Početna / Front Page Slide Show / Još dva dana. Mislite o tome
Još dva dana. Mislite o tome

Još dva dana. Mislite o tome

PIŠE: Aleksandar Bećić 
Ostalo je samo još pet sati (u trenutku kada nastaje ovaj tekst) do kraja predizborne trke. Još toliko će stranke moći da pljuju po svojim protivnicima, da vade prljavi veš koji kompromituje one druge, da dokazuje kako su ovi bili loši, a oni što su bili sa ovima još gori. A posle toga – tišina.
Naravno, i za tišinu ima leka. Iako je na portalima osvanulo obaveštenje kako se predizborna tišina odnosi (i) na internet, baš me interesuje ko će da na Fejsbuku, Tviteru, Gugl+, Linkdinu i ostalim socijalnim mrežama da zabrani krstaški rat jednih protiv drugih.
A u preostala dva dana gledaćemo šta je sve vlada Srbije uradila. I tu će se namaći još koji promil u glasačkoj mašineriji.
Jedno je sigurno: mi u tome nećemo učestvovati.
Izbori (prema zvaničnoj informaciji koju je dala agencija Tanjug pre nepuna dva meseca) će nas koštati oko deset miliona evra koje je morala da obezbedi država. I nije neki trošak. Za te pare je moglo da se otvori samo nekih sitnih 10.000 radnih mesta. I to nestranačkih.
Naravno, informacija da izbori koštaju deset miliona je sve sem tačna.
Jer, deset miliona obezbeđuje država. Raznim strankama, koalicijama i za izradu propagandnog i izbornog materijala. Same stranke su obezbedile mnogo više, da bi ušle u svačiji dom. Već smo pisali da se ozbiljna kampanja ne može napraviti bez tri do pet miliona. Pa vi računajte koliko je to desetina hiljada radnih mesta. Nestranačkih, naravno. A možete da izračunate i koliko je dece moglo da se pošalje na lečenje. Ili koliko je socijalnih slučajeva moglo da se obezbedi.

DNEVNIK PITANJA BEZ ODGOVORA 
Uoči samih izbora ostaju otvorene mnoge teme.
Ja ću pomenuti samo neke.
Zašto su, zapravo, raspisani ovi izbori? Ali, zaista, zašto? Zbog promene Ustava Srbije ili zbog obračuna među strankama i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koju je neko kočio sve vreme?
Zašto smo u februaru mesecu, tokom kampanje, potrošili 295 miliona evra iz deviznih rezervi kako bismo sačuvali „stabilnost dinara“. U čemu se politika koju sprovodi guvernerka Narodne banke Srbije razlikuje od politike bivšeg guvernera?
bin zajedZašto Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije reagovalo više od dve godine na informaciju koja je objavljena u Prištini, kada je saznalo ko je glavni lobista za priznanje Kosova u svetu? Da vam pomognem: na stranici „ministarstva“ spoljnih poslova Kosova piše da je u pitanju naš najveći prijatelj i brat šeik Abdul bin Zajed al Nahjan. Mada, možda su se stvari promenile. Možda je on odustao od lobiranja, kad je upoznao svu toplinu srpskog naroda.
Zašto nismo nastavili hapšenja onih koji su osumnjičeni za siromašenje ove zemlje, a koji su bili umešani u one sporne 24 privatizacije – što je od nas zahtevala Evropska unija? Rečeno je da će istraga biti završena do Nove godine (a ona je počela 1. januara 2014, koliko se ja razumem u gledanje kalendara).
Zašto smo bili toliko naivni da ne shvatimo da se socijalisti sve vreme zapravo zalažu za aboliranje porodice Milošević i njihov nesmetani povratak u zemlju?
Zašto smo u Srbiji dozvolili nastavak stranačkog zapošljavanja u državnoj administraciji koja ionako ima ogroman višak zaposlenih koje niko više ne može da izdržava?
Zašto smo dozvolili da nas zbog slobodnog izražavanja neslaganja mnogi državni funkcioneri (mislim tu pre svega na predsednika Skupštine Srbije) označavaju kao ekstremiste, tajkunske plaćenike i šta-ti-ja-znam-šta-sve-ne?
Zašto smo dozvolili da nam medijsku sliku u Srbiji kroje podguzne muve i plaćenici stranaka na vlasti koje konkurišu za ambasadorska mesta i pozicije na javnom servisu?
Zašto smo istim tim medijima dozvolili da kroz usta političara krše pretpostavku nevinosti u svim, ali baš svim slučajevima privođenja koja su se desila u poslednjih 18 meseci?
Zašto smo dozvolili porast nasilja čak i u gradovima u kojima se čovek nekada osećao sigurno?

PITANJA ZA LIDERE 

Reci nam, Ivice, zar je Srbiji potrebno da se u nju vrati Mira Marković i Marko Milošević? Zar Srbiji nije potrebnije da se otarasi organizovanog kriminala? Zar joj nije bitnije da pohapsi sve narko-dilere, reketaše, policajce sa sumnjivom biografijom? Zar Srbiji nije važnije da se otrezni i suoči sama sa sobom?
Reci nam, Čedo, zar Srbiji nije važnije da se u njoj pošteno radi, a ne da se pare obezbeđuju političkim vezama iz raznih državnih fondova za razvoj? Zar ne misliš da je vreme? Reci nam, Čedo, zašto svi koji odu iz tvoje stranke (a lista je podugačka, i sve funkcioneri na njoj) kažu za tebe da nisi ni liberal ni demokrata?
A ti Mlađo, hoćeš li ti da nam kažeš do kad ćeš u kampanjama da obećavaš hiljade evra, a kad dođeš na funkciju da govoriš kako mora da se steže kaiš? Hoćeš li Mlađo da nam kažeš, da li je važnije pisati hitove (muzičke) ili je važnije voditi ekonomiju ove zemlje i njene finansije? I hoćeš li, Mlađo, na kraju da nam kažeš, ko bolje poznaje ekonomiju? Ti ili Laza Krstić?
Reci nam, Dragane, kad ćeš lepo da priznaš ko se ovajdio od Bus Plusa? I kad ćeš, pobogu, da prestaneš da kriviš usta i mrštiš se zato što su te mediji uzeli na zub? Istine radi, mora da se zna da su ljudi iz tvojih firmi zaista pretili raznim marketing menadžerima po raznim redakcijama kako ni dinar od reklama neće dobiti ako ne budu pisali hvalospeve o tvojoj stranci!
Reci nam Borise… Pa, za tebe i nemam neka pitanja. Jasno je: nisi bio zadovoljan politikom koja se sprovodi u tvojoj nekadašnjoj stranci i rešio si da napraviš novu. A to je legitimno. Samo me interesuje, da li lažu ovi iz Blica kada kažu da je Čeda tebi i Draganu rekao „ovo kao da pravimo novu koaliciju“, a da si ti na to odgovorio „ja bih, da ste se vas dvojica dogovorili“?
Reci nam Aleksandre, kad ćeš počistiti svoju stranku od onih koje si sam pomenuo, koji do pre dve godine nisu imali ni 50 evra u džepu, a sada voze razne džipove?
Kaži nam, Vojislave, kada ćeš da postaneš obavešten, pa da shvatiš da vrh tvoje stranke traži da se približimo Rusiji samo zbog njihovih interesa, a ne interesa ovog naroda? I da li zaista misliš da bi nam „majčica Rusija“ pomogla u odluci da budemo neutralni?
A vas dvojica, Boško i Vladane, hoćete li da mi objasnite, da li stvarno verujete u ono što nazivate ekonomskim patriotizmom? I hoćete  li da mi objasnite, zašto svi građani ove zemlje moraju da budu pravoslavci?
Znam. Neću dobiti odgovore na pitanja. Zato ih nisam ni postavio svima, jer na kraju, nemaju baš svi šanse da uđu u parlament. Ali, valjda će neko razmišljati o svemu ovome kada u nedelju, 16. marta, jer ovi izbori jesu izbori za budućnost Srbije. Kakva god ona bila. Mislim, budućnost. Srbija je lepa. A za budućnost ćemo videti. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top