Početna / Front Page Slide Show / Gaudeamus igitur
Gaudeamus igitur

Gaudeamus igitur

ILI KAKO JE SRBIJU UPROPASTIO „KADAR“ SA PRIVATNIH UNIVERZITETA

PIŠE: Aleksandar Bećić
Danas je međunarodni dan studenata. A juče je bio međunarodni dan tolerancije. A sutra će biti međunarodni dan šarenih čarapa. Ili dan nacionalne sloge. Ili već neki treći. Valjda.
Studenti svoj međunarodni dan proslavljaju neradno. Kako drugačije? Pa, nedelja je!
Uostalom, i prvi stihovi studentske himne kažu „Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus“ – što u prevodu na naš jezik znači „u veselju živimo dok smo tako mladi“.
Zato su ovi svršeni studenti, masteri i doktori nauka u srpskoj skupštini tako veseli! Mladi su duhom! Zato ovi svršeni studenti, masteri i doktori nauka (a oni naročito), koji su spremali naučne radove iz oblasti „kako ispeći najbolju rakiju u prirodnim uslovima, bez prisustva prodavnice u neposrednoj blizini“, ili „uticaj stiskanja šefove torbice prilikom nošenja iste dok šef gostuje u zvezdama Granda“, tako vedri!
Znaju oni da nas, sa svojim znanjem i bogatim životnim iskustvom (jer radnog – nemaju) vode u veselu i razdraganu budućnost! Znaju oni da su na svim mestima pouzdani i provereni kadrovi, puni i prepuni znanja, kao što je šipurak pun vitamina!

DOKTOR ZA BEOGRAD
odbrana doktorataEto, na primer, jedan od tih kadrova koji rukovodi vrlo stručno ovom zemljom je predsednik parlamenta.
Pre nekih pet godina nije ni razmišljao da će postati naučni radnik, ali se onda sreo sa Mićom Megatrendom (možda, kažu zli jezici, u avionu ovog naučnog radnika)… I rešio da i on postane naučni radnik. Pa da i on ima svoj avion, valjda. Mića Jovanović je čovek koji zna šta je motivacija. Naročito ona radna: zato su mu valjda i magistarski rad i oba doktorata vezana za radnju motivaciju!

aermedia.com igor salingerPrvi čovek srpskog parlamenta je doktorirao na temu „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)“. Iako mu je Mića lično bio mentor, dobro informisani izvori kažu da prvi potpredsednik vlade nije bio zadovoljan dosegnućima ovog rada. Jer, da jeste, SNS bi odavno posle smene Đilasa postavio čoveka koji je – doktor za Beograd! Ovako, ostaje mu manje značajna funkcija…

DOKTOR ZA BAZEN
No, da ne bude da stalno pominjem samo kadar naprednjaka, tu je i vrlo važan funkcioner onoga što je ostalo od Demokratske stranke, Aleksandar Šapić, u narodu poznat i kao Doktor Gangula koji je doktorirao na industrijskom menadžmentu na fakultetu koji se nalazi – na periferiji Mladenovca.
djilas i sapicŠapić Dr Aleksandar još uvek ne upravlja industrijom, ali mu vodeća pozicija u stanci donela svetsku slavu: niko nikad tom brzinom nije uspeo da nagovori mnoge članove DS da je vreme da promene političku orijentaciju. To što je to uradio Dr Šapić uz Mr Đilasa je bio najefikasniji udarac Demokratskoj stranci od njenog osnivanja do danas. Čak je bio efikasniji od onog posle Drugog svetskog rata: Zahvaljujući bahatosti Šapić Dr Aleksandra i bivšeg gradonačelnika Beograda, iz DS je otišlo barem 35 odsto članstva. Za manje od godinu dana. Vladajuće stranke nisu mogle da požele bolju opoziciju.

I SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ IMA SVOG EKSPERTA
dobrica-purenovicIpak, za mene je omiljeni kadar – žena muškog imena. Dobrica. Purenović. Samo ime i prezime nisu bitni. Bitno je da je žena – direktor rehabilitacionog centra Gejzer u Sijarinskoj banji.
Žalili su se mnogi na njeno imenovanje, ali uzalud: Dobrica je miljenik… Pardon, miljenica „ministarke“ zdravlja Slavice Đukić Dejanović. Iako statut Gejzera traži da na mestu direktora bude lekar, ili ekonomista sa završenim jednogodišnjim studijama iz menadžmenta u zdravstvu, to nije sprečilo Dobricu da postane direktorka.
Ona ima diplomu diplomiranog ekonomiste u oblasti agromenadžmenta. Što baš i nema veze sa zdravstvenim turizmom, zar ne?
diploma megatrendZamislite osobu koja na Megatrendu ima prosek 6.67?
Zamislite osobu koju očigledno niko na tom fakultetu nije ni video – jer joj je čitava diploma ispisana u muškom rodu? „završio, upisao, položio, stekao zvanje, diplomirao…“ Strogo zakonski – samo na osnovu toga se može smeniti sa položaja jer je to diploma nekom Dobrici, a ne nekoj Dobrici…
Zamislite osobu koja u svojoj radnoj biografiji navodi da „uz SV“ (da, SV, a ne CV) šalje i „sertifikat o završenom menadžmentu u zdravstvu“ (dakle menadžment posle nje ne postoji)…
Istine radi, dostavila je ona mnoge papire. I svi su oni – kako god mi to tumačili – validni. Ali, IPC – informativno poslovni centar iz Beograda nikad nije držao obrazovanje za menadžment u zdravstvu u trajanju od dva semestra, kako nalaže pravilnik. Nego – seminar.
Eh, gospođo „ministarka“…  Kad bih krenuo da kopam po direktorskim foteljama u celoj Srbiji, morala bi da posmenjuješ polovinu svojih kadrova. Što bre ne postaviš ljude kao što je onaj tigar iz Niša?

DA SE RAZUMEMO
Ovaj deo teksta naknadno kucam. Moram. Nisam bio dovoljno jasan! Ne smatram da su ovu zemlju uništili ljudi sa diplomom privatnih fakulteta. Nju (državu) su uništili kreteni. A mnogo njih je imalo i diplomu državnih obrazovnih ustanova. Naručito u periodu pre „promena“ 5. oktobra. Međutim, ono što želim da naglasim je da su pojedini privatni fakulteti i univerziteti postali izvor za sticanje diploma krajnje sumnjivog „karaktera“. Ako želite da to obrazložim, rado ću to učiniti u nekom drugom tekstu.

Napomena: u tekstu korišćena fotografija Igora Salingera (avion Miće Jovanovića).
Dokumentaciju Dobrice Purenović možete pogledati ovde.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

8 komentara

 1. Preteruješ Bećiću 🙂 Kaok kolumnista a pogotovu kao novinar, morao bi svoje lične političke i svake druge afinitete da ostaviš po strani kad pišeš o nekim temama. Na primer, odakle tebi podatak da je stranku napustilo 35% članova ? Druga stvar : Koji je to fakultet na periferiji mladenovca ? Ja ovde živim i neznam ni za jedan fakultet na periferiji tog grada. Postoji ogranak ALFA UNIVERZITETA , ali se on nalazi u najstrožem centru Mladenovca… pozzz 🙂

  • Poštovani Aćime,
   Hajde da krenemo redom:
   Moji lični politički i svaki drugi afiniteti su po definiciji kolumne poželjni! Kolumna je, naime, tekst ličnog mišljenja, potkovan argumentima. Ali, ako želiš da znaš moje političke afinitete, večeras sam postao vrlo zadovoljan! Do sada su me napadali članovi SNS i SPS, predstavnici DSS, SPO, Naših, 1389, Obraza, LDP… A sada i DS! Znači – nezavisno. Ni levo ni desno. Nego tačno u glavu.
   U pravu si! Demokratsku stranku nije napustilo 35 odsto nego čak i više. Bojim se da u ovom trenutku DS ne bi mogla da osvoji više od 10 posto na izborima. U Mladenovcu (u kom i ja – gle čuda – živim, ne bi mogla ni toliko). Odakle mi podatak? Pa, ako baš želiš, idi i ti do sedišta stranke.
   Interesantno Aćime, živimo u istom gradu, ali verovatno je moje poimanje periferije – malo drugačije od tvojeg. No dobro. Ogranak Alfa Univerziteta više nije to nego je ogranak Univerziteta Union i na njemu je Aleksandar Šapić doktorirao. A ako ono poljanče zoveš najstrožijim centrom, onda je Spomenik verovatno periferija. O Karavađu i ostalim lokacijama – da ne govorimo.
   Pozdravljam i ja tebe.

 2. Interesantna konstatacija, „Srbiju je upropastio kadar privatnih fakulteta“. Pitam se, koji fakultet su završili kadrovi SPS-a aktuelni tokom devedesetih, ili DOS-a, ili već sve i danas aktuelne političke ličnosti koje nisu našle svoje mesto u ovom tekstu?
  Izdvojiti par političara sa sumnjivim obrazovnim profilom, I na osnovu toga izvesti tako bombastičan zaključak, meni je fascinantno. Gospodin Autor očigledno nije imao LOGIKU kao predmet u srednjoj školi, ili barem nije briljirao u njemu.
  Korupcija u obrazovanju je oduvek postojala, bilo državnom ili privatnom. Svaki ovakav tekst se osvrće samo na privatne univerzitete, što, ono kao, nije objektivno novinarstvo. Ali valjda nije popularno ići uz dlaku ljutim predrasudama o bezgrešnosti drišavnih univerziteta (koji su po meni odavno izgubili trku sa svojim privatnim konkurentima, barem po kvalitetu regularnog obrazovanja), već podilaziti frustriranom narodu. Možda je trebalo napomenuti i tajkune i Kosovo!

  • Poštovani Vladimire Nikoliću, ja (autor) sam imao logiku ne samo u srednjoj školi. I nažalost, moram vas razočarati: briljirao sam. Znate, kada pišete online tekstove, onda morate biti kratki i atraktivni. Zbog toga sam izdvojio samo tri kadra: dva iz vladajuće garniture (SNS, SPS) i jedan iz nekada vladajuće garniture (DS).
   S obzirom na Vaš pristup temi mogu da zaključim da niste bili u prilici da naučite razliku između kolumne i novinarskog teksta tipa izveštaj (na primer).
   Slažem se s Vama kada kažete da su državni univerziteti izgubili trku sa privatnim konkurentima, ali ne po kvalitetu… Prednost privatnih univerziteta je što se zna šta se plaća, koliko košta i što se zna da se godina – pasti ne može.
   Zato nam se dešava da sa raznih fakulteta za novinarstvo, medije i sl. izlaze mladi lavovi koji ne znaju ko je bio Ulof Palme, ali mogu da vam izdeklamuju najveće hitove Cece.
   Na ovom portalu se frustriranom narodu ne podilazi. Vi niste obratili pažnju na ono što je najvažnije i što je na kraju: nestručna žena vodi zdravstvenu ustanovu! Žena koja je menadžer agroekonomije. O kvalitetu doktorskih radova prethodne dvojice opisanih… Uhhhh… Bolje da ne pričam.
   PS: Znam nekoliko osoba koje su zaista krvavo zaradile svoje diplome na privatnim fakultetima. Oni nažalost nisu na položajima u državnoj administraciji. Zato što – nemaju člansku kartu. A vi?

   • Vidite, možda je bolje da izbegnem da komentarišem novinarstvo, kada nisam upoznat sa tematikom.
    Možda bi bilo isto tako dobro da i Vi izbegnete da komentarišete uslove na privatnim univerzitetima? Govorim naravno o uslovima koji važe za regularne, ne-partijske studente. Kao student četvrte godine fakulteta u okviru jednog privatnog univerziteta, mogu vam reći da je moje iskustvo sasvim drugačije od onoga što Vi opisujete. O ekvivalentnom državnom fakultetu nisam čuo ni video ništa što bi ukazalo na to da nudi viši kvalitet obrazovanja, inače bih se odavno prebacio.

    Nestručnost određenih kadrova – zaista žalosno. To nisam komentarisao, jer nemam šta da dodam, ne zato što nisam obratio pažnju.
    Kao odgovor na vaše pitanje, ne, ja nisam na položaju u državnoj administraciji, niti imam člansku kartu. Nisam nikada aplicirao za posao u državnoj administraciji, niti planiram.

   • Poštovani Aleksandre,
    Nisu naši problemi u privatnim fakultetima već u onima koji ih favorizuju i postavljaju na rukovodećim mestima i direktno krše zakon,a svi ostali ćute.Počev od gđe ministarke Zdravlja pa preko inspekcije rada, zdravstvene inspekcije,….pa sve do suda koje čuva predmet u fioci,a zna se da se radni sporovi rešavaju najduže za 6 meseci. Pa iza gđe Purenović stoji neko ko je toliko moćan,ali čemu sve to,verovatno ima neke veće pozadine,da se bolnica toliko obezvredi i proda. Na kraju vreme će pokazati svoje.

 3. Marina Nedeljkovic

  Jako zanimljivo… Nije ni cudo sto nam se sve ovo desava, kada nas vode „strucna lica“ !

 4. Niko Vas ne hvali, gospodine Becicu, sto nije red.
  Odlican tekst!

  1. uvek me zacudi kada vidim da partijski ljudi preplave neki ovakav clanak – da su ucili nesto korisno na raznim menadzmentima, shvatili bi davno da je to kontra-produktivno- internet je medij koji se pominje na svega nekoliko predmeta na fakultetima – i to – povrsno. to me raduje, nemojte se ljutiti, jer is jedne posebne perspektive prikazuje te sto pisu komentare misleci da ce ispraviti text. kada nema komentara, ako vam je dosadno, samo napisite nesto kao ‘ovo j e totalna glupost’ na bilo koji tekst vezan za neku politicku struju, zavalite se i uzivajte!

  2. problem privatnih fakulteta je – to sto su privatni – cilj im je da zarade sto vise para. ako neko dodje za dzakom novca i kaze: ‘hocu da budem doktor nauka’ – date mu diplomu. japanci su karicu dali doktorsku diplomu. mogu da mislim kolko su se cepali od smeha kad je izasao na vrata bez dzaka para. poenta je sto se takve diplome samo kod nas vrednuju (nisam siguran za siromasnije delove afrike i istocne evrope).

  3. problem drzavnih fakulteta je sto vas ne pripreme za konkretno radno mesto i vrlo je tesko doci do posla u struci bez knjizice (ja sam imao srece – nije bas struka, ali je bez knjizice- moj brat nije). problem je i to sto vas ne obuce da ne sledite vodju (hvala domanovicu za taj vanvremenski biser) i da ne postoji covek na svetu koji ne gresi.

  ako vam je vec posao da pljujete neki internet tekst, partijski poslusnici, efikasnije je da branite protivnika- vise negativnog publiciteta. smisleno braniti kritiku doktorata branjenom na privatnom univerzitetu…pa, ne moras biti tesla da shvatis kolko je to nebulozno.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top