Početna / Front Page Slide Show / Gorčina u ustima
Gorčina u ustima

Gorčina u ustima

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Gorčina u ustima. To je u najkraćem osećaj koji svaki iskreni opozicionar, na prvi poglad, danas ima. Naravno: Posle bitke – svi su generali. Posle utakmice, svi bi da budu selektori ili barem kondicioni treneri. Tako vam je i sa izborima. 

No – činjenica je: Ne treba za ovaj debakl kriviti ni „krezube“, ni „bezube“, ni „zlu sudbu“, ni porobljene medije. Treba kriviti opoziciju! 

ZAŠTO KRIVITI OPOZICIJU?

Zato što za 12 godina šarenolike vladavine i pet godina opozicioniranja nije uradila ništa na tome da sredi katastrofalne biračke spiskove, koji su oduvek bili sredstvo mešetarenja.

Zato što je upravo sadašnja opozicija (pardon, nekadašnja vlast, nekada jedinstvene Demokratske stranke) do savršenstva dovela metodu medijskog ucenjivanja i partijskog zapošljavanja.

Zato što za pet godina opozicioniranja nisu otvorili nijedan novi medij (da izuzmemo portal „Opozicionar“ i televiziju Šabac): Ispustili su (zar ne, Tadiću?) mogućnost da na tacni kupe Studio B jer je pola miliona evra za njihove šeme bilo previše, a imali su na raspolaganju barem tri puta više para od toga. Nisu otvorili (zar ne, Šutanovče?) nijedan dnevni, nedeljni list, jer, ko bi za početak dao 250.000 evra? Nisu uložili ni žutu banku u jedini pošten dnevni list (Danas). Nisu se osvrnuli ni na jedan nezavisni portal; Nijednog vlasnika nisu pozvali na razgovor da bi sarađivali s njim. Makar i sa obećanjem kako će „jednog dana“ „ispoštovati“ njegov portal, medij, blog, radio, bilo šta…

Zato što su bili suviše zaljubljeni u sebe, svoje funkcije, svoje stranke i pokrete pa su pomislili da će biti dovoljno da se pojave na izborima i da će se, po ko zna koji put, svi usrati od sreće.

Zato što u svojoj samozaljubljenosti nisu pokazali ni trunku političke promišljenosti.

Zato što su pristali da ih kupi Aleksandar Vučić. Zar ne, Ljajiću, Pastore? Zar ne, Čanku?

MA, BELI JE KRIV ZA SVE

Još jedna opoziciona zamena teza: Grupa građana Ljubiša Preletačević Beli, Samo jako je kriva za sve.

Idiotizam bez granica. 

Opozicija Srbije (pardon: „onlajn“ opozicija Srbije) više je vremena potrošila pljujući po Luki Maksimoviću (Ljubiši Preletačeviću Belom) nego po Aleksandru Vučiću i njegovim potezima.

Upravo opozicionari su iz sve snage optuživali Belog da je Vučićev, da je trojanski konj, da je neozbiljan, da nema program. Nisu ostajali dužni ni sa naprednjačke strane prvo govoreći kako je Sorošev proizvod i pobedonosno pokazivali „fotku“ iz emisije koju je snimio Vice, gde Luka razgovara sa Srđom Popovićem.

A da se ne lažemo, gospodo opozicionari: Za razliku od velike većine vas (koji ste obećavali da će koliko danas da poteče med i mleko selima i gradovima Srbije), taj „klinac“ iz Mladenovca je sa svojim drugarima pokazao više političke zrelosti nego bilo ko od vas:

Rekao je da je njegov politički program – Ustav Republike Srbije. Da bi sva ključna pitanja (EU, NATO, Kosovo) rešavao referendumom. Da bi vladali ljudi koji su za to stručni, a da bi on sam šetao po svetu s prvom damom.

Ostalo? Ostalo je bila čista politička parodija koju ste, gospodo opozicionari, morali da podržite. A to ste propustili.

A SAD LEPO ZAVRNITE RUKAVE

Pošto za politiku više nisu, predlažem većini predsednika stranaka i članovima predsedništava istih da podnesu ostavke. Danas. To se odnosi na DS, SDS, DSS, NS, i mnoge druge skraćenice.

Isto predlažem i pojedinim liderima pokreta koji su bili na dobrom putu da postanu lideri opozicije, a onda su zaslepljeni svojom idejom spucali sebi rafal, ne u noge, nego u grudi junačke. Tu mislim na DJB i Dveri.

Duboko sam ubeđen da bi Saša Janković sigurno osvojio koji glas više da nije bilo Balše, Kene, Šuleta. Isto važi i za Jeremića kog su podržali Velja, Verko i Dijana ex SPS. Ostali očigledno nisu uspeli da prodaju svoju priču.

ZAŠTO, ZAPRAVO, NISU USPELI? 

Zato što su hteli da o(p)stanu obor-knezovi.

Zato što su se oslanjali na main-stream medije i društvene mreže.

Zato što nisu reagovali kada je REM odlučio da nije nadležan za monitoring medija.

Zato što nisu reagovali na najavu OEBS-a da neće u punom kapacitetu pratiti izbore.

Zato što su pristali da trče trku sa gomilom onih koji su bili tu da se slikaju, a nisu bili spremni da zavuku ruku u svoj džep i izvade neki dinar.

Zato što je, objektivno, Veliki Vođa uspeo da i u ovoj partiji šaha pametnije odigra i preko manjina osvoji većinu izašlih birača.

Zato što svi opozicioni kandidati zajedno nisu imali ni deseti deo budžeta koliko je imao Veliki Vođa.

ŠTA SAD?

Jedan moj prijatelj mi je sinoć, oko 23 sata, poslao poruku da obožava moj optimizam, jer sam još jednom rekao da je Vučić na silasku moći.

Evo zašto sam optimista:

Uskoro (za manje od godinu dana) moraju biti raspisani izbori za Grad Beograd. U Beogradu je Veliki Vođa najtanji. Grad vode upravo oni po kojima Veliki Vođa sve vreme pljuje. Većina sumnjivih poslova koja je napravljena tokom vladavine „žutih“ delo su trojca Vesić-Mali-Dinkić. On mora da ih menja.

Kompletnoj opoziciji predložio bih da se već sad okupe u dva tabora: levo i desno. Dogovorite se o strategiji i izbacite po jednog novog lidera. Da li će to biti na levom centru Janković, a na desnom Jeremić, nije mi bitno. Ljubišu Preletačevića Belog (Luku) ostavite po strani, jer njegove glasače nemate. I nećete ih nikad imati. To su oni koji vas ne vole. Da biste donekle to ublažili, otarasite se starih lica. Potpuno.

Za ime Boga, napravite svoje medije! Nemojte misliti da su virali bogom dani i da je Beli napravio čudo preko interneta pa možete i vi. Obiđite sela oko Beograda. Budite stalno tamo. Nađite dobre domaćine. Neka govore samo podacima. Neka ništa ne lažu. Videćete da su podaci na vašoj strani.

I ZAPAMTITE, OPOZICIONARI:

Ako sledeće godine izgubite Beograd, nećete više postojati na političkoj mapi Srbije, a jedina poštena opozicija biće pokret Ljubiše Preletačevića Belog. Meni to, iskreno, i ne smeta toliko.

Jer – družina iz Mladenovca vam je pokazala kako se vodi kampanja bez dinara. Samo sa prilozima.

Družina iz Mladenovca je nepredvidiva sila koja se javlja niotkuda i rešava problem. 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

15 komentara

 1. Dragana Jovanovic

  Bravo! Pravo u sustinu!
  I u krtinu!

 2. Е мој Бечићу, написа ти одличан текст како да се организују и освоје власт, а ни реч зашто да је освоје или шта да раде кад је освоје.

 3. Problem je taj sto niko nece dosovce…unistili zemlju,,,,,zastitnik gradjana cutao,,,jeremic trosio kao tudje, radikali bi sve pobili,,pa koga ce Srbija ,,,,to je problem,,,pozajmiti se, uloziti u proizvoodnju,,u tome je razlika,sadasnje i biovse vlasti,,da je ovako radio bilo ko od opozicije sada bi bilo tesno na izborima,,,
  zamislite radulovica,,,duguje porez u americi, pa sta ovde radi, normalno sve sto mu kazu iz amerike ili ce da ga privedu, i ko ce za njega da glasa,,,sve je jasno,,

  • U proizvodnju cega ulazu ? Pola DOS-a ti je pored Vucića ….

  • Ne lupetaj života ti. Radulović da duguje porez u Americi , već bi sedeo u nekom zatvoru tamo. To je najveći zločin u USA i ganjali bi ga do kraja sveta. Ne bi mogao da se šeta Srbijom i sedi u skupštini.
   Nisam glasač Radulovića , samo znam kako to funkcioniše tamo. Npr. u EU i Švajcarskoj ne možeš otvoriti račun u banci , a moraš ga imati , ako ne dokažeš da nemaš američko državljanstvo i moraš da potpišeš izjavu da to nisi. Ako jesi Amerikanac onda potpisuješ saglasnost da mogu da ti skinu pare sa računa i plate američkoj državi porez. Nema veze što živiš u Berlinu , ti plaćaš porez jenkiju .

  • AVE BELI … SAMO JAKO…. TI SI POBEDIO…. KO RAZUME SHVATIĆE…

 4. „Zato što su bili suviše zaljubljeni u sebe, svoje funkcije, svoje stranke i pokrete pa su pomislili da će biti dovoljno da se pojave na izborima i da će se, po ko zna koji put, svi usrati od sreće.
  Zato što u svojoj samozaljubljenosti nisu pokazali ni trunku političke promišljenosti.“Plus sve ostalo.
  Sve rečeno.Kao i uvek sa zadovoljstvom čitam Vaše tekstove.Bravo Aleksandre Bečiću.

 5. Ovaj treći komentar najbolje ilustruje koliko je svima mozak u tv prijemniku.Što se tu čuje to je zakon, a niko da razmisli, zbog čega mu se tu koješta servira.Vrlo je bitno imati medije na kojima se mogu ravnopravno iznositi argumenti, pa šta se kome sviđa neka izabere.Što se tiče opozicije, trebaju nam neki novi ljudi, ali manje alavi i sujetni, pa onda neće biti teško pobediti ovu bagru.

 6. Sjajna post-izborna analiza. Pozitivno naelektrisana energijom koju nam je Beli svima doneo. Uslovno Beli, a zapravo svi koji su oko njega razbili mrak beznadja minulih let. Ali grešiš Aleksandre što misliš da „opozicija“ treba da se spase. Korektno si im stavio grehe na dušu. Nema tu izlečenja i „novih ljudi“. Zašto bi i bilo? Iz nekog romantizma jer su nekad ta imena stranaka značila nešto drugo? Nee. Treba ih pustiti i nestaće prirodno već nakon sledećih izbora. I DS i DSS i LDP i SRS i SPS i razni Vulini, Ilići, Čankovi, Ljajići, Tadići, Jeremići, Jankovići… Dolazi novo vreme sa novim ljudima oko novih -starih ideja. To je srpska katarza.

 7. Opozicione grupe da gledaju dobrobit za drzavu oni bi se dogovorili za jednog kandidata.ali problem je u njihovim guzicama da nju smeste u fotelju.prokletinje.nema nikakve druge greske .tako je to kod nas srba.

 8. potpuno je isto pobedio Jeremić ili Jankovic, Seselj…..
  Jedina prava opozicija liberalima, globalistima, EU, Nato- su Zavetnici, Dveri i Nikola Aleksić.

 9. ma i ja mislim da je opozicija kriva, ja bi to sve po glavi tuko da se opamete, ako može. onaj što je na vlasti bio i osto uzo sve bitange oko sebe i ostavio opoziciji da se bije sama sa sobom. a volem nekako, opozicione komentare i komentatore jer oni najbolje znaju unutrašnje probleme, onako iz stomaka. vidi se da je bosanska škola.

 10. Beli smo svi

  Odlucna analiza, malo emotivna prema starim okaljanim strankama ali razumem, do pojave Belog one su nam bile slamka spasa. Trebace malo vremena da se slegne i ako bude srece da se pojavi jos neka…

 11. Opozicija je ista kao i vlast, Jankovic ,Sotanovac,Boris Tadic i svi ostali nisu nista manje zlo od Vucica , niko od tih. judi nije rekao zbogom stranackoj funkciji posle svakog debakla koji su doziveli , nadajuci se da ce ih Jeremic i Jankovic pokriti ali se to nije desilo , a i da je iko od njih na vlasti nista drugacije ne bi bilo nego sto je sada i sto ce biti , samo se imena razlikuju

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top