Početna / Front Page Slide Show / Godišnjica Svetog Tome Ordenskog
Godišnjica Svetog Tome Ordenskog

Godišnjica Svetog Tome Ordenskog

PIŠE: Aleksandar Bećić

Godina je dana prošla od kako sam u večernjim satima na dva ekrana paralelno pratio rezultate predsedničkih izbora. Godina je dana od kako sam video Aleksandra Vučića (tada nekonsterniranog) kako pobednički ulazi u salu gde se održavala konferencija za novinare i kako uzvikuje „pobeda, pobeda“. Godina je dana od kako sam shvatio da je Srbija izabrala da joj predsednik bude – Nikolić po imenu Tomislav.
Te večeri Srbija je izabrala čoveka koji je bio četnički vojvoda; čoveka koji je Srbe (kao i njegov bivši šef) delio na patriote i izdajnike; čoveka koji je želeo da ratuje sa celim svetom; čoveka koji je svakog dana delio packe iz patri(J)otizima. Po cenu da budem dosadan, ponoviću da se radi o čoveku koji je u februaru 2003. godine poručio Zoranu Đinđiću da je i Tito pred kraj života imao probleme sa nogom. Tog dana Srbija je izabrala za svog predsednika čoveka koji je govorio kako se nikad neće pomiriti sa gubitkom dela teritorije, kako nikad ne bi pogazio Ustav…
Ali, prosvetlio nam se Nikolić po imenu Tomislav, nekad radikal, tada naprednjak u duši, a sada po zanimanju Predsednik Republike Srbije. Toliko se prosvetlio da je naprosto zaboravio kako je pre deset godina govorio da će Srbija sačuvati „svaki pedalj svoje teritorije, jer ne bude li Kosova neće biti ni Srbije.“ Toliko se prosvetlio da je naprosto zaboravio kako je pre sedam godina govorio da se nikad neće složiti sa okupacijom „dela teritorije Srbije“.
Ali to je bilo pre sedam godina. Sad je već godinu dana predsednik, koji se de fakto pomirio sa gubitkom dela teritorije. Zato što se sad bavi „realnom politikom“. Zato valjda više i nije u radikalima, već u naprednjacima. Strogo se držeći slova Ustava  – pogazio ga je. No, to nećete čuti u mišljenju Ustavnog suda.

STIROPOR JE KRIV ZA SVE
U zabludi ste svi vi koji smatrate da se Nikolić po imenu Tomislav prosvetlio onog dana kada je od svog kuma i vojvode četničkog Šešelja doktor Vojislava otišao. Ipak je za njegovo prosvetljenje zaslužan – stiropor!
Setite se njegovog vapaja, sa stiropora pred Narodnom Skupštinom! Zatražio je vanredne izbore i krenuo da glađu štrajkuje! Beše to pre dve godine. Zaglavio je tada Nikolić po imenu Tomislav čak i u bolnicu. Doduše, privatnu, ali nebitno. Spasili su mu, Bogu dragom hvala, zdravlje! I spasili su ga, što je najvažnije, stiropora!
A danas? Danas je Nikolić po imenu Tomislav predsednik svih Srba. U to ime je i ostavku u stranci dao. Ne zamera mu narod što nije poboljšao kvalitet života običnom Srbinu. To nije u njegovoj nadležnosti, uostalom. Time treba da se bave neki tamo ministri u Vladi… Ne zamera Nikolić po imenu Tomislavu narod ni to što je svoju kuću u Bajčetini preko noći završio. Ne zamera mu ni to što mu je sin kupio novog audija: pa ko će da mu kupi auto, ako sin neće! U suštini, kako narod da zameri nešto svom predsedniku? Ma nikako! Čak ga od milošte nezahvalni narod zove Sveti Toma Ordenski!

ZA GODINU DANA 245 ODLIČJA
Nemojte mi zameriti: morao sam da pronađem sve koje je Nikolić po imenu Tomislav, po zanimanju Predsednik Srbije odlikovao u poslednjih godinu dana. Neka imena ćete prepoznati. Pred nekima ćete osetiti strahopoštovanje i divljenje. Neka, nažalost, nećete ni prepoznati. Ali, prema podacima koje sam uspeo da sakupim, Nikolić po imenu Tomislav odlikovao je ordenjem 75 osoba i institucija, a medaljama 170 pripadnika Ministarstva odbrane. Ukupno – 245 odličja. Još malo pa – svakog radnog dana po jedno odličje. Orden jednom nedeljno, barem!
Zasigurno je najviše odjeknulo u javnosti kada je Nikolić po imenu Tomislav posmrtno odlikovao Uga Čaveza. Nisam siguran šta je to Bolivarska Republika Venecuela učinila za srpsku privredu, koliko je novca uložila u našu zemlju, kako je svojim ugledom pomogla rastu ugleda moje zemlje, ali, s obzirom na to da je drug Čavez mrtav – neću komentarisati njegov orden.
Baš kao što neću komentarisati ni orden koji je dobio Veran Matić od Predsednika. Znam samo da sam tada shvatio da su čuda moguća.

DA NE BUDE KAKO SAM IZMISLIO… 
Dakle Predsednik Srbije odlikovao je:  majora Gorana Savića (posthumno); vodnike I klase Slavišu Markovića i Nebojšu Milića (posthumno), policajca Miroslava Stamenkovića (posthumno). Slava mrtvima.
Odlikovao je i potpukovnika Tomislava Bećagovića. Još 170 pripadnika ministarstva odbrane dobilo je medalje za obavljanje dužnosti, od toga 140 lica u prošloj godini. Dodeljeno je 80 zlatnih i 90 srebrnih medalja.
Nikolić po imenu Tomislav je umirio svoj patriotski deo savesti odlikovanjima za zvaničnike evropskih zemalja koje nisu priznale nezavisnost južne pokrajine:  dodelio je Orden Republike Srbije predsedniku Grčke Karolosu Papuljasu, predsedniku Rumunije Trajanu Baseskuu i premijeru Španije Marijanu Rahoju, predsedniku Slovačke Ivanu Gašparoviču i predsedniku Kipra Dimitrisu Hristofijasu.
Odlikovao je i Remzija Klarka, Sergeja Šojgua, 12 lidera bivših sovjetskih republika (od kojih su neki na vlasti i po dve decenije), Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka (iako Beograd već više od godinu dana drži sankcije ka Belorusiji).
Odao je priznanje ordenima za Afksendijosa Kalangosa, Mikisa Teodorakisa, Nikitu Mihalkova, Petera Handkea, Patrika Besona, Harolda Pintera (poshumno), Mohameda Dahlana, Fulvija Grimaldija, Lijanu Kaneli, Rolfa Bekera, Franca Vebera, Aleksandra Mihajloviča Babakova, Migela Anhela Moratinosa, Pjera Mari Galoaa, Pera Jakobsena, S. Čamana, Joheia Sasakavu, Majkla Kosidovskog, Eugena Simiona, Rajka Dolečeka, Volfganga Rithera, Nataliju Aleksejevu Naročnicku, Sergeja Kostjana, Ivana Čarotu, Džona Lohlanda, Džafera Abdula Mehdija Sahiba, Alda Bernardinija, Janosa Haralampidisa i Makla Parentija.
Nikolić po imenu Tomislav je ordenje dao i Liju Guobangu i Veiju Đinghuiju (bivši kineski ambasadori) kao i Tošiju Cunozakiju, najvećem Srbinu među Japancima.
Naravno, odlikovao je on i pojedine institucije: Osnovnu školu „Lazar Savatić“ iz Zemuna, Prvo beogradsko pevačko društvo, Institut za fiziku, Istorijski muzej i Narodnu biblioteku. Odlikovao je posthumno Vladimira Lukovića, a za Dan državnosti i Milunku Lazarević, Radoslava Zelenovića, Mariju Crnobori. Odlikovao je i počasnog reisu- l- ulemu Hamdiju Jusufspahića. U istoj „turi“ za versku toleranciju je odlikovao arhimandrita SPC Jovana Radosavljevića, župnika Jakoba Pfajfera, biskupa Ištvana Čete-Semešija i dugogodišnjeg predsednika Saveza jevrejskih opština u Srbiji Acu Singera.
Ako sam nekoga preskočio, oprosti mi, Nikoliću po imenu Tomislave.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

3 komentara

  1. Ivan Đikovic

    Ubosti temu, ko prstom u oko, prilično je teško. Lakše je, kao u ovom slučaju, ubosti prstom u pekmez. Gospodin predsednik, Nikolić „diplomac“ Tomislav je ništa drugo do posledica. Uništavati njega u tekstovima nije teško, i zato je to, prst u pekmez za svakog kolumnistu. Ubosti prstom u oko zahteva odlučnost koja prevazilazi pero i mastilo pukog hroničara. Otud i moje neslaganje, ne sa sadržajem, nego sa, slučajnom ili ne, tendencijom koju donose redovi o Nikoliću. Naime, kritikovati posledicu zemljotresa je ništa drugo do glasno vikati u rupu koja se usled potresa otvorila u zemlji. Da li će iz te rupe, kada je jednom zatrpamo, iznići svirala poput one u bajci o caru Trojanu, to još ne možemo da znamo. Ali, sigurno znamo da kritikovanje posledica za cilj može da ima, između ostalog, i sakrivanje ili relativizovanje uzroka. A uzrok pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima zaslužuje svaku pogrdu i osudu. Pitanje je, ko je prouzrokovao izborni rezultat koji je postigao SNS, a iza tog pitanja dolazi i drugo, na koji je način i kakvim to delovanjem došlo do toga da birači odluče da poverenje poklone aktuelnom predsedniku i njegovim stranačkim pajtašima. Odgovoriti na to pitanje je, čini mi se, poput udaranja štapom u svetu kravu, koja, i kada je na vlasti, i kada je u opoziciji, ume nekako uvek da se provuče bez odgovornosti. Na kraju krajeva, ta ista sveta politička krava, Demokratska Stranka, obezbedila je pre mnogo godina, današnjim vlastodršcima, spokojan politički kontinuitet u srpskom višestranačju, upravo ne pozivajući ih na odgovornost. Oni (DS) su tada, kao što se i sada čini, kritikovanjem posledice, zamaskirali odgovornost onog koji je posledice prouzrokovao. Danas se samo zatvorio krug, i stari dug je vraćen. Naše samoubistvo nije otpočelo ni prošlogodišnjim, ni prethodnim izbornim ciklusima već tada kada su borci odlučili da postanu hroničari. Danas smo hronično oboleli od kolektivne amnezije koja se, ovakvim, površno pozitivnim člancima, samo dodatno pothranjuje. Vreme je da se ozbiljnije i odgovornije politički deluje, čak i kada je to delovanje naizgled benigno, poput pisanja politički angažovanih tekstova. Ovako, sve mi to liči na sledeći citat. „Ja sam odviše star da bih pošao s tobom, ali poslušaj moj mali savjet. Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.“ Njegova Visost Broj 1

  2. Ne mogu da shvatim zbog cega Toma nije pozvan u tuzilastvo da razjasni neke stvari (otkud je znao za ubistvo Djindjica), a za orden trebalo je da i Seselju okaci jedan u znak zahvalnosti sto ga je uveo u politiku i za cin vojvode. Izuzetno dobar tekst u potpunosti se slazem sa Aleksandrom .

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top