Početna / VESTI / Dnevna doza kulture / Kažu – umro glumac
Kažu – umro glumac

Kažu – umro glumac

Kažu – rak. Kratko, kažu. Brzo, prebrzo. Kažu – umro glumac… Veliki… A mlad… Jedan od onih koji su za života pokazali da mogu sve. I tugu. I smeh. I suze. I bes. Kažu – umro Nebojša. 

Ja nekako – ne verujem.

Sve mi se čini da će za par sati da zamakne kod pozorišta i da se popenje na scenu, na kojoj će večeras da nas razvali svojom pojavom, ostavi bez teksta govorom, obori s nogu mimikom.

Al kažu – umro glumac.

Nebojša je bio veliki. Zaista. Sa samo 18 godina prvi put se pojavio na malim ekranima. Za nekoga ko je 30 godina u glumi – filmografija neverovatno dugačka: 55 ostvarenja. Pozorišna karijera koja ostavlja bez reči sa više od 20 uloga.

Pune 22 godine Nebojša je bio na daskama koje život znače: Jugoslovensko dramsko pozorište je bilo prava kuća ovog velikana.

Neviđeno smešan u „Munjama“ i „Kenguru“ na velikom platnu. Neverovatan u barem deset filmova. Osporavan u Ravnoj Gori. Apsolutno genijalan u Hadersfildu i Ustavu Republike Hrvatske.

Svašta još bih mogao da napišem. Al’,  kažu… Umro glumac. Umro teško, kao što je teška bila njegova gluma. Umro naglo, kao što naglo umiru svi oni koje volimo. Umro iznenada. Umro, a nikad neće… A to umeju samo oni koji su besmrtni.

A smejao se. Do poslednjeg dana. Nije dao porodici razlog da plače. Nije dao lešinarima povoda za naslovne strane. Šetao se posle terapije, kažu. Smejao se. Znao je već tad da je gotovo. I rešio je da ode s osmehom.

Iznenada.

Da zaboli jako, bez pripreme. I da bol kraće traje. Da ga savlada pomisao na sve ono što je glumio.

Tužno je što ćemo ga pamtiti kao i sve velike: prekratko. Tužno je što će njegova biografija ostati zaglavljena na ovom broju ostvarenja i nagrada. Tužno je što ga nećemo pamtiti po onome što je tek mogao da da kao umetnik.

Šteta. Umro glumac.

 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top