odlučujem na komentarisanje. Ovaj put sam morala da reagujem. Meni lično je drago što se posle toliko vremena srpski mediji bave jednom pozitivnom temom, pa makar to bilo i rođenje britanske prinčevske bebe. Neka je živa i zdrava!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top