Početna / Front Page Slide Show / Igre imamo, hleba nam fali
Igre imamo, hleba nam fali

Igre imamo, hleba nam fali

PIŠE: Aleksandar Bećić

Dan je počeo zabavno! U (navodno) Đilasovim novinama – prvi potpredsednik Vlade Srbije, iz Srpske napredne stranke, dao ekskluzivni intervju (iz više delova). Najavljuje nam rekonstrukciju Vlade! Kaže čovek – biće smena, samo im „treba deset dana bez stresa“.
Dobro je. Dakle – neće skoro! A i ako bude skoro – biće to nebitne promene. Ovo je (barem kako sada stvari stoje), do sada najstabilnija Vlada Srbije. I to još od vremena vladavine Saveza komunista. Ne, ne šalim se: jer – čim se načini neki faul u susretu najvećih igrača – zna se kod koga se ide. Kod glavnog sudije. Tome.
Pomenuti predsednik Srbije Nikolić po imenu Tomislav, od milja poznat i kao Sveti Toma Ordenski (koji je od poslednjeg teksta o njemu dodelio još jedno odlikovanje) je pravi čovek za smirivanje stvari. Takoreći – mirotvorac! Eto, pre nekoliko dana je masu naroda na Oplencu smirio samo jednom rečenicom. A čudno je bilo: povici „uaaaa, izdajnici“ su uobičajeni na ovom mestu, ali ih ovaj put nije „zaslužio“ prestolonaslednik Aleksandar II, već predsednik Vlade.
Slab je Nikolić po imenu Tomislav prema Ivici. Eto: ministarka iz naprednjačkih redova zatraži smene nekolicine socijalista, a Sveti Toma Ordenski već unapred zna da ko će ga nazvati. Sam se za telefon hvata i kaže unapred pripremljen tekst „ne brini, Ivice, biće sve u redu“. I ne da smenu.
Mudar je Nikolić po imenu Tomislav. Zna da se ne sme koalicija tresti. Ne može se dogovor kršiti, niti narod uzbunjivati. Jer, bolji život samo što nije. Dok dobijemo Datum i eto nama investicija. I sreća sreća radost.
Doduše – nekima će biti zamrznute plate i penzije do tada, ali dobro, bože moj. Mora neko da plati ceh. Plate će se sigurno zamrznuti, jer naš večiti ministar finansija Dinkić po imenu Mlađan ne poznaje druge mere od onih koje mu iz MMF-a izdiktiraju. A sindikati naravno – neće reagovati.
Za penzije – nešto nisam siguran. Ipak je tu PUPS d.o.o. sa svojim doživotnim predsednikom Krkobabićem po imenu Jovan. On u svoje biračko telo ne da, a za telo koje zastupa po državnoj funkciji (da podsetim: on je ministar rada!) baš i nije previše zainteresovan… Na kraju krajeva, zna Krkobabić senior da će ti radnici, jednog dana postati penzioneri. I eto onda njih u PUPS d.o.o.
Ne sme se, dakle, koalicija tresti, ni dogovor kršiti. Sad će investicije. Samo što nisu. Tako kažu.
A kad one dođu, glavni ministri će odahnuti. Niko neće pominjati da ih treba smenjivati. Skandale i afere u javnim preduzećima niko neće pominjati. Bahatost direktora raznih firmi gubitaša naglo će se zaboraviti. Talovi i procenti ostaće zaključani u trećoj fijoci, u dnu stola. Neko će, možda, i morati da se spakuje, ali taj neko je zadužen za manje važan resor, ili manje bitnu firmu. Čisto da se pokaže kako Vlada radi „ni po babu ni po stričevima“. Glavni ministri će održati još jednu telefonsku sednicu Vlade. I na sednici će zaključiti kako su investicije – eto – iza ćoška. Potom će mirno sesti u svoje limuzine pod pratnjom. Pozvaće Nikolić po imenu Tomislava i razmeniti po koju kurtoaznu, da i njega obaveste kako je koalicija nikad jača i kako su investicije „na dohvat ruke“. A onda će krenuti na sastanak sa svojim omiljenim novinarima, da intervju ekskluzivni daju. I reći će „evo, narode, hleba“.
Igre su nam odavno obezbedili.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top