Početna / Front Page Slide Show / Ko je ovde Kalimero, a ko Pinokio?
Ko je ovde Kalimero, a ko Pinokio?

Ko je ovde Kalimero, a ko Pinokio?

PIŠE: Aleksandar Bećić
Iskreno, malo sam zbunjen. Čini mi se da je posle više od mesec dana štrajka advokata – ministar Selaković posegnuo za latinskim citatom „Dividum et impere“, kako bi zaustavio sada već (po pravdu u Srbiji) katastrofalne posledice njegovog natezanja sa onima koji za hleb zarađuju tako što zastupaju okrivljene, optužene, osuđene i ostale, ali i sastavljaju ugovore, dogovore, sporazume i ostale dokumente. Elem, ministar Selaković je objavio kako je (što se njega tiče) štrajk advokata – stvar koja je stavljena ad akta. Advokati na takvu stvar nisu spremni.

PRAVNIČKE VARNICE
Istorija sukoba na relaciji advokati – Selaković (ili Selaković – advokati – kako vam drago) poseže dublje. Advokati (Beograda, doduše) su već jednom posegnuli za obustavom rada, početkom leta ove godine, kako bi poboljšali svoje uslove rada. Tada, istina, nije bilo previše reči o notarima. Bilo je najviše reči o plaćanju poreza.
Sada je stvar nešto drugačija.
Advokati u prvi plan ističu privilegije koje su prigrabili notari.
I iskreno, malo je čudan taj izbor notara, koji su zapravo izjednačeni sa osobama nadljudskih sposobnosti. Advokata u Srbiji ima oko 8.000. Notara – ni 800. Pri tom, advokati tvrde da mnogi od njih nisu baš pokazali zavidno znanje na ispitu koji su morali da polažu pre nego što su dobili licencu za javnog beležnika. Ali, to ih ne sprečava da mogu sve: i da sastavljaju ugovore, i da ih overavaju i da… Ma, da ne dužimo: notari, prema zakonu koji važi u Srbiji – mogu sve. Naravno, što se tiče overe. A odgovornost im je – praktično – nikakva. Tako da, ako im se omakne neki gaf u dokumentu koji prave za vas, vi ne možete da ih tužite. Jedino možete da se žalite notarskoj komori. Za razliku od toga, ako vas advokat zavije u crno greškom u svom delovanju, vi možete da ga tužite.
No, da se vratimo spornom saopštenju.

VIKEND SAOPŠTENJE
U informaciji Ministarstva koja je objavljena u petak posle podne se navodi da je postignut dogovor o prekidu štrajka i da su dogovor postigli ministar pravde Nikola Selaković, predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević i predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić, u prisustvu advokata Borivoja Borovića, Dragana Palibrka i Nemanje Berića:
„Polazeći od dogovora postignutog 2. jula 2014. godine po pitanju poreskih obaveza advokata, koji su paušalni obveznici poreza i doprinosa, Ministarstvo pravde i predstavnici advokature Srbije postigli su saglasnost da povećanje poreskih obaveza u 2014. godini ne može biti veće od 41,17 odsto“, navodi se u prvoj tački dogovora.
Takođe je postignuta saglasnost o „jedinstvenim korektivnim faktorima, čijom primenom povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od 10 odsto. Ministarstvo pravde i predstavnici advokature u dogovoru s Ministarstvom finansija saglasni da dogovore definisanje objektivnih pokazatelja na osnovu kojih će biti vršeno paušalno oporezivanje advokata počev od 1. januara 2015. godine“.
Dogovoreno je i da, zbog opšteg interesa, „Ministarstvo pravde i predstavnici advokature upute zajedničku molbu Ustavnom sudu da hitno uzme u razmatranje već podnete inicijative za ocenu ustavnosti zakona u vezi s javnim beležništvom“.
Takođe će, kako se navodi, „biti obrazovana šestočlana radna grupa, koju čine tri predstavnika advokature i tri predstavnika Ministarstva pravde, koja će, uzimajući u obzir i odluke Ustavnog suda, raditi na usaglašavanju zakonskih propisa, imajući u vidu, kako interes advokata, tako i interes građana“ – navodi između ostalih B92 na svom portalu i pri tom apostrofira da se na kraju teksta (Ministarstva) „napominje da se tim dogovorom prekida obustava rada advokata u Republici Srbiji“.

dragoljub-01-foto-beta-NENAD-PETROVIC_ocp_w380_h300

Dragoljub Đorđević FOTO: Beta

DEZINFORMACIJA
E, ako ste ovog vikenda seli s nekim advokatom – mora da ste ih zbunili pročitanom informacijom. Jer – oni kažu kako tako nešto jednostavno – nije tačno.
„Navodi koji su u saopštenju Ministarstvu pravde objavljeni na internet-stranici tog ministarstva o nekakvom postignutom dogovoru nisu tačni“, navodi Advokatska komora Srbije u svom saopštenju. Advokatska komora Srbije, u pismu ministru pravde Nikoli Selakoviću, navodi i da „ono što se nalazi na veb-stranici Ministarstva pravde, najprostije rečeno, predstavlja dezinformaciju“.
U pismu, dostavljenom medijima, koje je potpisao predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, navodi se šta se dešavalo u vezi s predlogom o prekidu štrajka Ministarstva pravde, kao i ko je sve bio prisutan.
„Gospodine ministre, veoma dobro znate da smo Vam istog popodneva saopštili da je predlog Ministarstva pravde u pogledu poreza prihvatljiv, ali da i dalje ostaje naš zahtev, kao primarni, za ukidanje ekskluzivnosti javnim beležnicima, te da se taj problem mora rešiti u hitnoj zakonskoj proceduri“, naveo je Đorđević.
On je naglasio i da saopštenja o postignutim dogovorima ne mogu da budu objavljena dok to ne prihvati Advokatska komora Srbije.
„To Vam je i lično saopšteno u petak u popodnevnim satima, u prisustvu dvojice advokata, državnog sekretara Ministarstva i pomoćnika ministra. Ovo pismo smatrajte otvorenim, jer ono što se nalazi na internet stranici Ministarstva pravde predstavlja dezinformaciju o čemu naši članovi i građani Srbije moraju biti obavešteni“, napisao je Đorđević.
Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić naveo je u odvojenom saopštenju da štrajk advokata i dalje traje, „jer nikakav dogovor, bilo usmeni ili pismeni, nije postignut u smislu teksta koji je obajavljen na sajtu Ministarstavo pravde“. Šoškić je naveo i da je u tekstu koji je objavljen „aspsolutno neistinito prikazan ishod razgovora“ koji je je vođen s ministrom u vezi s prekidom štrajka.
OK. Samo mi nije jasno: ko je ovde Kalimero, a ko Pinokio?
Možete li mi, možda, vi reći?

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top