Početna / Front Page Slide Show / Keliju umesto ordena
Keliju umesto ordena

Keliju umesto ordena

PIŠE: Aleksandar Bećić 
Kruševac je dobio novu crkvu. Lepo. Ja lično bih više voleo da je dobio novu školu. Ili vrtić. Ili fabriku. Ali, nebitan sam ja i moje želje.
Bogomolja je bogomolja, ko će na današnji vakat da gradi nešto tako nepotrebno kao što je vrtić ili škola, kada nas je sve manje i kada smo sve stariji.
A i fabrika? Koji će nam krasni klinac i fabrika, kad oni koji bi radili u istoj odoše daleko, a u Srbiji se (ako je verovati onom Julinu) nezaposlenost smanjuje takvom brzinom da me prosto čudi zašto još nemate drugi posao kojim ćete dodatno obogatiti svoj budžet.
Dakle – bogomolja je prava investicija.
U Kruševcu gradu.
Bogomolja čiji su ktitori Bratislav Gašić (poznat i kao Ne Dam Batu, kako ga od milja zove njegov šef), ministar za keramiku, izgubljene akumulatore i slične pojave, te njegov brat Boban.
Bogomolja koja je ponela ime Svetog Jovana Krstitelja.
A šta dobije ktitor?
Pa orden. Od SPC. I to od patrijarha Irineja lično. Orden kralja Milutina. Za „delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi i davanje nesebične pomoći prilikom njene izgradnje“.
Prema navodima medija, patrijarh je „rekao da su se braća Gašić na ovaj način pridružili krugu velikih srpskih ktitora. Crkva koju su izgradili je neotuđivo narodno bogatstvo, istakao je srpski patrijarh“.
Opet mi se čini (al’ bezbožnik sam ja, u paklu ću goreti) da bi u Srbiji veće neotuđivo narodno bogatstvo bila neka škola.
Dragom patrijarhu bih ovim putem poslao molbu da na mene bilo ko od njegovih uposlenika javno baci anatemu. Zato što se čudom čudim kako je Bratislav Gašić, odgovoran za pogibiju sedmoro ljudi, dobio orden, umesto (u najboljem slučaju) da mu se ponudi kelija u nekom zabačenom manastiru, gde bi do kraja ovozemaljskog postojanja pokušavao da se iskupi zbog greha načinjenog 13. marta ove godine.
U mom sistemu vrednosti Bratislav Gašić (o njegovom bratu Bobanu ne govorim) ne bi mogao da zasluži orden crkve.
Ali, kao što rekoh, bezbožnik sam ja.
Pamtim tamo neke žrtve, za koje se ni danas ne zna ko je odgovoran, jer se i dalje vrše „predistražne radnje“.
Veseli se, narode srBski.
Dobio si bogomolju.
A Bata je dobio orden.
Pre nego što anatemu na mene bace, otići ću da zapalim sveću za heroje i ono nedonošče. Bez obzira što neki nisu u Boga verovali. Bez obzira što neki od njih nisu bili pravoslavni. Bili su ljudi. Ljudine.
A vi – kako hoćete.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top