Početna / VESTI / Dnevna doza kulture / Godina u kojoj je Srbija izgubila mnogo
Godina u kojoj je Srbija izgubila mnogo

Godina u kojoj je Srbija izgubila mnogo

Neko će ovu godinu pamtiti po velikom broju olimpijskih medalja koju su osvojili naši sportisti u Brazilu. Neko će ovu godinu pamtiti po izborima koji su bili nepotrebni. Ne zamerite mi što mešam ono što je nespojivo na prvi pogled: radost i tugu, život i smrt, ali, ja ću ovu godinu, nažalost, pamtiti po onima koji su umrli tokom nje.

Već sad se može reći – previše njih je otišlo. Ovo je godina kada su zemaljsku Srbiju napustili ozbiljni umetnici. Među njima i one zaboravljene i one koje nikad neće otići u zaborav. Dušan Golumbovski. Dragan Gaga Nikolić. Marinko Madžgalj. Bata Živojinović.  Milorad Mandić Manda. Lola Novaković. Ljuba Popović.

I sad – Mira Stupica. 

Dokle?

Znam: Reći ćete – dobro, žena je doživela 93. rođendan, dugo je bila na ovom svetu. Neko će reći da se odmorila. Ali, ipak, ostane gorak ukus u ustima i zatreperi dah kad pomislite šta je sve ostalo iza nje. U svom dugom životu slobodno možemo reći najveća srpska pozorišna glumica ostavila je neizbrisiv pečat svojim ulogama koje je ostvarila u Šapcu, Nišu, Zagrebu, Narodnom i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na daskama Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta i Zvezdara teatra, kao i Crnogorskog narodnog pozorišta… Nije postojao žanr u kom ova pozorišna diva nije pokazala da njenim telom teče gluma.

Na filmu i televiziji ostavila je pečat u pedesetak ostvarenja. Za svoje glumačke bravure dobila je Dobričin prsten, tri Zlatna lovorova venca sarajevskog MESS-a, dve Sterijine nagrade… Zaslužila je i Zlatnu arenu, kao i nagradu Pavle Vujisić za životno delo. Dobila je još mnogo, mnogo nagrada.

Oni koji vole glumu i pozorište odavno su pročitali njenu knjigu Šaka soli, koja govori o vremenu u kom je Mira Stupica ostala večito urezana.

Telo Mire Stupice biće kremirano na Novom groblju u Beogradu u utorak, 23. avgusta u 13. časova.

Njen život bio je pozorište. Teatri u Srbiji to ne smeju zaboraviti. 

 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top