Početna / Front Page Slide Show / Ja glasam za decu
Ja glasam za decu

Ja glasam za decu

PIŠE: Aleksandar Bećić
Svi smo mi beznačajni. Igramo se odraslih, gledamo kako da, po starom „srpskom“ običaju osiguramo da komšiji što pre crkne krava, gledamo kako da ušićarimo… Balimo nad nekim tamo automobilima koji su skuplji od nečijeg stana, nadmećemo se u tome ko će da ima više na bankovnom računu, razmišljamo kako da (izvinite na prostačenju) zajebemo bližnjeg svog. Oduševljavamo se krimosima i ološem, ludimo nad „zvezdama“ kojekakvih Grandova, buljimo u ekrane kad god se neka Mimi Oro pojavi…
A one prave vrednosti?
Na njih – nekako – ne računamo.
Spremili smo se da prodamo veru za večeru, hoćemo samo da namirimo naš stomak, o zemlji, kulturi, tradiciji i istoriji ne razmišljamo, jer, Bože, nije to baš tako „in“…
A oni nas gledaju.
Klinci.
I kopiraju nas.
Zato su takvi.
Zato što im se ne okrećemo, zato što ne pričamo s njima, zato što im ne objašnjavamo više da su dva i dva samo i uvek četiri, a da šest mogu biti samo ako prevarimo nekoga. Zato što oni vide da smo zavidni i želimo da imamo još, više, mnogo više, pa čak i ako treba da zavučemo ruku u nečiji džep.
A ima onih koji su naši, koji će doći posle nas i koji ne razmišljaju tako prljavo, neljudski. Ima onih koji će nas naslediti, i koji misle da je ipak mnogo važnije sačuvati obraz svoje porodice, čast svog imena i naroda, dostojanstvo svoje profesije. Bez obzira na to da li se radi o čistaču ulice ili neurohirurgu.
Oni uče.
Nažalost, u manjini su.
Zaboravljeni su nedostatkom sredstava u budžetu u kojekakvim školama za talente, Petnici ili već negde drugo.
Ovoj državi je, tragično je to, odavno mnogo važnije da se neki lokalni, regionalni ili republički „baja“ vozi u službenom automobilu, nego da se taj novac koji se potroši u nabavku limuzine i plaćanje goriva – da za školovanje nekog pametnog, talentovanog deteta.
Ipak, ti klinci koji uče, ne posustaju. Znaju da su u manjini, ali žele da rade onako kako su im njihovi roditelji, bake i deke rekli da je jedino ispravno. Zašto vam ovo pričam?
Zato što se bojim da ćemo nastaviti da ih zaboravljamo.
A ne smemo.
Kao što ne smemo zaboraviti ni one klince koji su sa svojim porodicama ostali na Kosovu i Metohiji, u koje se toliko puta zaklinjemo, ali na njega ne odlazimo.
Uoči dana školstva u ovoj zemlji 100 najboljih učenika sa Kosova i Metohije dobilo je nagradu od Srbije. Svako je dobio po jedan tablet računar. I sad će zli jezici da kažu kako je to predizborni trik u režiji naprednjaka, sad će zli jezici da kažu „uh, pretrgli su se“ i šta ti ja znam šta sve ne. Ali ja ću, ma koliko nekome izgledalo neverovatno, da se složim sa Tomislavom Nikolićem. Ili već nekim ko je napisao govor za ovu priliku. Potpuno je svejedno: u pravu je.
„Odrasli će manje grešiti ako im je budućnost dece osnovna mera u odlukama koje donose“, rekao je Master Toma.
A deca, deca su bila zahvalna.
Na tome što su u Beogradu. Što im država u koju veruju poklanja nešto. Što ih nije zaboravila, iako im je teško. Pogledajte uostalom šta kaže jedna od 100 veličanstvenih.
Hvala i Milici i svima njima što veruju ovoj zemlji. Kao što mogu i sva naša deca. Čak i ona koja sada kopiraju ono loše što vide oko nas. Hajde da to promenimo. Hajde da svojoj deci pustimo snimak Milice. Ili snimak onog dečka koji je u Petnici, a koji je bio šikaniran u svojoj školi zato što je gluv, a niko nije hteo da mu pruži ruku.
Nemojte da izneverimo klince. To nam istorija neće oprostiti.
Ja glasam za decu.
A vi razmišljajte za koga ćete glasati na izborima. Ako vam je do toga više stalo.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top