Početna / DOBRI LJUDI / Za sve naše Dolores
Za sve naše Dolores

Za sve naše Dolores

PIŠE: Ivan Điković

Od kada imam „stalno“ zaposlenje, nisam otišao kod državnog lekara. Ima tome više od trinaest godina. Lažem vas, otišao sam jednom, da, po zakonu,  izaberem doktora. Jednom sam se, u međuvremenu, razboleo, ali sam lek potražio u privatnoj klinici. Ne zato što ne verujem državnom lekaru, već zato što nisam mogao da čekam. Koštalo je. Neka je. Zdravlje je najvažnije. Zar ne?
Od te davne 1999. godine, do danas, iz meseca u mesec, uplaćivana je, za moj račun, a na državni račun, manja ili veća svota novca, na ime zdravstvenog osiguranja.
Nisam je ni jednom iskoristio.
Zato, svaki put kada pročitam u novinama, ili vidim na veb sajtovima društvenih mreža, molbe za samodoprinos na ime pomoći kakvom bolesnom mališanu, proključam pun pravednog gneva.
I besan sam.
Na sebe, na prvom mestu. A onda i na druge.
Na sebe zato što ne mogu sav taj novac, jednim potezom pera ili jednim klikom miša, da prebacim na račun i za potrebu malog bolesnika.
Na druge, zato što, svih ovih godina, nisu napravili sistem u kojem taj novac, odmah, bez da i pomislim, ode tamo gde je najpotrebniji.
Naša zemlja, koja uleće u vrtoglavu spiralu smrti, mora da se stara o zdravlju onih koji dolaze. Ni jedna cena ne sme da bude previsoka kada je zdravlje dece u pitanju. A posle njih i nas„velikih“. Za početak, ako drugačije nije moguće, neka se u taj čamac prvo ukrcaju žene i deca.
Pre više od trideset godina, doktorka Saša Božović objavila je roman „Tebi moja Dolores“. Posvetila ga je svojoj preminuloj ćerkici, rođenoj u italijanskom logoru, pa zatim izbegloj u planine. Jedini greh tog deteta je taj da su joj oba roditelja volela svoju zemlju.
Drugi svetski rat je ubio milione mališana, i sa njima i malu Dolores. Potražite knjigu i pročitajte je. Bez obzira da li se slažete ili ne sa političkim motivima, kojih ima, istina je da je to na prvom mestu ispovest jedne majke, žene, malog ljudskog bića u haosu događaja koji nadilaze i najpametnije. Doktorka Saša je znala ko je kriv za to što njeno dete nije rođeno u porodilištu, već u prljavoj zatvorskoj ćeliji. Razumela je sve strahote stradanja te davne 1941, bez obzira što to nije umanjilo njenu ličnu bol. Znala je da je mala Dolores rođena i umrla bez slobode, bez mira, u vremenu bez ljudskog lika.
Kakvo opravdanje imamo danas, u miru, u demokratiji i društvu koje bi volelo da ga nazovemo humanim. Kako danas da opravdamo smrt koja nije morala da se dogodi, ne zato što nije bilo lekova, znanja, instrumenata i tehnologije. Ne zato što nije bilo stotina ljudi, koji su dali i bili spremni da daju, ne očekujući ništa za uzvrat. Ne zato što je rat i stradanje, već zato što se od nereda ne čini red. Zato što oni koji odlučuju o životu i smrti u ovoj zemlju, ne haju.
Kako to da pojmimo a da ne zaurlamo „Zločin!“ Ubistvo kao proizvod nemara.
I zato želim… ne, zato zahtevam, da zdravstveno osiguranje za maloletnike bude apsolutno. Da pokriva sve od običnog sistematskog pregleda, do lečenja na najskupljim svetskim klinikama. I neću da čujem „nema“. Ako nema, svaki put prodajte koliko god treba državnih Audija i Oktavija. Snađite se.
Leka može i mora da bude.
Za sve naše Dolores.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ivan Djikovic

4 komentara

  1. Debeli posmatrač

    Gledam bre ministarku zdravlja na jutarnjem RTS i mnogo se nerviram. Kako se u toj zeni ne javlja ni trunka blama? Samo da se zna: ja sam Dacicu dao glas na zadnjim izborima. Da sam znao da ce da psihijatra stavi za ministra zdravlja, odmah bi sam krenuo u ludnicu

  2. BRAVO ZA TEKST! NE ŽELIM DA RAZMIŠLJAM DA LI ĆE MOM DETETU FALITI LEKOVA!

  3. Ne razumem. Gde su lajkovi za ovaj tekst?!

  4. Jedan od najozbiljnijih tekstova. Autor definitivno razmišlja na ozbiljan način, sklon sam da kažem da sam njegove postove ozbiljno analizirao koliko mi to dozvoljava poznavanje logike i političke situacije u ovoj zemlji. Molio bih redakciju da moju adresu elektronske pošte dostavi autoru ovog teksta koji me je oduševio prethodnim tekstom u kom izražava nepoverenje u sve političare Srbije.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top