Početna / Front Page Slide Show / Rodila majka eksperta
Rodila majka eksperta

Rodila majka eksperta

PIŠE: Aleksandar Bećić

Kako najbrže postati negativac u bajci koja traje već vekovima i koja se zove Srbija? Jednostavno. Sve može da se stavi u deset „koraka“.
1. Rodite se u Srbiji.
Ovaj korak ne birate sami: morate imati barem jednog biološkog roditelja koji je u trenutku teške opijenosti rešio da je Srbija mesto za rođenje vas.
2. Učite osnovnu i srednju školu u Srbiji.
Zahvaljujući ovome, dobićete mnogo znanja koje nikad nećete moći da primenite u životu. Osim u trenucima nadmudrivanja sa belosvetskim probisvetima koji misle da su pametniji od nas, Homo-Balcanicus-a.
3. Aplicirajte za neku stranu stipendiju, po mogućnosti u zemljama EU ili u SAD.
Odmah će vam zavideti. Mrzeće vas pre nego što se vratite sa školovanja.
4. Završite fakultet i steknite neku dodatnu diplomu u inostranstvu.
Tim činom postaćete izdajnik u očima svih onih koji su ostali ovde, jer „sunce tuđeg neba…“ – znate već. Uistinu, velike su šanse da vas „startuje“ neka strana obaveštajna služba i zapita da li biste radili za njih. Za dobrobit sopstvenog naroda, naravno.
5. Zaposlite se u nekoj stranoj kompaniji.
Zavist opisana u tački tri će porasti.
6. Napredujte u stranoj kompaniji.
Vidi tačku tri i pet.
7. Rešite da se vratite u otadžbinu.
Zato što „sunce tuđeg neba…“ – znate već. I zato što vas povremeno muči neka glupa pojava koju pojedinci nazivaju „nostalgija“. Šta god to bilo.
8. Recite da ste se vratili zato što ste patriota i zato što želite da pomognete da Srbija bude lepše mesto za život.
Niko vam neće poverovati. Osećanje opisano u objašnjenjima tačaka tri, pet i šest će se povećati, a time će vaš rejting na listi nepopularnih – značajno porasti.
9. Dobijte posao u nekom državnom organu. Poželjno u ministarstvu ili u vladi.
Svi će sa prezirom govoriti o vašoj studentskoj karijeri, poslovnom iskustvu i naravno – domaćem izdajništvu.
10. Najavite da će u narednom periodu morati da se steže kaiš. I da moraju da se prodaju sva javna preduzeća. I da se mora računati na pomoć MMF-a. I Svetske banke.
Svi će vas gledati kao da ste Lazar Krstić. Poznat u narodu i kao Sveti Lazar Finansijski. Mrzeće vas „kao Nemca“. Pominjaće vam užu i širu familiju. I govoriće kako nemate pojma. Jer se kaiš više ne može stezati – kaže narod. Što je tačno. Ali, novu rupu ćemo ipak probušiti. Hteli mi to ili ne. Vlast – kako sada stoje stvari – ne pita narod. Još uvek. Do kad će biti tako – vi odlučujete. Bez obzira na to da li ste popularni ili ne.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

3 komentara

  1. Duhovito I nazalost istinito

  2. Dugo se nisam ovako slatko nasmejao, ali I razalostio, jer je cinjenica da u Srbiji vec decenijama uporno pobedjuje negativni spin. Za razliku od mnogih (pa I citalaca Vaseg sajta), verujem u mladog Krstica, prisecajuci se kako je meni tesko bilo na pocetku karijere.

  3. Aleksandar Becic

    Hvala Vam. Za negativni spin ste potpuno u pravu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top