Početna / Front Page Slide Show / Kako su Velikog Vođu pustili niz vodu
Kako su Velikog Vođu pustili niz vodu

Kako su Velikog Vođu pustili niz vodu

PIŠE: Aleksandar Bećić 

OK: Dakle, balkanska politička sapunica se nastavlja. I kao po starom, lošem, holivudskom obrascu, onaj ko je do juče bio super-heroj postaje anti-heroj. Upravo to počelo je da se dešava Velikom Vođi Srbije. I on je toga savršeno svestan. 

Njegovo farsično hitno sazivanje super-tajnih sastanaka sa super-poverljivim saradnicima i prozivanje „predstavnika Republike Srpske na hitne razgovore u Beograd“ samo su mazanje očiju zaluđenim partijskim poslušnicima (o tome sam pisao u tekstu Farsa), koji i dalje ne shvataju da ih njihov voljeni Gospodar prodaje u belo roblje i da o tome – govore vrlo egzaktni podaci.

Sve češće pokazivanje onog starog, dobro poznatog radikalskog jastreba koji prosto izbija iz Aleksa Super-Evropejca je manir kog ćete se u budućnosti mnogo više nagledati. I što je najgore, velika većina vas će smatrati da je jedini spas – ulazak u Srpsku naprednu stranku. Jer ćete jedino preko nje (i eventualno SPS-a) moći da dobijete neki posao za koji ćete dobijati bedni minimalac, a od bednog minimalca izdvajati trećinu i uplaćivati na neki-tamo-račun na kom se umnožavaju pare za sledeće izbore i luksuziranje vrha stranke.

Super Alek je izgubio Evropu. Angela Merkel je na zalasku svoje moći i u Nemačkoj je sve češće vide kao bivšu kancelarku. Austrijanci se u Evropskoj Uniji ne pitaju ni za šta, a mlađahnog Kurca narodi na Balkanu doživljavaju kao zelembaća koji nema nikakav politički autoritet. Francuzi? Ne razmišljaju o nama. Španci? Pa – oni su u tolikim govnima da je malo reći kako prolaze kroz turbulentan period. Britanci? Oni tek sa Evropom nemaju više ništa. Bregzit, sećate se? Italijani? Kriza. Grci? Kriza. Mađari? Izolacionizam. Hrvati? To su oni zbog kojih se Veliki Vođa žalio Briselu, pa dobio od Žana Kloda Junkera takav odgovor da bi iole zreo političar shvatio da mu je, zapravo, rečeno „Tvoje vreme je prošlo. Previše sediš na dve, tri ili četiri stolice, a to kod nas ne može. Boli nas baš za ceo Balkan i sve ono što radite na njemu. Ne dirajte Hrvatsku – jer je ona članica EU i NATO“. A znate kako smo se proveli prošli put kada smo se kurčili i ratovali sa celim svetom.

I ne, nemojte da mislite da je Vučiću do rata. Svestan je on da bi aktuelne oružane snage Srbije bile pregažene za manje od 78 sati (a ne dana). On samo vama ubada u nerv da se (ukoliko ste članovi njegove stranke) malo kurčili pred drugima i prodavali nam laž o tome kako nam nije nikad bilo bolje. Što naročito potvrđuje MMF, kad god dođe u Srbiju. MMF jedini voli Velikog Vođu. Zato što se s jedne strane zadužuje, a s druge – steže tvoj kaiš. Stalno nam pričaju kako su ljudi iz MMF-a prosto oduševljeni time koliko je Srbija uspela da uštedi. Oni jedini veličaju Vučića. Njih ne interesuje što Srbija i dalje skuplja pare SMS-ovima za lečenje svoje dece u inostranstvu. Njih ne interesuje što se onaj momak obesio jer nije više da živi u bedi. Ne interesuje ih što klinac svira na ulici da bi sakupio pare za udžbenike za sedmi razred. Ne interesuje ih ni sve veći broj kućnih ubistava. Ni porast obračuna na ulicama. Njih samo interesuje koliko si, građanine Srbije, stegao zube i raširio guzove.

A ti – stežeš li zube i širiš li guzove?

Stežeš. Širiš. Tako od tebe traži Vučić. To je isti onaj koji je rekao da će – ako do kraja 2014 ne bude ozbiljno poboljšao kvalitet života u Srbiji – da pokupi prnje i ode.

Da li ti, građanine Srbije znaš da je najmanja cena jednog radnog sata u čitavoj Kini 160 dinara? I to u najzaostalijoj autonomnoj oblasti Guangdži. 160 dinara. Radniče u Srbiji, kolika je minimalna cena tvog radnog sata? 121 dinar. Možda će, ali samo možda, za 15 dana, da zvanično bude povećan na 125 dinara. U međuvremenu će Veliki Vođa da otvori kamene temeljce za još neku fabriku koju će jednog dana otvoriti neki njegovi inostrani prijatelji. U tim fabrikama ćete raditi za 40 dinara manje nego što je to slučaj u Kini. A za svoju platu ćete zapravo – vi davati pare kroz olakšice kojima se „privlače“ strani investitori.

I ne, neće vam biti bolje ni ako Rusi počnu da ulažu u Srbiju (mada i nisam čuo da su oni otvorili neku fabriku: Samo čujem kako svako malo vraćaju pokvarenoj braći Srbima koji bi hteli da im podvale – kvarno voće, povrće, stoku). I njima će Veliki Vođa da nudi da budete jeftina radna snaga.

Oni mladi, pametni, obrazovani će napustiti ovu zemlju. Budite sigurni, među njima će biti i deca aktuelnih funkcionera. Za njih se ne pravi budućnost koja donosi 121 dinar na sat. 

I tako će biti i dalje. Zašto? Zato što mi Evropi zapravo – ne trebamo. I za to vam nije bio potreban Žan Klod Junker da biste shvatili.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top