Početna / Front Page Slide Show / Toma Robinzon
Toma Robinzon

Toma Robinzon

PIŠE: Aleksandar Bećić

Ako zamislimo da je Evropa okean, Srbija je ostrvo sa koga Kina može svojim proizvodima da snabdeva ceo evropski okean… Ne, nisam boravio mnogo na suncu (danas inače pada kiša povremeno), nego samo citiram Svetog Tomu Ordenskog, poznatog i kao predsednik Srbije Nikolić po imenu Tomislav. Citiram, narode… Objavio je to prvi među prvima na svom zvaničnom tviter profilu. Pogledajte uostalom, fotografiju.
Dobro: dakle, posle fanatične (ili fantastične) posvećenosti podeli ordenja i odlikovanja, medalja i ostalih sjajnih, svetlucavih elemenata za dekoraciju koji dolaze iz Srbije, Nikolić po imenu Tomislav rešio je i da bude poeta. Ili – moreplovac. Ko će ga znati. Polemika se upravo razvija na društvenim mrežama.
Gospodine predsedniče, dovoljno je ovoj Srbiji što ste već više od 450 dana na čelu države.
Dovoljno je što ste podelili više odlikovanja nego što ste dana na vlasti.
Dovoljno je i što ste završili kuću u Bajčetini. Kažu mi prijatelji da to više nije kuća u šumi, već pravo, velelepno imanje, kakvo svaki predsednik jedne države treba da ima.
Dovoljno je i što ste otišli sa čela Naprednjaka.
Dovoljno je.
Ne treba nam ništa više.
Posle ovakve vaše poruke, vašem narodu se, ako niste znali, postavljaju mnoga pitanja.
Pre svega – na čemu ste vi, gospodine predsedniče? Mislim, očito je da vam je mnogo dobro, pa se bavite poezijom… Tomovača, od 25 gradi, to li je?
Znam ja, gospodine predsedniče da vi niste sami smislili ovu novu kinesku poslovicu. Neko vam je pomogao. Neko ko ima te pesničke sklonosti, neko ko vam piše govore već 450 i nešto više dana.
Vi ste čovek iz Bajčetine, vi biste to onako jednostavno, seljački rekli (a kad napišem seljački – ne mislim ništa ružno, naprotiv)… Pretpostavljam da vam je na umu bilo „Braćo Kinezi i sestre Kineskinje, evo vam Srbije, pa iz nje udrite na Evropu!“
Ali, neko bi mogao da vam zameri na radikalskom tonu poruke.
Neko bi mogao da vam prišije udruženi zločinački poduhvat na Evropsku uniju!
Šta bi vam onda predsednik partije rekao?
Bio bi konsterniran, pu, pu, daleko bilo!
Da vas zamolim, gospodine predsedniče: nemojte više slati poruke po društvenim mrežama. Vrište ljudi od smeha. Neki vrište i od muke.
I da, da vas obavestim: ako pretpostavimo da je vaša poruka koju ste poslali preko društvene mreže Tviter svojim podanicima (a i onim drugim), imala svrhu da nam ulije dozu optimizma, uzalud je:
Jer, nije Srbija ostrvo u evropskom okeanu…
Srbija je ostrvo o koje je udario cunami.
I pre vas, i od kad ste vi na tom ostrvu.
Vi ste, na tom ostrvu Robinzon. Ko je Petko – nisam siguran.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. svi smo mi pomalo krivi sto imamo ovakvog predsednika.I oni sto su glasali za njega,i oni sa belim listicima a i ovakvi kao sto sam ja koji uopste nisu ni glasali.to nam sto nam je jos nejmanje 3 godine a mozda ne daj boze i duze.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top