Početna / Front Page Slide Show / Kad Gospodar štiti kičma puca
Kad Gospodar štiti kičma puca

Kad Gospodar štiti kičma puca

Kako su samo zlokobno zvučale reči koje je u Skupštini izgovorio Gospodar života i smrti u zemlji Srbiji da će „ne bude li došlo do kompromisa, Albanci napasti Srbe“… Toliko zlokobno da ste štopericu mogli da navijete.

Stvarno, samo naivan i partijski zaslepljen čovek mogao je da se iznenadi jučerašnjom akcijom jedinica ROSU na severu Kosova i Metohije.

Isto tako je samo naivan i partijski zaslepljen čovek mogao da poveruje da će naše oružane snage, čija je borbena gotovost (opet) podignuta na najviši nivo učiniti išta drugo do poludnevnog izleta ka Kopnenoj zoni bezbednosti po naređenju Vrhovnog komandanta. Uz nalet jednog (da, jednog) Miga 29 nad Novim Pazarom.

I to je sve.

Uzalud su nam mnogobrojni vojni, politički i geostrateški kvazi-analitičari tokom celog prepodneva u specijalnim programima raznih TV stanica najavljivali da naša vojska može (šta može – treba) da uđe na Kosovo i u roku od nekoliko sati da dođe do Prištine i priupita Haradinaja, Tačija, Veseljija i ostale za zdravlje junačko.

Sve je ostalo na rečima.

I nastavilo se rečima već danas.

I nastaviće se rečima sutra. I sledećih nekoliko dana. Ili više. Prema potrebi. Dok Gospodar ne odluči drugačije.

A najlakše je na rečima Srbovati. Pretiti. Zaklinjati se na to da je Kosovo srce Srbije i da ga nikad dati nećemo. Zna to odlično Gospodar Vučić. I njegov politički kreator Šešelj Dr Vojislav: Podigneš borbenu gotovost jedinica, podigneš jedan avion i već sve dežurne patriJote iz naprednjačko-radikalskog ešalona krenu da pevaju „Oj Kosovo, Kosovo“ dok Vođa poručuje da će zaštititi Srbe u pokrajini.

I taman pomisliš – eto ga novi Boj na Kosovu Polju, ROSU se povuče, Vođa izjavi kako su reagovale zapadne zemlje, kako je Priština izašla iz svojih okvira i kako je Srbija pobedila. Prc. Uz to, jedan od provladinih tabloida (Srpski telegraf) „ekskluzivno sazna“ kako je Putin pozvao Tačija (ili Haradinaja, nebitno) i rekao im da će im se „na..bati milosne majke“ ukoliko odmah ne obustave akciju.

Uraaaaaaaaaaaaa!

Dan nakon akcije (dakle – danas) portparol KFOR-a pukovnik Vićenco Graso izjavi da su vlasti Srbije bile obaveštene da će doći do akcije hapšenja na severu Kosova u utorak, 28. maja, i da „nije bilo iznenađenja“:

„Juče je situacija bila pod kontrolom i konstantno smo je pratili. Imali smo dobru razmenu informacija i bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Nije tačno da je mađarski kontigent Kfora pokušao da reaguje tokom akcije, a da je sprečen od komandanta tih snaga.“

A Gospodar onda krene da se pere po stranim medijima da nije rekao da će „Srbija vojno intervenisati na Kosovu“, već da će zaštititi svoj narod na Kosovu.

Gospodaru, kako?

Kako ćeš zaštititi narod u (deklarativno i ustavno) južnoj srpskoj pokrajini?

Rečima? Milovanjem? Utehom? Parolama? Sendvičima i vodom?

Ili ćeš, možda, Srbe, ako ne daj Bože zatreba primiti u neke kolektivne izbegličke centre u kojima su danas oni nevoljnici iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih zemalja?

E, Gospodaru… Moram ti reći da se Srbija više ne vezuje na leđa.

Mnogima ova „iznenadna akcija ROSU“ (kako je rečeno u srpskim medijima) bode oči i izaziva gorčinu. Jer, zapravo, neodoljivo podseća na dogovor Gospodara i osobe s kojom se on nikad ne bi rukovao (da ga ne teraju zlikovci iz Brisela) – Tačija.

Dogovor po kom će razgraničenje ipak biti sprovedeno. Da bi Gospodar ostao na vlasti.

Ne bi me čudilo da posle toga dođe do pomirenja malog Aleka i „velikog“ vojvode Šekija. Na to mi je mirisalo u Skupštini Srbije pre neki dan. Mislim, kad mogu razne demokrate da se (ponovo) pomire i okupe u Novu demokratsku stranku, zašto naprednjaci i vadikali ne bi mogli da naprave SNRS?

Pu, pu, pu, ne daj Bože tog zla.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top