Početna / Front Page Slide Show / KAZNA ZBOG MLADE(N)OVCA
KAZNA ZBOG MLADE(N)OVCA

KAZNA ZBOG MLADE(N)OVCA

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

Dragi moji, od danas je u naprednjačkoj Srbiji zakonom kažnjivo kačiti slike ovaca na društvene mreže. Ako mislite da se šalim, obaveštavam vas da je 8. jula, u beogradskoj opštini Mladenovac doneta je presuda protiv Mirjane I. i Dejana J zato što su na Fejsbuku objavili fotografiju ovaca.

Ovu fotografiju:

Da pojasnimo: Fotografija je nastala davno, pre Fejsbuka (ili negde na njegovim počecima) na mladenovačkom stočnom vašaru, kojim je trebalo potencirati razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom delu Beograda.

Fotografija je dugo vremena bila „okačena“ na zvaničnoj internet prezentaciji Skupštine opštine Mladenovac, a objavljena je svojevremeno i u lokalnom nedeljniku (koji je tada izlazio u Mladenovcu) Pečat.

Fotografija je jedno vreme bila „okačena“ kao profilna fotografija fejsbuk grupe „Alo, Mladenovac“.  

Da se razumemo: Sama novčana kazna (koja to i nije, već opomena) je simbolična: Mirjana I. i Dejan J. u obavezi su da plate novčanu opomenu u iznosu od po 3.000 dinara.

Obrazloženje presude koju je 5. jula doneo lokalni sudija (a on će verovatno posle ovog teksta pokrenuti tužbu protiv autora ovih redova) je, najblaže rečeno, sramotna, iako je u Srbiji danas razumljiva:

Okrivljeni su (kako je danas pročitano) krivi zato što su „tokom 2017. godine u uračunljivom stanju, kao administratori grupe „Alo, Mladenovac“, na naslovnu stranicu navedene grupe stavili fotografiju na kojoj se vidi natpis „Skupština opštine Mladenovac“ ispisana na velikom PVC panou, dok se ispod istog nalazi ograđeno stado ovaca koje razgledaju i pored koga prolaze ljudi, što sve nalikuje stočnoj pijaci i svakako ima uvredljiv, omalovažavajući karakter, svesni da na taj način omalovažavaju i vređaju odbornike Skupštine GO Mladenovac, koji su na taj način degradirani na nivo životinja, tj. ovaca, što su očigledno i hteli, te su postupajući sa direktnim umišljajem izvršili produženo krivično delo uvrede iz člana 170 stav 2 KZ-a, u vezi člana 61 KZ-a.“ 

Iskreno nisam čuo da se za krivično delo donosi presuda da neko plati novčanu opomenu i time je sudija valjda želeo da sebi umiri savest, a da pri tom ispuni diktat kom je (verujem) bio ispunjen.

Nisam čuo ni da se za fotografiju (a ne za fotomontažu)  izriče presuda. 

Nisam čuo ni da se za fotografiju koja je bila dokument sa zvanične opštinske manifestacije izriče presuda.

Interesantno je kako zbog banalne fotografije neko biva osuđen, dok visoki funkcioner SNS Milenko Jovanov biva zaštićen kao medved (oh, još jedna životinja, možda i još jedna tužba) zato što je izjavio da „Nataša Jeremić (supruga Vuka Jeremića, op. aut.) upravlja celokupnim narko tržištem u Srbiji“. 

Interesantno je kako je Tužilaštvo tada odbacilo krivičnu prijavu za strahovitu i sramotnu, zapanjujuću uvredu za koju se Vučić deklarativno izvinio (mada na internet stranici Srpske napredne stranke ispravka nikad nije bila objavljena).

Interesantno je kako je postupajući sudija u slučaju Mirjane I. i Dejana J. napisao kako su njih dvoje pri čistoj svesti uvredili odbornike opštine Mladenovac, a potpisnik ovih redova je bio na suđenju na kom je jedan od opozicionih odbornika (Dejan Čokić, iz SZS) izjavio da nije uvređen. 

Još interesantnije: Jedan od uvređenih je (naravno, član SNS) i veterinar. I na sudu je izjavio kako se zna da su u narodu „ovce prihvaćene kao glupe životinje“.

Kako je to interesantno: Napustiš struku (veterinu), pređeš u fotelju (predsedničku) i odmah izađeš iz fazona. Toliko da ne znaš da su naučnici sa Oksforda (a ne sa Megatrenda, možda je to problem) nepobitno ustanovili da su ovce inteligentne i da pamte ljudska lica.

Interesantan podatak – kad smo kod tog istraživanja: U njemu je korišćen lik Baraka Obame (koji je tada bio predsednik SAD). Baš me interesuje zašto Obamin advokat nije tužio profesore sa Oksforda??? 

Da se vratimo na domaći teren:

Ovim je (i to je ono što je sramotno) napravljen opasan presedan koji će od danas lokalnim Jutkama i ostalim majmunima koji zloupotrebljavaju svoj položaj (hups, eto životinje opet…) dozvoliti da se pozivaju na presudu u slučaju protiv Mirjane I. i Dejana J.

Ovim je napravljen opasan presedan kojim se, postupajući sudijo, Srbija gura još dublje u svet bez slobode medija. Želim da verujem da skori izbor novog predsednika Suda u Mladenovcu nema nikakve veze sa ovakvom presudom postupajućeg sudije.

Problem je, valjda bio, što članovi SNS mogu da vređaju nekažnjeno, a oni koji nisu njihovi (a ni Mirjana I. ni Dejan J. nisu njihovi) ima da paze kako se ponašaju…

A ova presuda, ako ne bude oborena na nekoj drugoj, trećoj instanci, biće najkonkretniji dokaz da je Srbija zemlja u kojoj ne postoji sloboda izražavanja. Ova presuda biće najkonkretniji dokaz kako se krši sopstveni Ustav. Mnogo je, ljudi. Mnogo je.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top