Početna / VESTI / Dnevna doza kulture / Festival u Mladenovcu? Daleko je, bre…
Festival u Mladenovcu? Daleko je, bre…

Festival u Mladenovcu? Daleko je, bre…

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Uvek mi je bilo interesantno kako svi mogu da se iz (izvinite na izrazu) pizde materine upute na koncert neke svetske ili regionalne ili lokalne muzičke zvezde (ili „zvezde“, što je mnogo češći slučaj), ali na predstavu ili premijeru nekog filma, promociju knjige – ne mogu. Tako vam je to sa kulturom u Srbiji: Svi kukamo kako želimo da napravimo „debeogradizaciju“ Srbije, ali kada treba da se mrdne iz rodnog mesta (pa i iz Beograda) onda… Onda se smišljaju razni izgovori. O tim izgovorima već sam pisao u tekstu „Promocije, majke i maćehe“. Svode se na nevešto ispisane laži u SMS porukama. 

plakat-01Sve ovo pišem zato što se u mladenovačkom Centru za kulturu od ponedeljka – dakle, danas već četvrti dan – odvija (po 11. put za redom, a 32. put u istoriji, to sigurno niste znali) fantastični pozorišni festival. Istina, malo rogobatnog i teško shvatljivog naslova „Pozorište u jednom dejstvu“. Sa podnaslovom – „Biti ili opstati“… O tom pozorišnom festivalu niste mogli da pročitate ni red u dnevnim novinama, da pogledate prilog na televizijskim kanalima, čujete informaciju na radio stanicama. A interesantno je: Selektor festivala je Željko Hubač, poznati i priznati pozorišni umetnik. I izabrao je fantastične predstave:

„Rodoljupci“ Narodnog pozorišta iz Beograda su izvedeni prve večeri. Potom – „Duh koji hoda“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Sinoć su publiku s nogu oborili fantastični glumci Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca „Snom letnje noći“, predstavom koja je preko tri sata držala pažnju onih koji su došli da gledaju Šekspira. Večeras će se ljubiteljima teatra predstaviti dramski umetnici BDP-a sa predstavom „Moje dete“, a potom u petak, umesto ranije najavljene predstave „Pijani“ Ateljea 212, ljubitelji šeste umetnosti moći će da vide Natašu Ninković i Zorana Cvijanovića u komediji „Prah“, koja je inače na repertoaru Narodnog pozorišta. Poslednje takmičarske večeri festivala igraće se Šekspirov „Julije Cezar“ u režiji Kokana Mladenovića, a u produkciji Budve grada teatra i Kulturnog centra Svilajnac. 

teatar-02I, kada su ovako dobre predstave selektovane, pitate se vi, zašto nema tekstova u medijima? Zašto nema TV priloga (osim onih koji su delo lokalnih novinara, što se inače muče da opstanu u gradu bez svoje privrede i bez para za lokalnu televiziju)? Pa, valjda zato što je jedan ovakav pozorišni festival, koji je opstao zahvaljujući agilnosti i entuzijazmu lokalnih kulturnih poslenika manje potreban Srbiji od, recimo, koncerta neke Cece ili neke Jece. Zato što je jedan ovakav pozorišni festival manje atraktivan od nekih polusklepanih, na brzinu smišljenih putujućih predstava plitkog humora u maniru Kursadžija. I da: zato što je Mladenovac jedna od najdaljih beogradskih opština. Od centra Mladenovca do centra Beograda – 51 kilometar. Ko to da vozi? Ko do Mladenovca da dođe? Pa biće predstava u Beogradu još… I to u centru grada.

Bitno je da se svi slažemo da je nama, naravno, potrebna debeogradizacija kulture. I treba nam više kulture u Srbiji! U svim opštinama! Ti se festivali mogu pratiti i preko interneta, valjda.

Tužno je samo, meni, koji sam u pozorištu odrastao, što je ovogodišnji festival u Mladenovcu dobio iz iscrpljenog i teškom mukom sastavljenog budžeta 1.5 miliona dinara. Za ovu opštinu to je, da se razumemo, ogroman novac. Ali, zato je vašar u Grockoj dobio „tričavih“ pet miliona. I to od grada, rešenjem gradonačelnika broj 4-5327/16. Od ove godine, da ne bude zabune.

Ako, nekim slučajem, zaželite da dođete i pogledate neku predstavu u narednih nekoliko dana u Mladenovcu, da vam dojavim: Festival se završava u nedelju. Tada će biti proglašeni pobednici. Tada će biti odigrana i predstava „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“. Možda, ipak, novinari to veče dođu u Mladenovac: Uz Feđu Stojanovića, u predstavi igra Neda Arnerić. A znate već – ona je bila na naslovnim stranama nedavno… Pa da se novinari uvere – da li je sve u redu sa glumicom. Znate već.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top