Početna / Front Page Slide Show / Izdaja? Evo, ja preuzimam odgovornost
Izdaja? Evo, ja preuzimam odgovornost

Izdaja? Evo, ja preuzimam odgovornost

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Slušao sam, iskreno da vam kažem, obraćanje Velikog Vođe sinoć iz Raške i nisam bio siguran da dobro čujem. Slušao sam ga i danas, čak nisam siguran da li je to bila repriza ili vanredno obraćanje iz Beograda: Ništa novo nije rekao. Samo sam se, vrlo iskreno, zapanjio jednom rečenicom: „Mi smo prihvatili sve što je od nas traženo“. Posle te rečenice, zaista sam očekivao da Veliki Vođa kaže „Evo, ja preuzimam odgovornost“. Ali, izneverio me ovaj put. 

Odgovornost nije preuzeo. Kao što, zapravo, do sada ni jedan jedini put nije preuzeo odgovornost, otkako je došao na vlast. Sve je ostalo na pustim frazama i zamenama teza, u čemu je Veliki Vođa vrhunski majstor.

Znate, kad vam čovek koji se predstavlja da je predsednik vlade sa televizijskih ekrana saopšti „Mi smo prihvatili sve što je od nas traženo u Briselu“, pa još doda da je ublažio kada je odgovarao kako je bilo na „pregovorima“ u Briselu, meni se nameće samo jedno pitanje: A šta si ti to, rode, prihvatio? 

Da je promašeni Boris Tadić 2008. godine izgovorio posle razgovora sa Angleom Merkel „Mi smo prihvatili sve što je od nas traženo“, pouzdano vam tvrdim da bi krv tekla u potocima vrlo brzo i da bi u roku od dva sata na ulicama Beograda bilo najmanje 50.000 razularenih demonstranata, koji bi uzvikivali „Spasi Srbiju i ubi’ se Borise“, dok bi jurišali na zgradu Predsedništva i zgradu vlade u Nemanjinoj. O Skupštini da ne govorimo.

Da je promašeni Boris Tadić 2008. godine prihvatio Ahtisarijev sporazum (koji je inače, obrađen u posebnoj analizi koju sam pisao na ovom portalu) ponekad imam utisak (mada možda i preterujem) da bi ga istog dana obesili na Terazijama. U svakom slučaju, apsolutno stojim da bi zbog toga u srpskoj prestonici bilo krvavih demonstracija opisanih u prethodnom pasusu.

Pre nešto više od 24 sata mnogo momaka koji žive u Severnoj Mitrovici je masovno objavljivalo statuse da je kod njih mirno i da je sve u redu, ali da ne razumeju spin Aleksandra Vučića. U isto vreme, Gospodar je „molio Srbe da ostanu mirni“. „Dragi“ naš „predsedniče“ vlade – mi smo mirni. Čekamo da jednom u životu doneseš poštenu odluku. Da stegneš muda i podneseš ostavku. A ako je nekome do ratovanja, predlažem ti da prvo mobilizuješ u svom virtuelnom ratu one tvoje specijalce koji su sa fantomkama rušili Savamalu. Ili one u crnim džipovima pod Paninom komandom, koji su narodu za izbore uterivali strah u kosti. A onda – trećepozivce: članstvo stranke. Nemoj slati žandarmeriju, policiju, vojsku. Ovi tvoji specijalci će to da odrade dok si rek’o keks.

Vuk Jeremić (šta god vi mislili o njemu kao o predsedničkom kandidatu) nepogrešivo je ocenio da se „Vučić i Tači ponašaju u ovom trenutku na potpuno isti način kao što su se ponašali Milošević i Tuđman kada su želeli da učvrste vlast za narednih deset godina“.

A sastanak u Briselu na koji je Gospodar otišao sa Tomom Bajčetinskim ide tome u prilog. Jer, za razliku od navodnog izležavanja Vučića dok smo pre nekoliko godina „pobeđivali u Briselu 5:0“, sada je Vučić morao da ode sa gola u koji je Hašim Tači zabijao pola sata loptu za loptom. Brisel više ne treba Vučića. Ne treba ga posle rečenice „Mi smo prihvatili sve što je od nas traženo“. 

Prema najnovijim istraživanjima agencije Faktor Plus (a koga drugog), Veliki Vođa ima više od 55 odsto podrške onih koji bi izašli na izbore.

Kako da nema? Računi za struju su uvećani za 100 %, evro je otišao na 124, gorivo je prešlo 150 dinara, cene su otišle u majčinu, a plate ne mrdaju: Dakle, narod ga i dalje voli. Vlasnik džudo kluba u Vršcu otvoreno reketira roditelje u ime SNS i traži siguran glas. U Leskovcu se dele paketići za decu sa čokoladama i blokčićima SNS. U Mladenovcu se deli pomoć – opet – samo članovima SNS.

Kaže ono istraživanje da bi na izbore izašlo 50 odsto glasača. Ja se sada baš uzdam u onu drugu polovinu. molim pristalice Jankovića i Jeremića da se ne zapišavaju i ne takmiče „čiji je veći“.

 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

4 komentara

  1. miha bukovac

    Teško je biti pametan iz pozicije kada nemaš nikakve mogućnosti, kada nemaš jake argumente! Pravda (ona istorijska) nije na ceni, sada se računa samo inteligencija, ona inteligencija iza koje stoji argument jake sile. Srbi nemaju takav „argument“, nemaju iza sebe silu. Srbi u Jugoslaviji su živeli u virtuelnom svetu, taj „virtuelni svet“ im stvorili upravo njihovi „intelektualci“ i njihovi političari! U sprezi jedni sa drugima samo da bi bili „u sedlu“, na vlasti ili tamo gde se uživale beneficije, a vlast je bila u politici a beneficije u SANU. Obe te „poluge“ moći u spezi jedna sa drugom su prodale i uništile sve ono što je prolivenom krvlju u prvom svetskom ratu izboreno na bojnom polju. To znači da u SANU nije bila nikakva pamet, nikaqkve inteligencije, nego lopovština, glupost i poltronstvo, isto tako i u politici, lopovština, glupost i poltronstvo! Neverovatno izgleda koliko su šiptari bili inteligentniji od srbskih „akademika“! i ne samo inteligentniji nego i pošteniji prema svom narodu, svojim običajima (svojoj „kulturi“) i svom jeziku. Dok su SANUisti jezikom „jeli govna“ šiptari su osvajali sebi pozicije i odmah gradili busiju za sledeće korake u osvajanje Kosova i Metohije! Samo iskonski ineligentni šiptari se mogli dosetiti da upregnu Amerikance (i NATO) da ratuju za njih, dok su naši („naši“) objašnjavali da je „pravda na našoj strani“! (Ili, „da svet to neće dozvoliti“!?) Naravno da premijer „pristaje na sve“ jer je svestan u kakvom smo „čabru“. Pok. premijer Đinjđić je možda bio u boljoj poziciji za pregovore, možda je bio i bolji pregovarač, elokventnij, šarmantniji, bolje međunarodne veze je imao, pa ipak, ubili su ga upravo one „patriJote“ koji sada „na sve pristaju“! Treba samo zamisliti Tomu na pregovorima (kao na „najvišem nivou“) ah da, on je iz SANU! onda ništa!

  2. miha bukovac

    Nije mi jasno! zašto i Dragicu nisu poveli sa sobom, uključili u „pregovore“? i ona je (pripada, spada) u taj „najviši nivoo“!

  3. Da su u Briselu prihvatili sve što je od nas traženo,to nam je jasno već odavno, ali ne mogu da verujem da je to javno AV izgovorio.Sve mi se čini da on više ne zna gde bije i da će mo se tek naslušati gluposti,koje će nam biti debelo naplaćene.

  4. Jadno je i bedno to sto nas premier kleci, moli i ponizava ne samo sebe vec i ceo Srpski narod.Da je toliko pametan, kao sto je izjavio u jednoj emisiji na RTS-u povodom podrske upucenoj Klintonovoj u vezi izbora u Americi, on bi raspisao referendum da li gradjani Srbije uopste zele u Evropu pa ako vecina ipak odluci da zeli da kleci i moli da bi usla u nesto sto ce se svakako raspasti vrlo brzo, tek onda moze u ime naroda da se toliko ponizi pred svetom.Svakako, sledeca stvar je ucena da Srbija prizna drzavu Kosovo.Do toga ce doci neizbezno i vrlo brzo.Koliko nas premier drzi do demokratije vidi se iz clana ustava vezano za izbor narodnih poslanika koji se biraju po partiskoj listi sto u prevodu znaci da ce sve isti ljudi biti na vlasti dok ne odu na onaj svet.Da zaista zeli promene i dobro Srbiji, posto ima dvo-trecinsku vecinu u parlamentu, posten covek bi promenio clan Ustava tako da gradjani glasaju za svoje narodne poslanike koji nesto vrede u tom okruzenju.Da ne zalazim u temu migranata i ekonomije koje su tek katastrofalne.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top