Početna / Front Page Slide Show / Gde se danas brani otadžbina?
Gde se danas brani otadžbina?

Gde se danas brani otadžbina?

PIŠE: Petar Latinović

Ovih dana, uz povike „Moramo odbraniti Kosovo“, „Predali smo Kosovo“, čujem i onu drugu stranu: „A čime to da se branimo“ ili „Kako misliš da se odbranimo“. Pravimo grešku. Nije pitanje čime, niti je pitanje kako, već je pitanje – GDE. Zaista, a gde se danas brani Srbija?

Frontovi su ovih godina različiti. Nije to više samo neko brdo odakle se vijori zastava na osmatračnici, il’ neki blatnjav rov u kom se kriješ od minobacača i snajperista. Front je danas na svakom pragu, ispred svake kuće. Ali, na ovaj front se ne ide sa mitraljezom ili motkom pod miškom, već je korisnije poneti na taj front znanje, umeće, vaspitanje. Znam – zajebano je. Naviklo se na rafale, na mlaćenje… Jednostavnije je. Samo ti treba kažiprst na orozu i – udri! A što ne bi tim istim kažiprstom okrenuli nekoliko strana neke knjige pa da nešto u glavu i uđe? Il’ na primer ona ruka što se mahinalno hvata za pomenutu motku, bolje da uhvati kvaku od nekih vrata da bi stariji mogli da prođu. Ili možda neka dama.

Već čujem da neko iz onog rova viče kako to što pričam/pišem nema veze sa odbranom države. Ima bratac, samo ti to ne kapiraš, jer ti se mozak previše puta restartovao od detonacija. Znam, nekad je metak jedina opcija. Al’ bilo bi dobro da barem bude poslednja opcija, a ne da bude među prve tri. Da smo malo više okretali stranice nekih knjiga, možda bismo pročitali ono što su drugi pisali, a koji su bili u istim govnima kao i mi. I onda bi možda mi ta govna mogli da namirišemo mnogo pre nego što ugazimo u njih. Ili da smo možda taj prst turili na čelo da nešto smislimo, pre nego što smo ga turili u uvo i zapevali.

I gde se danas brani Srbija. Brani se druže moj na svakom koraku koji napraviš. Samo je bitno da taj korak nije umrljan nevinom krvlju, jer se možeš lako okliznuti. Srbija se danas brani i na svakoj izgovorenoj reči. Samo je bitno da ti se jezik ne zaplete u neku uvredu koja će nekog nedužnog povrediti i naterati ga da se maši opet za pomenuti mitraljez, snajper il minobacač.

A ti ćeš onda biti prinuđen da uskočiš u onaj blatnjavi rov iz kog ceo svet izgleda drugačije.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O petar

Jedan komentar

  1. Obrovac Bukovica

    Kratko, jasno i precizno.
    Svaka čast!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top