Početna / Zemlja koje nema / Jahači Apokalipse ne jašu ovce
Jahači Apokalipse ne jašu ovce

Jahači Apokalipse ne jašu ovce

PIŠE: Nemanja Milenković

Mislite da se predugo nalazimo u limbu? Mislite da smo okruženi mitskim figurama iz Otkrovenja Ivanovog? Na svakom uglu vidite znakove nadolazeće Apokalipse, a sanjate i neke jahače na konjima? Bez brige: to je samo nadolazeći smak sveta. Bolje rečeno, to je samo Srbija.
“Prvi jahač dolazi na belom konju, predstavlja antihrista i njegova uloga je da zavede ljude i navede ih na jedne protiv drugih. Nosi luk, a na glavi mu je venac. On je „osvajač“ koji ima misiju podrediti čovečanstvo. Takođe, ima metaforičko značenje za pohlepu u ljudima koja ih je dovela do Apokalipse.”
Ja nisam bio rođen, ali sam čuo za “Kurtu” koji je zajahao svoj narod, mnogi su ga smatrali Antihristom, bio je osvajač, osvojio je čitavu jednu zemlju a onda je podelio. Zaveo nas pod parolom “bratsva i jedinstva”, a ovamo pravio razne smicalice kako bi nas naveo jedne protiv drugih. Čuveni lovac (luk i strela) na čelu nosio je zvezdu okićenu lovorikama (vencem), a narod koji je jahao se osilio i postao pohlepan.“
Drugi jahač dolazi na crvenom konju. Crvena boja simboliše krv koja se prolivala u ratovima. Dobiva snagu da uništi mir na zemlji, nastavi rat koji je započeo prvi jahač, i natera da se ljudi ubijaju međusobno. U ruci drži mač kao simbol rata. Njegovo metaforičko značenje su ratne strahote.”
“Murta” koji nas je zajahao pod crvenim barjacima i nastavio je tamo gde je “Kurta” stao i svojim ratobornim govorima odveo nas u ratove i međusobno ubijanje! Dokle god nas je “Murta” jahao mira nije bilo!
“Treći jahač jaše crnog konja i dolazi kao posledica rata i razaranja drugog jahača. On će donijeti već pokorenom svijetu glad i bolest. U ruci drži vagu kao znak hrane koju mereći oduzima i uništava. Jaše govoreći: „jednu hrpu pšenice za groš, tri hrpe ječma za groš, a ulja i vina neće biti.“
Zajaha nas i “Kurta II” pod crnim barjacima sa pesnicom u sredini. Došao je kao posledica rata i razaranja “Murte”! A u pokorenom narodu otvoriše se “narodne” kuhinje, zavlada glad i siromaštvo, a bolnice se napuniše bolesnima.
“Četvrti jahač „Smrt“ (jedini imenovani jahač) dolazi na bledunjavo zelenom konju. Zelena boja je znak teško bolesnih i nedavno umrlih ljudi, a bleda nijansa označava truljenje. Prati ga bog starih Grka – Had, koji simbolizira pakao. Njemu je data moć svih prethodnih jahača, te ubija ratom, glađu, bolešću i divljim zverima.”
Sad i “Grobar” (smrt) osedla svoj napaćeni i gladni narod… Šta će biti i ko ga prati, ne znam, tek je počeo da jaše!

ŠTA JE NARODE? Prpa a? Da vam kažem iskreno, nema šta da brinete, nema mesta strahu! Jahači apokalipse jašu konje, a ovi naši jašu ovce, tako da možete da se opustite i “zablejite” sa ekipicom u kraju! Ili se možda ovaj Ivan zajebao pa pomešao konje i ovce, jebem li ga… Ko će ga znati.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Gost Kolumnista

Gost kolumnista ponekad ima biografiju. A ponekad nema. Gost kolumnista može da se ponaša kako hoće. Gost kolumnista svoju sliku čuva za sebe. I Ti možeš biti Gost kolumnista.

2 komentara

  1. DUHOVITO I POGAĐA U CENTAR.A OVI ŠTO VOLE DA JAŠU NE BIRAJU
    MNOGO VEĆ DAJ ŠTA DAŠ SAMO DA SU NA POZICIJI JAHAČA.JEDINO DA SE OVCE POBUNE I ODBIJU DA TRČE BEZ OBZIRA NA UDARCE.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top