Početna / Front Page Slide Show / Ko bi rek’o čuda da se dese…
Ko bi rek’o čuda da se dese…

Ko bi rek’o čuda da se dese…

PIŠE: Aleksandar Bećić

Eto, dobili smo datum. Barem tako kažu ovi mediji što su „nezavisni“ po Srbiji.
Doduše, do pre nekih 15 dana smo govorili kako nećemo biti zadovoljni ako nam Brisel kaže da ćemo „dobiti odluku da se započnu pregovori“ a ne kaže se tačno – kad. Govorio je naš Predsednik Vlade da će takvom odlukom biti vrlo nezadovoljan.
Ali, to je bilo pre dve nedelje, a to je, kao što se zna, u Srbiji mnooooooooooooogo.
Sad je Vidovdan. I mi smo dobili datum. Tačnije, dobili smo napomenu da će se sa pregovorima početi „najdalje u januaru“. Ne brinite, misli se na januar 2014.
Prosto svojim očima nisam mogao da verujem kada sam pročitao poruku Hermana Van Rompeja na Tviteru da je rešeno da treba da se počne s pregovorima sa Srbijom. Čak ni Angela Merkel nije mogla da ga spreči.
vanrompejIvica sad može da ode miran na koncert i peva sa Cecom. Jer, prvi je ovo Vidovdan kada Srbin može da peva. I kad kažem Srbin, ponavljam po ko zna koji put, mislim na državljane Srbije, pomislio sam.

NE DIRAJTE MI VLAST
I nemoj sad neko da mi je kritikovao Ivicu Dačića. Ili, ne daj bože, prvog podpredsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića. Ili gos’n Predsednika Nikolić po imenu Tomislava, koji se eto, baš danas, šetao kroz Kruševac, gde je održavana ceremonija proslave godišnjice Boja na Kosovu. A i on se oglasio na Tviteru. Doduše, nije baš on, nego neko iz njegove pres službe, ali je bitno da se i on oglasio.
toma tviter„Dočekali smo“, kaže Nikolić po imenu Tomislav „današnju odluku Saveta EU kao signal da smo u EU poželjni i ravnopravni. Okrećemo se ekonomiji i podizanju standarda građana“.
Eto. Lepo. Državnički. Prosto mi dođe da budem ponosan što imam tako elokventnog predsednika. Ili barem njegovu PR službu.
Čekaj, čekaj… Okrećemo se ekonomiji? Okrećemo se podizanju standarda građana?
A šta ste radili do sad, gospodo Vladari Srbije? Građani su vam do sad bili manje bitni? Investicije – nula bodova? Šeici i ostala buranija su bili glumci? Mislim, ne bih da zvučim zlurado, ali mi se prosto nameće pitanje – šta biste radili da se nisu smilovale briselske birokrate i napisale kako ćemo se opet družiti s njima u januaru?
Išli biste na izbore? Svađali se u Vladi da je kriv Pera ložač što nismo po volji Brisela? Krivili biste opoziciju za svoj politički promašaj? Upirali biste prstom u nekog nevoljnika? Stavljali biste na stub srama one koji su ukazali kako ste nekad davno bili sve, samo ne „arhitekte ulaska Srbije na put ka Evropi“?

DAKLE, SVE PO STAROM
Jasno je: u narednih 15 dana ćemo slušati hvalospeve mudroj državničkoj politici svih vas koji ste okupljeni oko vladajuće koalicije. Smejaćete se zahtevima jalovih snaga okupljenih oko kojekakvih ex-DS frakcija. Smejaćete se i Koštuničinim zahtevima. U svojim medijima plasiraćete priču kako ste – eto – spasili Srbiju od sigurne propasti i bankrota.
O da, verovatno (ali samo verovatno) ćete žrtvovati jednu ili dve ministarske glave. Iako nijedna ne misli da treba da se žrtvuje, što je najjasnije očitano u izjavi onog „ministra volontera“ Žarka Obradovića, koji je rekao da ne vidi svoju odgovornost niti razlog da da ostavku. O bezobrazluku ministra Milutina Prerokovića, pardon, Mrkonjića, da i ne govorimo.
A onda će, do decembra, nastati vreme lova u mutnom.
U suštini – sve po starom: ono što su radile sve „demokratski izabrane vlade“ od 2000. radićete i vi.
Uhapsićete ponekog tajkuna, otvorićete tu i tamo po neku fabriku, smejaćete se opoziciji, gladnim radnicima i stalno ćete govoriti: doveli smo Evropu.
Sreća, sreća radost.

VIDOVDAN, CECA, JECA I KOSOVO
To što su danas, na Vidovdan, kamenovali neke Srbe na tamo nekom Gazimestanu, koji se nalazi na tamo nekom Kosovu, palo je u treći plan svih informativnih emisija i portala. To nije toliko bitno. Dobili smo datum.
To što su danas, na Vidovdan, neki tamo Srbi, još deca, završili u bolnici uvijenih glava, nije toliko bitno. Dobili smo datum.
I da, da ne zaboravimo, danas je koncert. Cecin. Na Ušću.
Počeo je već narod da se okuplja. Da zauzima pozicije. I da gleda u nebo: neće valjda kiša? Ma neka je… Dobili smo datum. Još samo da nam Ceca zapeva Vidovdaaaaaaaaaaaaan… I da se naš delimično nezadovoljni državnik pojavi i zapeva „Ko bi reko čuda da se dese“… I ništa više nije važno.
Emisija u kojoj će Jelena Karleuša da dokaže kako je na Ušću za njen koncert u stvari bilo više ljudi nego na Cecinom – koji će biti u toku, biće rekordno (ne)gledana emisija na televiziji Happy. Sreća, sreća, radost.
Laku noć, Srbijo. Gde god da si.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

9 komentara

 1. Dakle, brate, ako ovako nastavis, neko ce te zagepeciti… Svaka cast na txt-u!

 2. Ehhh. Cekaj samo dok Angela progovori

 3. Auuuuuuuuuuuuuuuuu… kad bre stignes owolke textove da odradis….

  • Nisam sam: tu je citav tim! Jelena, Jovana, Natasa, Rada, Ivan, Petar i Vuk su uvek tu. Naravno uz nas je uvek Vlajko „hawkeye“… I mi rastemo… Zahvaljujuci svima vama

 4. Neprilagođena

  Tako je Aleksandre Becicu, i evo nastaviću pesmu…Ko bi reko da do januara ne mogu ti doć`, ali evo slavim što ću i tad moć…
  Ma ja sam oduševljena današnjim govorima naših vodećih ljudi, tako pametno su govorili, pohvalno o sebi da mi došlo od miline da pustim suzu radosnicu, ali se uzdržah, ma koja elokvencija, sigurnost, ponos u obraćanju. Imaju, hoću reći …mo, i zašto, sve su nam pojasnili. Tako sada znamo, da ne živimo u zabludi, da ono što smo slušali nije to što se dešavalo, znamo dakle iz današnjih izjava kako je Vlada vredno radila, nije se bavila tračevima, nije ogovarala, podmetala neistine, i najvažnije je to što je ignorisala porugu na svoj račun u javnosti, jer je radila i mislila samo za i na dobrobit naroda.
  Tako da nam je sada lakše . Malo narodu treba, samo mu lepo objasniš i nema frke.
  A Ceca nacionale je proizvod svetlog doba naših uspona na svim nivoima u godinama i decenijama, kada smo trebali da propadamo, ali mi jok, mi samo napred.
  I ako neko misli da sam prolupala nek misli, meni lakše sada kad znam na čemu smo, i kada će nas, i kako će nas.

 5. Ček’ dok neko ne prevede Frau Merkel Dačićevo pripovedanje s RTS-a večeras… Pare, fondovi, pare i – fondovi, bolje onu sirotu models-poslanicu da je poveo da otpeva dok joj on zaviruje pod suknju. Dakle, kad shvate tamo u EU da naši samo hoće pare, jer treba izgraditi heliodrom kod Bekutine vikendice i isfinansirati presadjivanje onog hrasta sa trase autoputa (ipak je hrast car Lazarov vršnjak, a kosovski zavet vreba…) – elem, kad shvate da nama samo pare fale, a ostalo ko šiša, januar 2014. će postati januar one godine kad i Turci uđu u EU.

 6. opste poznato u Srbiji je ona leba i igara tako ce i sada biti .Pitanje je sledece sta su ovi dali evropi sto oni predhodni nisu eeeeeeeeee to ce se videti u narednim godinama i kako ce sada vucic dacic i ostala svita da balansero sa bracom rusima ,EU pa mi tamo nema sta da trazimo jer podjes od stavke da nemamo kulturu OBRAZOVANJE i sve ostalo .napisah ovo OBRAZOVANJE velikim jer je to bolna tacka ove vlade gde sede sve NEOBRAZOVANI VELJA SELJA HOCE EM STO KUPI DIPLOMU DA I CAK DOTORIRA A NA CEMU KOME STA GDE KADA ministar prosvete u EU bi zavrsio na dugogodisnjoj robiji eeeee vec kada smo kod velje ima jedna anegdota 90-tih kada se borio sa Vukom drzao miting i kaze velja da vratimo kralja a baba iz prvog reda more veljo vrati ti meni onu mesalicu pa posle vracaj koga hoces

 7. samo znam da vanredne izbore sada može da očekuje samo Pera ložač.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top